galéria megtekintése

Aranyért ül asztalhoz a férfi sakkcsapat – De Polgárral vagy nélküle?

Nem tudni, hogy az utolsó fordulóban Rapport Richárd...

Aki megélte a magyar válogatottak versenyfutását a szovjet csapatokkal az 1978-as Buenos Aires-i, majd az 1980-as máltai sakkolimpián, az – férfi­együttesünknek a norvégiai Tromsőben most folyó csatározását követve – újra fiatalnak érezheti magát.

Sok-sok év után, a csütörtöki utolsó forduló előtt, újra „helyzet van", erősen éremszagú a szituáció. Oké, medált – ezüstöt –, 2002-ben a bledi sakkolimpián is szereztünk, de most még az aranyra is remény van.

Szokatlan, hogy az elsőségért nem a szovjetekkel, sőt még csak nem is az oroszokkal futunk versenyt, a legfőbb riválisok a kínaiak, akik – igaz, szerencsével – az eddigi tíz forduló során egyedüliként tudták felülmúlni a szokásos módon Polgár Judittal kiegészült férficsapatunkat.

 

Az utolsó forduló előtt egy csapatpont az előnyük. A magyar válogatott a bombaerős ukrán csapattal találkozik, míg a kínaiak a lengyelekkel küzdenek.

Hogy milyenek az esélyek? Lékó világossal játszik, az ellenfele az eddig gyengécskén „muzsikáló" Ivancsuk lehet.

Nem lesz könnyű dolga feketével a második táblára ravaszul, csalinak előretolt Balogh Csabának, aki eddig – minden túlzás nélkül – világbajnoki szinten sakkozott. A nehézséget az jelentheti, hogy valószínűleg az exvilágbajnok Ponomarjov vár rá.

... vagy Polgár Judit játszik-e?

Almási a harmadik táblán fehérrel játszhat, ez a kedvenc színe. Az utolsó táblán sötéttel Polgár Judit vagy Rapport Richárd lenne várható. Judit ugyan a kiélezett szituá­ciók specialistája, de a keddi The ­Timesban bejelentett és sokkolóan ható visszavonulása miatt szinte biztosra vehető, hogy nem ül asztalhoz. Rapport a legutóbbi három partiját lenyűgöző könnyedséggel nyerte meg az Egyesült Államok, Izrael és Románia nagymesterével szemben.

Összegezve: nem rosszak a kilátások. Ha a magyar férficsapat nyer, akkor már csak a lengyeleknek kell drukkolnunk, hogy legyőzzék a kínaiakat. Persze a sikert itthonról könnyű elképzelni, Tromsőben viszont hallatlanul nehéz lesz kivívni a sikert. Életveszélyes kötéltánc következik a tudás és tehetség vékony, de erős drótján, a lehetőségek és a veszélyek mélysége fölött. Akárcsak több tíz éve Buenos Airesben, Máltán vagy Bledben.

Mi itthon megint visszafojtott lélegzettel nézünk csütörtökön a magasba, illetve az internetes közvetítésre, és azért drukkolunk, hogy a négy magyar sakkozó éppen következő lépése jó, sőt a legjobb legyen...

Az utolsó lépés

Polgár Judit az olimpia alatt jelentette be: visszavonul a versenyszerű sakkozástól. Ezzel – első kézből szerzett információink alapján – még az édesapját és Mészáros Attilát, a hazai szövetség főtitkárát is meglepte. Ám közlése – az adminisztráció vezetőjének értelmezése szerint – nem jelenti azt, hogy az utolsó fordulóban nem ül asztalhoz. Ha Horváth Tamás szakvezető beállítja a csapatba, akkor minden bizonnyal játszik. Az azonban nem tudható, milyen összetételben szerepel az együttes, mert a felállást – taktikai okokból – nem hozzák nyilvánosságra.

Ami biztos: a harmincnyolc éves játékos negyedszázada, 1989. január 1. óta vezeti a női világranglistát. Az 1988-as és az 1990-es sakkolimpián – nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval – a nők versenyében aranyérmet nyert, 2002-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férficsapatnak. Részt vett a 2005-ben a férfi-világbajnokságon, melyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő. Abban az évben érte el legmagasabb pontszámát (2735). A férfi­világranglistán a legjobb helyezése a nyolcadik volt.

Cikkünk szerzője, a korábbi szakvezető szerint Polgár Judit a csúcsról és csak Polgár Judithoz képest vonul vissza; még a profik is büszkék lehetnének arra, ha úgy tudnának játszani, mint ő. Abba a csoportba tartozó, nemzetközi szintű hungarikum, amelybe Puskás Ferenc, Papp László vagy Rubik Ernő tartozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.