galéria megtekintése

Angol tűz? A papírforma önmagában nem elég

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 19. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Először juthat a Manchester United legszebb éveinek egyike után a legjobb nyolc közé az Olimpiakosz. A szerda esti visszavágón az angolok kétgólos hátrányból indulnak.

„A történelem most nem segít” – ez köszön vissza az aggódó angol médiában a labdarúgó BL-nyolcaddöntő Manchester United–Olimpiakosz visszavágója előtt. A megállapítás arra vonatkozik, hogy a 2-0-ás előnnyel érkező görög csapat eddig tizenegy nemzetközi kupamérkőzést vívott a szigetországban, és mind a tizenegyet elvesztette.

Az első csapást még a Bobby Moore, Geoff Hurst-féle, KEK-győztes West Ham mérte rá 1965 őszén (4-0), s azóta háromszor kapott ki az Arsenaltól, egyaránt kétszer a Liverpooltól és az MU-tól, egyszer-egyszer a Tottenhamtől, a Newcastle-tól és a Chelsea-től. De a korábbi ellenfelek egyike sem volt olyan nagy bajban, amilyenben az Old Trafford mostani garnitúrája van...

Jose Holebas igyekszik útját állni Wayne Rooney-nak a két csapat február végi találkozóján
Yorgos Karahalis / Reuters
 

Wayne Rooney egyenesen „rémálomnak” nevezte azt, ami vasárnap, a Liverpool elleni, hovatovább csak idézőjelben említhető „rangadón” ( 0-3 ) történt, sőt még ezt is fokozni tudta, mert hozzátette: „Labdarúgópályafutásom legrosszabb napját kellett átélnem.”

Ha ma nem sikerül kiütni az Olimpiakoszt, akkor újabb lelki megpróbáltatás következik... Michel, a Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi virtuóz futballista karmestere, az athéni együttes edzője ugyan azt mondta, hogy „a 2-0 nem komoly előny”, nyilatkozatát „púdernek” tekintik Angliában, ahol azzal is számolnak: a görög csapat elleni tizenkettedik győzelem sem garantálná a továbbjutást.

Elvégre a minimum – az athénival megegyező (de persze fordított) eredményt és a tizenegyespárbajt kivéve – a 3-0 vagy a 4-1... Igaz, Michael Carrick, a United középpályása azt mondta erre: „Máskor is nyertünk már három góllal, ez most sem lehetetlen.”

Ám az Olimpiakosz köreiben nem mindenki olyan visszafogott, mint Michel. Alejandro Dominguez, az athéni gárda argentin légiósa például már látja maga előtt, amint a labdarúgás históriás könyveiben olvas a Manchester United kiejtéséről. Anynyi bizonyos, hogy a görög csapat ritkán szerepel a negyeddöntőben: legutóbb az MU legszebb éveinek egyikében, 1999-ben jutott a legjobb nyolc közé.

Akkor a Juventus állította meg két szoros mérkőzésen (2-1, 1-1), hogy aztán az elődöntőben 1 -1-es és 2-0-ás torinói vezetés után alulmaradjon (2-3) a barcelonai döntő véghajrájában fordító Manchesterrel szemben. (Tudják, másfél évtizede 1-0 volt a Bayern München javára, majd jött Sheringham és Solskjaer...)

De hol van attól az esztendőtől a jelenlegi United! David Moyes edzőt már többször támadják, mint a klub összes edzőjét együttvéve, s bár a tulajdonos Glazer család idáig hallatlanul megértőnek mutatkozott, ha a BL-től elbúcsúzik és a Manchester City elleni jövő keddi derbit is elveszíti az együttes, akkor feltehetően nemcsak az MU évadának: a Moyes iránti türelemnek is vége.

Néhányan azért megjegyzik: még a legnagyobb mesterek – mint Sir Matt Busby és Moyes „védőszentje”, Sir Alex Ferguson – sem nyertek trófeát a csapattal kinevezésük első évében. A mostani szakvezetőtől hideglelést kapók erre azt válaszolják, hogy miként lehet egy lapon említeni Moyest a két lovaggal?

Az mindenesetre árulkodó, hogy már a negyeddöntőbe kerülés is nagy megkönnyebbülést jelentene Manchesterben. De azzal sem hárulna el az a veszély, hogy a következő évadban a United kimarad az európai versengésből...

Szegény ember vízzel főz: az Old Traffordban egyelőre azt is üdvözölnék, ha csak a következő évadban maradna ki.

Kapcsolódó cikkek

Véget ért az isztambuli

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.