galéria megtekintése

„Aki azt állítja, hogy nincs veszély, hazudik”

0 komment


Hegyi Iván

Bernd Storck szövetségi kapitány arra törekszik, hogy a válogatott valamennyi ellenfelével meccsben, sőt jó meccsben legyen.

Ez az első nagy torna a több mint sportág történetében, amely rendkívüli állapot kihirdetése és fenntar­tása mellett zajlik, de korántsem az első, amelyet – elvben – a legszigorúbb biztonsági intézkedések kísérnek. Hogy mást ne mondjak: harminc éve, a magyar válogatott legutóbbi vb-szereplésekor honfitársaink szálláshelyének bejárata előtt harckocsi állt, a mexikói hotel parkjában pedig katonák hasaltak a domboldalon a gépfegyverek mögött. Ehhez képest módfelett diszkréten őrzik napjaink legjobb magyar labdarúgóit a Terre Blanche golf- és üdülőközpontban, pláne, hogy az Európa-bajnokságot nagyon is komoly terrorfenyegetettség alatt rendezik.

A látszólagos tapintat mögött persze állandó figyelem rejlik; ahogyan Jerome Lavignone, a francia csendőrség főhadnagya, a honfitársainkat őrzők egyike tegnap a bársonyos pázsitú montauroux-i pályán tartott edzés közben elmondta, a szolgálat majdnem huszonnégy órás. Néha azért alszik is, de nem sokat... Az általános megítélés szerint a magyar küldöttség nem tartozik a legveszélyeztetettebb delegációk közé, de a felügyelet mindenütt maximális összpontosítást kíván.

Monsieur Stabil Pont kezdi már megismerni a játékosokat – Dzsudzsák nevét egészen jól ejtette ki –, ám neki nem barátságokat kell kötnie, hanem megóvnia a gondjaira bízottakat. Arra a kérdésre, hogy vajon a profi felvigyázó szorong-e, a szívélyes, ám érthetően szűkszavú tiszt így válaszolt: „Csak a megbízatásom végén lélegezhetek fel.” Már ha nem történik semmi rendkívüli – tűnődtem magamban, de ­Lavignone tekintetén szerencsére az tükröződött: meg van győződve a felszabadulásról...

 

Szélesi Zoltán, a szövetségi kapitány segítője úgy véli: aki azt állítja, hogy nincs veszély, hazudik. Az edző egyúttal leszögezi: a keret körei­ben olyan a légkör, mint egy kis csapat berkeiben, amikor az együttes a nagyok egyikével kerül össze a kupában. S általában akkor nyújtja a legtöbbet... A hangulat tényleg jó, ezt tapasztaltam a vasárnapi tájékoztatón, amelyen a korelnök Király Gábor és Nagy („Benjámin”) Ádám jelent meg a magyar játékosok közül. Az ifjú középpályás a veterán kapussal kapcsolatban megemlítette: „Szabad viccelődnöm vele, de csak mérsékelten...” A 103-szoros válogatott Király viszont nem tréfált: kijelentette, hogy most fut át rajta igazán, milyen nagyszerű volt a selejtezőkön aratott siker. „Ilyet még nem éreztem” – jegyezte meg derűsen, és arról is beszélt, hogy az Eb-premiert megízesíti a magyar–osztrák szereposztás, bár a lényeg nem a romantika, hanem a győzelem.

Mosolygós társaság
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Bernd Storck szakvezető szigorúbb arccal ült ki a pódiumra, bár hamarosan megenyhült. A szálláshelyről – és egyáltalán az itteni körülményekről – azt mondta: „wunderbar”, majd arról beszélt, hogy a csapaton belüli atmoszférának használ a jó idő... Nyilván nem a napfény miatt kiegyensúlyozott a társaság, és utóbb Storck is komolyra fordította a szót: „Úgy tartják, mi az izlandiakkal együtt esélylesők vagyunk, a portugálok és az osztrákok a favoritok a csoportban. Ám arra törekszünk, hogy valamennyi ellenfelünkkel meccsben, sőt jó meccsben legyünk.”

Az edzésen egyébként Kádár Tamás megsérült, a bokáját be kellett fáslizni, remélhetőleg keddre már harcra kész lesz. A jó szerepléshez feltehetően a ­szerencsére is szükség lesz; annál többre, mint amennyivel az angol labdarúgók járnak az Eb-ken. Szombaton a finisben úszott el a sikerük, és egyébként is tévedés volna arról értekezni, hogy győzni mennek a kontinenstornákra. Az 1988-as és az 1992-es Európa-bajnokságon egyetlen meccset sem nyertek; még amikor – odahaza – elődöntősök voltak 1996-ban, akkor is három döntetlent és csupán két diadalt jegyeztek. Vegyünk inkább példát a walesiek bemutatkozásáról! Szövetségi kapitányuk, Chris Coleman mámorosan említette a szintén elsőbálozó szlovákok elleni 2-1 után: „Megfeleltünk az utóbbi két év legnagyobb kihívásának is, így egyáltalán nem kell aggódnunk, melyik csapat lesz a következő ellenfél. Jöhet bármelyik.” Gareth Bale pedig Bordeaux-ról és a húszezres walesi szurkolóseregről áradozott: „Szép hely ez, sőt egyenesen úgy tűnt, mintha otthon lettünk volna.”

A győztesek mindig vígak, a háromnyelvű Svájcot is alighanem egybeforrasztotta a nem csupán háromnyelvű válogatott diadala. Bár az albánok elleni meccs stresszteszt volt, a győztes gól szerzőjét tán még az ország német lakta vidékein is úgy emlegetik: Mon Schär. Xhaka mama pedig két szívvel ült a tribünön. Az egyik szeme sírt, a másik nevetett; az egyik fia vesztett, a másik nyert...

Esküvői menet

Bordeaux-ban éppen esküvőjéről jött ki egy fiatal pár, amikor az utca másik oldalán walesi szurkolók csoportja haladt el. A drukkerek díszsorfalat álltak az egybekelteknek, akik a nászúton a franciákon kívül immár a walesi csapatért is szorítanak. Már ha bekapcsolják a tévét egyáltalán...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.