galéria megtekintése

Ágyúval griffmadárra

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.

0 komment


Hegyi Iván
Népszabadság

Az eddig egyetlen pontot sem szerző Arsenalnak bravúrt kell produkálnia a Bayern Münchennel szemben, különben nagy valószínűséggel már a csoportmérkőzések után búcsúra kényszerül a labdarúgó Bajnokok Ligájától. De a német klub ellen nehezebb javítani, mint amilyen feladatnak ígérkezett a Dinamo Zágráb és az Olimpiakosz vetélytársaként helytállni...

Nem csoda, ha a Bayern-főnök Karl-Heinz Rummenigge elégedett: a müncheni csapat klubcsúcsot állított fel a Bundesliga első kilenc fordulójában elért kilenc győzelmével, miközben már tizenkét egymást követő diadalnál tart a szezon tétmérkőzésein. Edzőjének a szerződése csak az évad végén, 2016. június 30-án jár le, ám az előrelátó Rummenigge már most kijelentette: „Trénerünket a jövő év július elsején is Pep Guardiolának hívják.”

Az Arsenal-szakvezető Arsène Wenger akkor már húsz esztendeje lesz hivatalban az albioni „ágyúsoknál”, azaz a katalán nagymester iránti müncheni bizalom eltörpül a londoni kitartáshoz képest. Ez utóbbi ragaszkodás már csak azért is megejtő, mert a francia szakvezető nem feltétlenül sikerember; együttese most éppen a kiesés szélén áll a Bajnokok Ligájában, noha a csoportkörből mindössze két forduló telt el. Ám e kettőben az Arsenal előbb kikapott Zágrábban a Dinamo csapatától (1-2), majd otthon az Olimpiakosz együttesétől (2-3), és a legközelebbi két fellépés a Bayern München ellen következik...

Guardiola iránt teljes a müncheni bizalom
Guardiola iránt teljes a müncheni bizalom
Michaela Rehle / Reuters

 

A ma este tétjével Wenger is tökéletesen tisztában van. „Nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat – említette –, és ahhoz, hogy versenyben maradjunk, valami egészen különleges mutatványra lesz szükségünk.” – Mondjuk, olyanra, amilyet a Manchester Uniteddal szemben elért 3-0 alkalmával nyújtottunk – tette hozzá Theo Walcott, bár a messze túlértékelt Premier Liga képviselői tudják a legjobban, hogy a BL bizony egészen más káposzta, mint az angol bajnokság.

A brit reményeket a két csapat eddigi kupatalálkozóinak statisztikája sem erősíti. A mérleg az Arsenal szempontjából: két-két győzelem és döntetlen, valamint négy vereség. A Bayern München klasszisát pedig – egyebek közt – az is bizonyítja: a sérülések sora nemhogy nem rázza meg az együttest, de mintha nem is kellene nélkülözni Riberyt, Robbent vagy Götzét... Ma valószínűleg a Neuer – Lahm, Boateng, Alaba, Bernat – Müller, Vidal, Xabi Alonso, Thiago, Douglas Costa – Lewandowski összetételű tizenegy kezd, s ez még akkor is erősebbnek tetszik a Cech – Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal – Ramsey, Coquelin, Özil, Cazorla, Alexis Sanchez – Giroud összeállítású vetélytárs csapatnál, ha az Özil, Cazorla, Alexis Sanchez hármassal mindenütt számolnának. (Bár ki tudja: Özilt köztudomásúan lazán elengedte a Real Madrid, akárcsak Alexis Sanchezt – Pedróhoz hasonlóan – a Barcelona.)

Ami tény: Németország listavezetőjét látja vendégül Anglia második helyezettje.

Nem hangzik és gyaníthatóan nem is fest majd rosszul...

BAJNOKOK LIGÁJA

Csoportmérkőzések, harmadik forduló

Kedd

E csoport: BATE Boriszov–Barcelona (tv: Sport1, 20), Leverkusen–AS Roma (Sport2, 20.30). Az állás: 1. Barcelona 4 pont, 2. Leverkusen 3 (5-3-as gólkülönbség), 3. BATE 3 (4-6), 4. AS Roma 1.

F csoport: Arsenal–Bayern München (M4, 20), Dinamo Zágráb–Olimpiakosz. Az állás: 1. Bayern 6, 2. Olimpiakosz 3 (3-5), 3. Dinamo 3 (2-6), 4. Arsenal 0.

G csoport: Porto–Maccabi Tel-Aviv, Dinamo Kijev–Chelsea (AMC, 20.30). Az állás: 1. Dinamo 4 (4-2), 2. Porto 4 (4-3), 3. Chelsea 3, 4. Maccabi 0.

H csoport: Zenit Szentpétervár–Lyon, Valencia–Gent. Az állás: 1. Zenit 6, 2. Valencia 3, 3. Gent 1 (2-3), 4. Lyon 1 (1-2).

Szerda

A csoport: PSG–Real Madrid (M4, 20), Malmö–Sahtyor Donyeck. Az állás: 1. Real Madrid 6 (6-0), 2. PSG 6 (5-0), 3. Malmö 0 (0-4), 4. Donyeck 0 (0-7).

B csoport: CSZKA Moszkva–Manchester United (Sport1, 20), Wolfsburg–Eindhoven. Az állás: 1. Eindhoven 3 (4-4), 2-3. CSZKA, Manchester 3–3 (3-3), 4. Wolfsburg 3 (2-2).

C csoport: Atletico Madrid–Asztana, Galatasaray–Benfica. Az állás: 1. Benfica 6, 2. Atletico 3, 3-4. Asztana, Galatasaray 1–1 (2-4).

D csoport: Juventus–Mönchengladbach (Sport2, 20.30), Manchester City–Sevilla (AMC, 20.30). Az állás: 1. Juventus 6, 2. Sevilla 3 (3-2), 3. City 3 (3-3), 4. Mönchengladbach 0.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.