galéria megtekintése

Vészesen közelít a Super Bowl

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Nemcsak a mínuszok, a pontok is röpködtek rendesen a New England Patriots stadionjában. A vendég Baltimore Ravens hiába húzott el kétszer is két touchdownnyi különbséggel, a New England mindkétszer visszajött a tizennégy pontos hátrányból. A Patrióták az egész mérkőzésen csupán egyszer vezettek. Persze hogy a végén. Tom Brady, a New England irányítója megint varázsolt, csapata 35:31-re győzött.

Ennél izgalmasabb és színvonalasabb meccsel nem is kezdődhetett volna a rájátszás második köre az NFL-ben, az amerikaifutball profi bajnokságában.

Rodgers a győzelemben sántikált
Rodgers a győzelemben sántikált
Jeff Hanisch/USA Today Sports / Reuters

 

A legjobb nyolc között, a két konferencia (főcsoport) soron következő elődöntőjében a Carolina Panthers meglepően jól tartotta magát a Seattle Seahawks otthonában, de a negyedik negyedre elfogyott a Párducok ereje. A Seattle 31:17-re nyerte a meccset. Kilenc év után először fordult elő, hogy az előző évi bajnok győzni tudott a rájátszásban.

A Seahawks még nagyobb bravúrra, címvédésre készül. A városban uralkodó hangulatról legfeljebb csak sejtéseink lehetnek. Ilyenkor jól jön, ha lányunk barátnője éppen Seattle-ben tanul. Kozma Zsófi tavaly nyáron abban a biztos tudatban utazott ki az ország északnyugati csücskébe, hogy abszolút nem érdekli az amerikaifutball.

Aztán gyorsan rájött, hogy arrafelé ez teljes képtelenség.

A családnak, amelynél lakik, szezonbérlete van a Seattle Seahawks meccseire. Hatalmas esemény, amikor játszik a csapat – számolt be Zsófi a messzi távolból. A gyerekek a szülőkkel és barátokkal együtt tombolnak a lelátón. Már délelőtt megtelnek a kocsmák és a parkolók szurkolókkal; ha jó idő van, akkor a parkok is. A meccs vége felé a stadionban már csak fejenként egy sört vehet az ember, így próbálják elejét venni az ittas vezetésnek (a rendőrök elvileg 0,8 ezrelékes alkoholszint felett büntetnek).

A magyar lánynak szerencséje volt, ősszel sikerült kijutnia egy meccsre. Az ellenfél akkor éppen az a Green Bay Packers volt, amellyel a Seattle most ismét találkozik.

Immár a főcsoportdöntőben.

Ne kérdezzék, hogy a Green Bay hogyan tudott túljutni a Dallas Cowboys csapatán (26:21). Az ugyanis igazi rejtély. Kellett hozzá, hogy Aaron Rodgers, a sérülése miatt sokáig csak sántikáló irányító megtáltosodjék a második félidőre, meg az is, hogy a nagyszünet előtt a Dallas kihagyjon egy mezőnygólkísérletet. És a hajrában kellett hozzá egy erősen véleményes bírói ítélet is. A végeredményt nagyban befolyásoló döntésről (egy szabálytalannak minősített dallasi elkapásról) valószínűleg az idők végezetéig vitatkoznak majd az Egyesült Államokban.

Az (időben) utolsó elődöntőn, a Denver Broncos–Indianapolis Colts találkozón nem akartunk hinni a szemünknek. Az első félidőben hajszálpontosan ugyanúgy alakult az eredmény, ahogyan előtte a Green Bay–Dallas mérkőzésen: 7:0, 7:7, 7:14, majd 10:14. Ráadásul a Colts ugyanannál az állásnál, 7:14-nél hagyott ki egy mezőnygólkísérletet (a klasszis Adam Vinatieritől ilyen hibát csak szökőévenként látni). A folytatásban viszont nem a hazaiak, hanem a vendégek kerekedtek felül. Peyton Manning, a Denver irányítózsenije sok-sok évet töltött a Coltsnál. Talán a régi szép idők emléke zavarta meg: eléggé harmatos teljesítményt nyújtott. A túloldalon ellenben remekelt az utód, Andrew Luck. Két eladott labda is belefért, a Colts váratlanul simán nyert 24:13-ra.

A két főcsoport döntőjében a Seattle és a Green Bay, illetve a New England és az Indianapolis találkozik, aztán már csak a Super Bowl jön. A legnagyobb esélye a Seattle–New England finalista párosításnak van, de nincs érvünk rá, hogy miért épp most ne borulna a papírforma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.