galéria megtekintése

A hajrában úszott el a győzelem

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 08. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Amikor már azt hittük, megvan a győzelem, a hajrában érkezett Lafferty, és megszerezte az északírek egyenlítő gólját, így három helyett csak egy ponttal gazdagodott a magyar futballválogatott a belfasti Eb-selejtezőn.

Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk! Ez lehet a jelmondata a belfasti Windsor Roadon, a helyi tanintézettel szemben működő kocsma tulajdonosának, mert a pub bejárata fölött a következő szöveg virít: „A tanulás fontos. A sör azonban még fontosabb.” Ahogyan a stadion vendéglátó-ipari egységeiben láttam, sok ír magáévá tette az intelmet, elvégre – hajdanán vagy kevésbé régen – mindegyikük járt suliba. (Vagy elment az ivó mellett, ha máig nem arra jár.) Annak ellenére is nagy mennyiségben fogyott a folyékony kenyér, hogy hétfő estefelé maximum 10-12 Celsius-fok volt az itteni hőmérséklet, és Szöllősi György, aki Manchester után tegnap Belfastban is bemutatta Puskás című könyvének angol nyelvű változatát, alighanem elégedett lenne, ha az idegenben 1500 példányban megjelentetett kötetet a habos italhoz hasonlóan habzsolnák errefelé...

Akció a magyar kapu előtt. Középen a vezető gól szerzője, Guzmics
Akció a magyar kapu előtt. Középen a vezető gól szerzője, Guzmics
Illyés Tibor / MTI

Egy biztos: a keresett nedű megalapozta a szurkolók jókedvét, mert az átalakítás alatt álló sporttelepen – ahol a hosszanti oldalak egyikén és a város felőli futballkapu mögött is lezárták a szektorokat – sok ezren énekelték önfeledten Neil Diamonddal a Sweet Caroline-t és Tony Christie-vel az Amarillót. Ám néhány száz magyar drukker is lelkesen dalolt az északír katlanban, és a piros-fehér-zöld zászlók feliratának tanúsága szerint az alkalmi vendégművészek megannyi vidékről érkeztek: a többi közt Gödről, Tamásiból, Tardosról, Zalaszentlászlóról...

 

Az általános derűt meghökkenés váltotta fel, amikor a találkozó elején Guzmics rémeset rúgott a labdába, majd még rémesebbet Laffertybe, de a magyar hátvéd két különös megmozdulásával egymagában is konkurált Dallas irtózatos luftja. Nem járt nagyobb sikerrel Szalai sem, aki Kalmár használhatónak tetsző átadását, hiába igyekezett, nem tudta megszelídíteni. Az első futballistamegoldást Norwood produkálta: negyedóra múltán kitűnően játszotta meg Dallast, s bár a középpályás ezúttal eltalálta a labdát, az érzés megint hiányzott a lábából.

Észak-Írország - Magyarország 1-1 (0-0)

Labdarúgó Eb-selejtező, Belfast, 10 500 néző. Jv.: Cakir (török).

Észak-Írország: McGovern – McLaughlin, McAuley, Jonny Evans, Brunt – Corry Evans (McGinn, 57.), Baird, Davis, Norwood, Dallas – Lafferty.

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Dzsudzsák, Kalmár, Gera, Elek (Nagy Ádám, 23.), Németh (Vanczák, 89.)– Szalai.

Gól: Guzmics (74.), Lafferty (94.).

A tempót a vendéglátók diktálták, de kombinációjuk csak elvétve akadt (igaz, magyar összjátéknak a nyomát sem lehetett felfedezni). Jobb ötlet híján Norwood megpróbálta vagy harminc méterről meglepni Királyt – nem sikerült –, majd a harminckettedik percben Fiola labdáját Németh könnyen a hálóba továbbíthatta volna, ha nem pattan el tőle a passz, s így nem kerül a magyar játékoshoz túlságosan is közel a kivetődő McGovern. Németh később távolról szeretett volna javítani, de lövése nem volt több ártalmatlan gurításnál, ráadásul nem is ment kapura...

A második félidőben is küzdött korlátaival a két csapat: Lafferty lemaradt a lefejelt labdáról, Jonny Evans pedig látszólag kedvező szituációban magasan fölé fejelt. E két jelenet között Dzsudzsák hosszasan szólózott Kalmár indítása után, de lövése levágódott, és Németh már lesről indult a lepattanóra. Továbbra is dinamikusabbak voltak a zöld mezesek, és a kevésért is hálás ír közönség diadalmas kórussal kísérte az otthon játszók valamennyi mutatványát. Ezek nem mindegyike volt artistaszám, de ezen a tájon a finomságoktól mentes futballt is értékelik... Épp ezért a hirtelen megtáltosodó Davis alakításától már-már elájult a publikum, a középpályás ugyanis két jó csellel jutott előre, de aztán kirúgta taccsra a labdát (nem szándékosan: passzolni akart).

A 74. percben aztán megszületett a magyar vezető gól: a Dzsudzsák jobb oldalról érkező szabadrúgására érkező McGovern kezéből kihullott a labda, és Guzmics a hálóba kotorta azt.

Zsebben volt már a három pont, ám a 94. percben az akkorra Baird kiállítása miatt tíz emberrel játszó vendéglátók megszerezték az egyenlítő gólt Lafferty révén.

Ilyen a mi formánk?

A csoport további mérkőzésein: Finnország–Feröer szigetek 1-0, Románia–Görögország 0-0.

AZ F CSOPORT ÁLLÁSA

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12-6 17
2. Románia 8 4 4 – 7-1 16
3. Magyarország 8 3 4 1 6-4 13
4. Finnország 8 3 1 4 7-8 10
5. Feröer 8 2 – 7 5-12 6
6. Görögország 8 – 3 5 2-8 3

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.