galéria megtekintése

A sportolókra hagyja a rivaldát

0 komment


Őri B. Péter

Parádésan szerepeltek a magyar sportlövők a győri tízméteres ­(„leánykori” nevén: légfegyveres) ­Európa-bajnokságon; a felnőttek és a juniorok összesen öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet szereztek. Sinka László, a szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke nem csak a sikerről beszélt lapunknak adott interjújában.

– Egy-egy magyar kudarcot követően több sportági elöljáró „az elnök nem tud gólt szerezni” – frappánsnak vélt – magyarázattal hárítja el a felelősséget. S a főtitkár képes-e pontosan célozni?

A döntőkről minden információt megkaptak a nézők
Fotó: Szabó Tímea / MSSZ

– Szerencsére mi most nagyon boldogok vagyunk, hiszen nemcsak a tizenhárom éremnek örülhetünk, hanem annak is, hogy a versenyzők három olimpiai kvótát is szereztek, s immár nyolcan készülhetnek a ­riói játékokra. Visszatérve a felvetésére, egy vezetőnek az a dolga: a lehető legjobb feltételeket teremtse meg a sportolóknak. A sikerben nagy ­szerepe van annak, hogy bekerültünk a tizenhat kiemelt sportág ­közé. A több pénzzel azonban jól is kell gazdálkodni, s meggyőződésem: sok minden nem az anyagi lehetőségeken múlik. Rengeteget számít a lelkesedés, a jó szervezőkészség, a csapatmunka, másképpen: a hátországban lévőknek akkor is profiknak kell lenniük, ha nem rivaldafényben lévő területen dolgoznak.

 

– Ez magasztosan hangzik, de magam hiába vennék puskát vagy pisztolyt a kezembe...

– Kétségtelen, sok jó lövőnk van. A fiatalok közül kiemelkedik a már kvalifikációt szerző, de még juniorkorú Egri Viktória, valamint Péni István, a győri Eb-n a felnőtt női puskacsapat tagjaként szintén aranyérmet nyerő, mindössze tizenöt éves Gáspár Lalita meg a puska- és pisztolyszámokban két első és összesen öt dobogós helyet elérő tizenkilenc esztendős Major Veronika. Több mint egy éve kerültem a szövetségbe, de azóta csodálkozom azon, hogy a sportlövők mennyire fegyelmezettek, koncentráltak, felül tudnak emelkedni a gondokon. A létesítményhelyzetünk nem ideális, sokat javíthat majd a helyzeten az ősszel elkészülő Nem­zeti Lőtér a budapesti Fehér úton.

– Az Eb helyszínére azonban nem lehetett panasz. Sokan hitetlenkedve fogadták, hogy a közönség – mintha csak valami labdajáték eseményén lenne – lelkesen szurkolt.

Fotó: Szabó Tímea / MSSZ

– Mind a győri arénába, mind a Magvassy sportcsarnokba ingyen jöhettek be az érdeklődők, s a nyolcas döntőkön, amikor a magyarok pontosan lőttek, zúgott a ria, ria, Hungária! Az előbbi helyszínen, ahol az alapversenyt rendeztük, a nyolcvannégy lőállás impozáns képet mutatott. A döntőkre nyolcszázan-ezren voltak kíváncsiak; azért csak annyian, mert többen nem fértek be, ugyanis – bár a versenyzők jól céloznak – oda, amerre lőttek, mégsem ültethettünk nézőket. Nagy sikert aratott a Győrött bemutatkozó új szám, a vegyes páros, valamint sokat ja­vított a sportág népszerűségén, hogy a tévé is közvetítette az eseményt. S lehet ismételni: nagy örömünkre Budapest megkapta a 2018-as tízméteres Európa-bajnokság rendezési jogát.

– Több helyütt említette, hogy a mos­tani divattól eltérő a filozófiája a sportról. Konkrétan ez mit jelent?

– A sportágat szolgálni kell, az állami forrásokat racionálisan felhasználni, például nem fölösleges ­autóflottákra költeni. S a vezetők maradjanak a háttérben, a celebszerepet hagyják meg a sportolóknak.

– Ön volt már a röp- és a kézilabda-szövetség főtitkára, az utóbbinak az elnöke is. Amikor a sportlövőkhöz került, nem érezte úgy, hogy Michel­angelónak széklábat kell faragnia?

– Bár nem esett jól, hogy nem maradhattam a kézilabdázóknál, itt nagyon jól érzem magam. Nem széklábat faragok. Kerüljek bármilyen posztra is, mindenhol a maximumra törekszem.

Kis nagy sportág

A magyar sportlövők közül a 2000-es olimpián heten vehettek részt, a 2004-esen nyolcan, a 2008-ason tízen, a 2012-esen hatan. A riói játékokra nyolcan szereztek kvótát; jelen állás szerint ezzel az egyéni sportágak rangsorában az úszás, a kajak-kenu és az atlétika után negyedik a lövészet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.