galéria megtekintése

Még asztalhoz sem álltak, már dübörgött a vastaps

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

S akkor Renata Strbikova felugrott az asztalra, majd a „magaslatról” remekül adta vissza a labdát. Más esetben a játékvezető azonnal elővette volna a piros lapot. Most azonban ő is csak nevetett az Európa-bajnok cseh asztaliteniszező szabálytalanságán.

Ajándék mez Strbikovától
Ajándék mez Strbikovától
Reviczky Zsolt

A jó öreg, többször lebontásra ítélt budapesti Körcsarnok – amely a hírek szerint a birkózók otthona lesz – ismét megtelt szombaton: a Generációk csatája elnevezésű pingponggálára csaknem kétezren voltak kíváncsiak. Mint a régi szép időkben, amikor idehaza is sikk volt a sportág eseményei járni. Azóta a játék sokat változott; egy szett például nem huszonegy, hanem csak tizenegy poénig tart.

 

1 Faházi „Janika” magányosan ült egy széken. A parkettát szuggerálta. A kedvenc „ütőinek” egyikét. A hetvenkét éves mókamester később meg is mutatta: még mindig remekül bánik a padlódarabbal. Ellenfele az a Fazekas Péter volt, aki megnyerte az idei Top 12 viadalt, s aki a gála „szülőatyja”.

2 Még asztalhoz sem álltak, már dübörgött a vastaps. Harmincöt évvel ezelőtt a Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor (Kreisz Tibor, Takács János) összeállítású magyar válogatott a kínaiakat a csoportmeccsek során (5:2), valamint a döntőben (5:1) is fölényesen legyőzte, és világbajnok lett. A pesti est során kiderült: remek még a csukló (Klampár), bravúros a kiflipörgetés (Jónyer), parádés a rövidítés (Gergely).

3 „Bebizonyosodott: attól, ha valaki egy sportágban tehetséges, még nem biztos, hogy egy másikban is az. E megállapítás Szilágyi Árontól hangzott el, miután London kardvívó olimpiai bajnoka kikapott a szintén nem a kínaiak játékát idéző párbajtőröző Esztergályos Patriktól, aki az idén Nandzsingban, az ifjúsági ötkarikás játékokon szerzett aranyérmet.

4 A gála női főszereplője, az utóbb évek legjobb magyar hölgy asztaliteniszezője, a hétszeres Európa-bajnok, vb-bronzérmes Tóth Krisztina végképp nem unatkozott: elbúcsúztatták a válogatottságtól, játszott Oláh Zsuzsával, Nemes Olgával,az idei World Tour-döntőn a négy közé jutó Póta Georgina oldalán páros tudását is megcsillogtatta, a már említett Strbikova ellen pedig kiderült: humora is van.

5 Fogalom a sportágban a Bátorfi, Tóth kettős. Csilla, aki Németországban él, videoüzenetben köszöntötte az ünnepeltet, akárcsak a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov (vele 1996-ban vegyes párosban lett Európa-bajnok Tóth). Klampáréknak pedig a svéd olimpiai aranyérmes, Jan-Ove Waldner kívánt minden jót.

6 S véd a svéd. A négyszeres világbajnok Mikael Appelgren, valamint az ötszörös vb-első Jörgen Persson messziről is az asztalra „tette” a labdát, s persze leütéseivel is ámulatba ejtette a publikumot.

7 Világbajnok fotós. Amikor a színpadon köszöntötték a phenjani győzőket, a fényképészek közé furakodott Appelgren is.

8 „Kopasz, menj arrébb!” –üvöltötte egy harcias amazon, mert a fotóstól nem látta, mi történik az asztalnál. A „Kopasz” nem szólt vissza, arrébb ment. Aki a masinát kattintgatta, nem volt más, mint Tóth Krisztina édesapja...

9 E sportágban a harmadik helyért nem rendeznek meccset, rendszerint két bronzérmet adnak át. Az 1988-as és a 2000-es olimpia a kivételek közé tartozott: Klampár, illetve a Bátorfi, Tóth kettős a bronzmeccsen nagy csatában kikapott. Szombaton a magyar szövetség mindannyiukat meglepte a medália másolatával.

10 Zoltán Zoltán névválasztásánál vicces kedvükben voltak a szülők. A burgenlandi Felsőőr csapatában játszó pingpongos találkozott a Generációk csatája döntőjében Jakab Jánossal (Stockerau); utóbbi – a nap egyetlen komoly meccsén – 3:1-re győzött, s zsebre tette a 200 ezer forintos pénzdíjat.

11 A gála kikiáltója, Hajdú B. István is nyerhetett volna egy szettet, egymás után gyártotta ugyanis a poénokat. Amikor például Gergely Perssont tréfálta meg néhány remek megoldással, a kiváló riporter így kommentált: „Ha honfitársunk így folytatja, naptárt neveznek el róla.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.