galéria megtekintése

Wimbledon: a négy között 6:0 a javukra

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 11. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Wimbledonban pénteken szertefoszlottak a britek álmai. Andy Murray, aki a mostani idényre érte el talán élete legjobb formáját, a tavaszt majdhogynem átalvó Roger Federertől – nem mellesleg: a füves pályás világbajnokság hétszeres nyertesétől – játszmanyerés nélkül kapott ki.

A teniszsport harminchárom éves svájci gigászát már sokan leírták. Kiváltképp azután, hogy a két idei Grand Slam-versenyen – önmagához képest – sehol sem volt: Melbourne-ben csak a harmadik fordulóig, a Roland Garroson csupán a negyeddöntőig jutott. Aztán kétszer is kénytelen voltam nyugtázni, hogy vigyázat, lesz itt még meglepetés!

Az a hét wimbledoni trófea nem véletlen, Federer alighanem fűre termett. Hetekkel ezelőtt megnyerte Halléban a Wimbledon (egyik) előversenyének számító mestertornát, és úgy játszott a mindenkit verni képes olasz Seppi elleni döntőben, akár pályafutása legszebb napjaiban. Formájára nézve akkor kezdtem – a szó jó értelmében – igazán gyanút fogni, amikor itt, a negyeddöntőben csak álmélkodni hagyta a finom kezű, ha eredményekben nem is, játéktudásban remek francia Gilles Simont.

Mielőtt a pénteki meccs részleteibe bocsátkoznék, szeretném leszögezni, hogy – noha az annalesekben csak annyi áll majd: „sima győzelem” volt – a sportszerű, Federert amúgy bálványként tisztelő angol közönség szoros, minőségében nehezen felülmúlható mérkőzést látott. S izgalmasat is, mert mind a három szettben csak a hajrában dőlt el, hogy ki tudja elnyerni a másik adogatójátékát. Addig – kétszer tíz, egyszer nyolc gémen át – a két matador együtt haladt, mintha egyikben se lett volna meg a készség, hogy odaajándékozzon egy játékot a másiknak.

 
Djokovics–Federer: vasárnap megismétlődik a tavalyi álomdöntő
Djokovics–Federer: vasárnap megismétlődik a tavalyi álomdöntő
Stefan Wermuth / Reuters

Az persze megfejtésre vár, hogy Federer kétszeri 6:5-ös és egyszeri 5:4-es vezetése miért lett határpont Murray számára. A brit miért engedett olyan végzetes bréklabdákat Federernek, amilyeneket azt megelőzően nem. Az ok nem kereshető másban, mint a skót régi bajában: a lelki teher elviselésére való alkalmatlanságban. Azt még az amatőr teniszezők is tudják, milyen az, amikor valaki nem a győzelemért, hanem „a meccsben maradásért” szervál, s a legtöbb, amit el tud érni, hogy kicsikar egy rövidített játékot (Murraynak ez egyszer se sikerült, noha kétszer lett volna rá alkalma). De tisztán fizikai értelemben az egyik gém olyan, mint a másik, sem a Bibliában, sem a Koránban nem olvasható, hogy épp azt kell elveszíteni, amelyiken minden múlik.

Murray soha nem volt esélytelen meccs közben. Többször jutott kétpontos előnyhöz. Ám egyikkel se tudott mit kezdeni. Jellemző a legutolsó szett végjátéka. Murray szervált, Federer megnyerte az első két labdát, de Murray egy perc leforgása alatt egalizált. S akkor nyerő ütés jött a svájcitól, amire a francia kommentátor (bocsánat, őt hallgattam) felüvöltött: „Ez nem lehet igaz!” De az volt. A bódult ellenfél gyorsan ütött még saját szervájánál egy „széleset”, és Federermár ünnepelhetett is (7:5, 7:5, 6:4).

Murray két év után nem ismételhet, viszont Federer, ha megveri Djokovicsot a döntőben, elmondhatja magáról, hogy az ő naptárában Wimbledon háromévenként szerepel egyszer, 2009-ben és 2012-ben ugyanis ő nyert. A Djokovics–Gasquet elődöntő minőségben egy picit sem maradt alatta a második és harmadik kiemelt csatájának. A francia, aki egy örökké emlékezetes, „végtelenített” meccsen, öt szettben „takarította el” a szerb útjából annak nemezisét, a svájci Wawrinkát, a közhelyek legrosszabbikával szólva: méltó ellenfél volt.

Eposzi kellék, hogy a hős akkor hős, ha az ellenfele fel tud nőni hozzá. Gasquet ezt megtette. Némi túlzással azt mondhatom, hogy szinte minden labda sorsa hajszálon múlt. Mindketten remekül szerváltak (Djokovicsnál ez eddig hiányzott), volt olyan játékelem, amelyben a szerbnek kellett felnőnie: ez az a bizonyos fonák egyenes elütés, amit csak Federer, Wawrinka és Gasquet tud igazán, igaz, ők egy kézzel.

Ismét az idegek... Gasquet, aki az első játszmában rövidített játékig vitte az első helyen kiemelt világelsővel szemben, addig nem, de ott „bedugult”. Egyetlen „visszabrékre” volt ereje, de 2:2 után öt labdát veszített zsinórban, ami addig nem fordult elő vele. Itt tehát Djokovics 7:6-ra nyert. A következő két szettről annyi mondanivalóm van, hogy a szerb, híven legjobb szokásához, mindkétszer a legelején elvette Gasquet adogatójátékát, és attól kezdve folyamatosan játékelőnyben volt a kétszer 6:4-ig. Gasquet az eddigi tíz meccsükön egyetlen játékot se tudott nyerni a szerb ellen; most se.

Utóirat. Jó hír: a Babos, Peya vegyes páros bejutott a döntőbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.