galéria megtekintése

A mágikus orosz hoki már a múlté

1 komment


Bodnár Zalán

Mérföldkőhöz érkezett a Washington Capitals jégkorongcsapatának sztárcsatára, Alekszandr Ovecskin: immár ő az NHL történetében a legeredményesebb orosz játékos, 487 góllal. Ráadásul ennek eléréséhez csak 777 meccsre volt szüksége, míg az eddigi csúcstartó Szergej Fjodorovnak 1248 mérkőzés kellett 483 „dugóhoz”.

A Cár – így becézik sokatmondóan Alekszandr Ovecskint. A harmincéves hokis érdemei – noha Stanley Kupát még nem nyert – elvitathatatlanok. Ugyanakkor nem csekély helyzeti előnyben van honfitárs elődeivel szemben: neki megadatott, hogy kipróbálja magát a tengerentúlon, míg a hatvanas, hetvenes években, valamint a nyolcvanasok elején-közepén brillírozó szovjet zsenik ezt nem tehették meg a vasfüggöny és a hidegháború miatt.

Illetve más formában, néhány mérkőzés erejéig elkápráztathatták Észak-Amerikát. Sőt az államokban és Kanadában félelemmel vegyes ámulattal kísérték az arrafelé csak „Red Armynak” (Vörös Hadseregnek) hívott világverő együttest és annak virtuózait Valerij Harlamovtól Jevgenyij Malcevig, Borisz Mihajlovtól Szergej Makarovig. Ezek a zsonglőrök nyilván bajnoki mérkőzéseken is betették volna a pakkot az NHL-es kapukba…

Ovecskin: vörösből piros
Ovecskin: vörösből piros
Geoff Burke / Reuters/USA Today Sports

 

Hogy milyen volt anno a szovjet jégkorong, arra nincsenek szavak. Bámulatosan korcsolyázó játékosok, finom csuklómozdulatok, igazi kombinatív, szemet gyönyörködtető játék. Bár Észak-Amerikában (főként Kanadában) sokáig nem akarták komolyan venni a szovjet csapat világbajnoki és olimpiai sikereit, mert az NHL-es sztárok nem szerepeltek a vb-ken és az ötkarikás tornákon, az igazság pillanata így is elérkezett.

Elsőként 1972-ben érte sokkhatás a két „őshazát”. A Summit Series néven életre hívott sorozatban négy-négy meccsen mérkőztek meg a szovjet játékosokkal a kanadai profik, és az elsőn máris 7:3-ra nyertek Montrealban a vendégek. Az első öt találkozóból csak egyet tudtak megnyerni a juharleveles „tanítómesterek”…

De nem ez volt az egyetlen „vörös” lecke: 1979-ben Viktor Tyihonov csapata a New York-i Madison Square Gardenben alázta meg 6:0 arányban a szintén legendás Scottie Bowman edző NHL-válogatottját, amelyben a kanadaiak mellett három svéd kapott szerepet; az 1981-es, hatcsapatos Challenge Cup montreali döntőjében pedig Igor Larionov és társai 8:1-re verték a kanadaiakat.

A mai orosz jégkorong azonban – noha a válogatott legutóbb ezüstérmes lett a vb-n – csak nyomokban emlékeztet a régi idők szovjet hokijára. A 2010-es téli olimpián Kanada 7:3-ra győzte le Oroszországot, amely tavaly Szocsiban, a téli olimpián még a négy közé sem jutott be. Része lehet-e a hajdan virágzó hokikultúra hanyatlásában annak, hogy bő két és fél évtizede megnyíltak az NHL kapui az orosz játékosok előtt? Egyáltalán, miként hatott az „exodus” az orosz jégkorong fejlődésére, stílusára?

„Aki a régi szovjet hokit sírja vissza, úgy jár, mint az, aki a vezetékes telefonok után nosztalgiázik: a hajdani készülék nem jön már vissza soha – mondja Balogh Tibor, a korábbi kiváló hokikapus, tévés szakkommentátor a Népszabadságnak. – Technikailag, taktikailag a szovjet hoki évtizedeken át az észak-amerikai előtt járt, utóbbi csak azzal tudott kompenzálni, hogy keményebb volt.

De ahhoz a precíz szovjet játékhoz az kellett, hogy a játékosok reggel, délben, este együtt voltak, és katonás fegyelem mellett gyakoroltak. Igaz, hogy sztárok voltak odahaza a szovjet hokisok, de félig rabszolgák is. A válogatott szinte kizárólag a katonacsapatra, a CSZKA Moszkvára épült; a berlini fal leomlásával ez a rendszer megszűnt. Az oroszok az NHL-ben individuális emberekké váltak a pályán és azon kívül is. Alekszej Jasin vagy Pavel Bure odaát nem futhatta be azt a pályát, amelyet igazi kollektívában korábban befuthatott volna.”

A szakértő hozzáteszi: ma már egyébként sem lehetne azt a kombinatív hokit játszani, mert a kétvonalas les eltörlésével alaposan leegyszerűsödött a jégkorong. ­Balogh arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csupán az NHL alakított az orosz jégkorongon: a hatás fordítva is igaz. „Ma már hibrid hokit láthatunk az NHL-ben is, sokkal több a kreatív játékos, és a mintát a régi szovjet stílus adta ehhez az irányváltáshoz. A kanadai Wayne Gretzky volt az úttörők egyike a nyolcvanas években. Az is igaz: bár nem láttam a géntérképét, de ha kicsit elemezzük a vezetéknevét és megpróbáljuk másként kiejteni, akkor gyaníthatjuk, hogy ő sem a Mayflowerrel érkezett Amerikába…”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.