galéria megtekintése

A legfőbb bíró

0 komment


Bodnár Zalán

Amikor nyolcévesen a Tatabányai Bányász kölyökcsapatának futballistája lett, aligha remélhette, hogy egyszer majd ott lesz a legendás londoni Wembley gyepén a Bajnokok Ligája döntőjében.

Amikor az általános iskolában oroszul tanult, aligha hitte, hogy egyszer majd arra használja az akkor már mindenki által feleslegesnek mondott szláv nyelv ismeretét, hogy segítségével horvát, szerb, szlovák futballsztárokkal érteti meg magát. És amikor nyomdaipari értékesítőként munkába állt, még talán nem is sejtette: eljön az idő, amikor alig lesz olyan nyomdaipari termék, amelyben ne írnának róla hosszú, méltató cikkeket.

Kassai Viktor évek óta a magyar futball leg­értékesebb exportcikke a nagyvilágban.

A dicső magyar játékvezetői hagyományok folytatója, Zsolt István, Palotai Károly, Puhl ­Sándor méltó örököse.

 

Mint minden futballrajongó kisrác, gyerekként ő is futballista szeretett volna lenni. Pedig a családi minta ott volt kéznél: édesapja, Kassai István szintén játékvezető volt. Az NB III-ig jutott, de nagyon sokáig aktív volt: 2008-ban a Komárom-Esztergom megyei szövetség emlékérmet adott át neki 35 éves játékvezetői tevékenységének elismeréseként. Apja egyben a legnagyobb kritikusa is volt a kezdetektől, minden meccs után alaposan elemezte a tevékenységét. „Édesapám három szerepkörben is segített: mint apa a fiát, játékvezető az asszisztensét, idősebb kolléga a fiatalt. Ha ő nem kezd el foglalkozni velem, nem motivál, ha nem tartja rajtam a szemét, biztosan nem tartanék itt. Bár a BL-döntő után is megkaptuk tőle, hogy mit kellett volna másképp tennünk” – idézte fel apja szerepét a FourFourTwo futballmagazin magyar kiadásának adott interjújában Kassai. Az édesapján kívül a nemzetközi játékvezetők közül az olasz Roberto Rosetti volt rá nagy hatással, állítja: rengeteget tanult tőle a testbeszéd, a gesztus, a kommunikáció módszereiről.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

A játékvezetői vizsgát 1990-ben Bicskén tette le, első mérkőzése – még partjelzőként – a Szárliget–Óbarok Fejér megyei találkozó volt, és utána is évekig ebben a körzetben vezetett, a felnőtteknél 1993-tól kezdve. Ám nem a helyi ismeretségnek köszönhető, hogy 2008-tól a térség futballközpontjává váló Felcsútra, a Puskás Akadémia által szervezett nemzetközi korosztályos tornára, a Puskás-Suzuki Kupára is előszeretettel hívták vezetni – hiszen akkor már elismert művelője volt mesterségének. Sebesen haladt ugyanis felfelé a szamárlétrán, az NB I-ben 1999-ben mutatkozott be.

Gyors fejlődésében lendítette előre a hitvallása is, miszerint nem kell magas szinten rúgni a labdát ahhoz, hogy valaki tudja, milyen érzelmek dominálnak a pályán. Példás szerénység, hiszen ha saját futballtudását leértékeli is, tagadhatatlan, hogy a játékvezetői munkához kiváló adottságai vannak, nem beszélve a képzettségéről. Már akkor több nyelven tudott (angolul és németül jól beszél, de az orosszal és a franciával is elboldogul), amikor ez még cseppet sem volt jellemző a nemzetközi mezőnyben, és jó kondíciója – amelyek révén az akciókhoz is rendre testközelbe tudott kerülni – miatt is az elitbe tartozott. Mindeközben magassága, jó kiállása is tekintélyt parancsolóvá teszi a sztárjátékosok köré­ben. A szakértők közül azonban többen

úgy tartják: nem olyan kiválóak a megérzései, mint az 1994-es vb-döntőt vezető Puhl Sándoré, aki a legtöbbször akkor is ösztönösen jól döntött, ha semmit sem látott az esetből, de Kassaiban több a munka és a koncentráció.

A nemzetközi játékvezetők sorába 2003-ban lépett. Feltartóztathatatlanul, de szigorú protokoll szerint lépkedett előre: U17-es, U19-es és U20-as világbajnokságon is fontos szerephez jutott, mielőtt a felnőtt UEFA-sorozatokban is rangos feladatokat kapott volna. Az első, igazán nagy mérföldkő a 2008-as pekingi olimpián érkezett el: számára is váratlanul ő vezethette az Argentína–Nigéria (1-0) döntőt. Magyar játékvezető korábban sohasem fújhatott az ötkarikás játékok fináléjában. A 2010-es BL nyolcaddöntőjében a Sevilla–­CSZKA Moszkva meccset vezette, így tizenkét év után ő lett az első magyar, aki a legrangosabb európai sorozat egyenes kiesés szakaszában feladatot kapott.

Ekkor már állandó segítője volt Erős Gábor és Vámos Tibor, akikkel aztán 2010-ben együtt utazott Dél-Afrikába is a világbajnokságra. A sportág nagy csúcseseményén négy mérkőzés dirigálását bízták rá: a Brazília–Észak-Korea és Uruguay–Mexikó csoportmeccset, valamint a Ghána–Egyesült Államok nyolcaddöntő után az egyik elődöntőt, a durbani Spanyolország–Németország (1-0) találkozót is. A nemzetközi sajtó a legnagyobb elismerés hangján szólt a tevékenységéről, noha a vesztes német együttes néhány tagja benne találta meg a bűnbakot. Tudjuk be ezt a vesztesek keserűségének:

a dél-afrikai torna előtt is már a világ tíz legjobb sípmestereként tartották számon,

de a vb-elődöntővel végleg belépett a szakma legszűkebb elitjébe, az év végén például a világ ötödik legjobb játékvezetőjének választották.

Aki úgy gondolta, hogy ennél nincs feljebb, az nagyot tévedett. A FIFA után az UEFA, az európai labdarúgó-szövetség is rangos feladattal bízta meg. A lehető legrangosabbal: 2011 májusában a Wembley stadionban rendezett BL-döntőn a Messi–Iniesta–Xavi-féle Barcelona Kassai Viktor sípjelére kezdte meg a játékot Sir Alex Ferguson Manchester Unitedje ellen (3–1-re nyertek a katalánok). Nála fiatalabban soha senki nem vezette még az első számú európai klubsorozat döntőjét: csupán 35 éves volt ekkor. Segítői azonban nem mindig szolgálták jól nemzetközi előmenetelét. A 2012-es ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon rövidre sikerült a kiküldetés.

Pedig az előzetes papírforma alapján egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy Kassai vezetheti majd a döntőt, hacsak nem hibázik valami nagyon nagyot. Ő nem, a csapata azonban hibázott. A házigazda Ukrajna Anglia elleni csoportmeccsének 62. percé­ben Kassai előbb lesről elengedett egy hazai támadást, amelynek a végén az angol gólvonalon túlra jutott a labda, John Terry onnan kanalazta ki. Az alapvonali játékvezető, Vad II István nem látta, hogy bejutott a labda a kapuba, így Kassai nem adta meg a gólt.

A döntés az Eb legnagyobb játékvezetői hibája volt,

a magyar delegáció számára azonnal véget is ért a torna, és félő volt, hogy az eset évekkel visszaveti mind Kassai, mind Vad II nemzetközi pályafutását.

Szerencsére nem így történt, és az ­UEFA az Eb-t követő ősztől újra fontos meccseket adott neki, például az orosz-portugál vb-selejtezőt vagy a Dortmund–Real Madrid BL-meccset. Az ukrajnai baki utórezgéseként a 2014-es, brazíliai világbajnokság még kimaradt számára, de idén újra ott lesz az Európa-bajnokságon. Az UEFA-sorozatokban is ismét olyan meccseket kapott meg, amelyek méltóak hozzá: az Európa-ligában az egyik elődöntőn fújhatott (Liverpool–Villarreal 3-0), és a Real Madrid–Atletico Madrid BL-döntőn is a bírói csapat tagja volt, negyedik játékvezetőként.

Korábban sokszor hangoztatta, hogy idehaza a játékvezetők nem kapják meg azt a szakmai és anyagi megbecsülést, amely ­külföldi kollégáiknak jár.

Hiába vezeti egyik héten a BL-döntőt a Wembley-ben, három nappal később ugyanúgy gyalázzák őt a szurkolók egy NB I-es meccsen, mintha semmit nem tett volna le az asztalra

(olykor nemcsak a nézők, de a legnevesebb edzők egyike-másika – Verebes József, Mezey György – is kemény, durva szavakkal esett neki). Ismerve a nemzetközi meccsek játékvezetői honoráriumait, az anyagi megbecsülés hiányáról inkább a kollegialitás jegyében emelt szót, de neki és tizenegy munkatársának is örömhírt jelentett, hogy 2013-ban az MLSZ bevezette a professzionális játékvezetői foglalkoztatást.

Noha ő maga úgy tartja, hogy a játékvezetői teljesítmény objektív eszközökkel nem mérhető, de azért az egyéni díjak nem kerülték el. Idehaza többször volt az év játékvezetője (legutóbb 2016-ban), 2011-ben, a BL-döntő évében pedig az IFFHS, a világfutball történelmével és statisztikáival foglalkozó szervezet őt választotta a világ legjobb játékvezetőjének.

Bár már oktathatná is a játékvezetést, továbbra sem rest tanulni: a mai napig visszanézi felvételről a meccseket és kollégáival vagy édesapjával elemzi, mit csinált rosszul. Hibakereséssel pörgeti filmkockáit egy olyan életnek, amelyet sokan – akik a partvonalon túlról szidják felmenőit – szó nélkül elfogadnának a sajátjuk helyett.

Névjegy

Kassai Viktor

1975. szeptember 10-én született Tatabányán. Kereskedelmi végzettsége van, de édesapja nyomdokaiba lépve labdarúgó-játékvezetőként tett szert hírnévre. Minden idők egyik legjobb magyar játékvezetőjeként tartjuk számon, 2011-ben a rangos IFFHS a világ legjobbjának is választotta. Dicsőségtablóján szerepel a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő, a 2010-es Spanyolország–Németország világbajnoki elődöntő, a 2008-as pekingi olimpiai döntő dirigálása is.

Az idei franciaországi Európa-bajnokságon abban a páratlan élményben lehet része, hogy nem csupán ő és kollégái képviselik a magyar színeket a tornán, hanem 23 hazai futballista is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.