galéria megtekintése

A kölök

0 komment


Horváth Gábor
NOL

Na jó, így könnyű. Az még hagyján, hogy a FIFA és – ettől talán nem teljesen függetlenül – a bírói kar is a rendező ország felé húz, már csak financiális okokból is: ha a vendéglátók válogatottja nem jut be legalább a legjobb négy közé, nagy bevételtől esik el a szigorúan nonprofit alapon működő pénzgyár. De hogy az ördögbe találnak a brazilok minduntalan zseniket?

Kamerun elleni második gólja után
Michael Dalder / Reuters

A kis Neymar 22 éves és alig 175 centi. Az ember azt hinné, hogy egy derekabb hátvéd megeszi reggelire, de a bekkek hiába próbálkoznak rendszeresen, nem megy nekik.

 

Junior (mert van, ugye, Senior is, a papa, aki szintén futballozott) vékony testalkatát meghazudtolóan gyors, szívós, ördögien bánik a labdával, pontosan lő, még fejelni is tud, és eddig a komoly sérülések is elkerülték. Ötvenkétszer volt válogatott, és a hétfő esti duplával már harmincöt gólnál tart, meccsenként kétharmad az átlaga, máris ő minden idők hatodik legeredményesebb brazil válogatott csatára. Akik egyelőre még előtte vannak: Pelé, Zico, Ronaldo, Romario, Bebeto...

Neymar tizenegy évesen kezdett futballozni, egy esztendővel később már a Santos akadémiáján pallérozódik, tizennégy, amikor a Real Madridnál vendégeskedik. Tizenöt évesen havi tízezer reált (nagyjából egymillió forintot) kap a Santostól, egy esztendővel később már ennek a tizenkétszeresét. Tizenhét, amikor először cserélik be bajnokin, a következő héten belövi az első gólját, egy hónappal később ő rúgja tovább a csapatot a bajnoki elődöntőben a Palmeiras ellen.

Tizennyolc, amikor visszautasítja a West Ham United 12 millió fontos ajánlatát, aztán a Chelsea-ét is, pedig az már 20 millió font. Szerényen azt nyilatkozza, hogy a világ legjobbja akar lenni, ahhoz pedig külföldre kell majd mennie, de egyelőre Brazília a legjobb iskola.

Pelé és Romario már akkor próbálták rábeszélni Dungát, hogy vigye el a dél-afrikai vb-re, a szurkolók 14 ezer aláírást gyűjtöttek össze, de a korábbi kőkemény játékosból lett szövetségi kapitány nem cáfolt rá a reputációjára: még a vésztartalékok közé sem jelölte. Az utóda, Mano Menezes már nem volt ilyen sziklaszilárd, Neymar rögtön a vb után, az Egyesült Államok ellen volt először válogatott, és a 28. percben gólt fejelt.

Dominic Ebenbichler / Reuters

Marketing-szempontból jelenleg a világ legértékesebb sportolója, csak a reklámszerződéseiből évi több mint húszmillió eurót keres. Lehet, hogy a Barcelona elnöke börtönbe kerül miatta, mert a szerződtetése kapcsán rejtélyes, ám tetemes összeg bukkant föl megmagyarázatlanul a Neymar família cégénél.

Pénzügyeit még a papa irányítja, de már ő is apa, három éve egy rövid életű kapcsolatból lánya született. Imádja a zenét, énekel és fel-feltűnik videoklipekben. Már nem dobja fel magát, ha beér a tizenhatoson belülre, de még szőkére festi a haja felét. Ha szerencsénk van, még bő évtizedig csodálhatjuk, megdönthet minden rekordot. A csoportkörben három meccsen négy gólt szerzett, minden mozdulata élmény.

Hátra van még a világbajnokság java, de eredményt hirdetek: a kölök a torna legjobbja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.