galéria megtekintése

A kedvezmény nem esik ki

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Az MLSZ elnökségének döntése szerint a sportfogadásból származó pénzt a szövetség aszerint is osztja szét az NB I-es labdarúgócsapatok között, hogy a keretben, illetve a pályán hány idegenlégióst szerepeltetnek. Az európai kupák selejtezőiben érdekelt együttesek előnyt élveznek. Igen ám, de a négy alakulatból kettő már kiesett. A sportszerűség azt diktálná, hogy a kiesők kedvezménye megszűnjék.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége még májusban úgy határozott, hogy a sportfogadásból származó bevételekből – egyebek közt – akkor részesülhet bármelyik klub, ha a keretében maximum hét külföldi, a pályán pedig egyszerre három idegenlégiós van. A szervezet így igyekezett a csapatokat a magyar futballisták szerepeltetésére sarkallni.

Ám az MLSZ külön határozatot hozott az európai kupákban részt vevő együttesekről; esetükben e két szám, tíz, illetve öt. Csakhogy az Európa Liga selejtezőjének első fordulójából a „láthatatlan” MTK azelőtt búcsúzott a Vojvodinával szemben, hogy a bajnokság elkezdődött volna.

A szintén ennek a sorozatnak a második kvalifikációs köréből szégyenletes teljesítménnyel kieső, a szarajevói Zeljeznicartól kétszer is vereséget szenvedő FTC az NB I második fordulójában a korai búcsú után is élvezhette a kedvezményt: a múlt vasárnap az Üllői úton a Diósgyőr elleni meccs 64. percétől öt külföldi játékosa volt a pályán. (Igaz, akkor már 3-1-re vezetett.)

 
Somália sem segített a Zeljeznicar ellen
Somália sem segített a Zeljeznicar ellen
Hegedűs Gábor

Kíváncsiak voltunk Horváth Gábornak, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete főtitkárának a véleményére.

– Megértettem a szempontokat, amikor ezt a döntést hozták. A fair play szellemében viszont meg kellene szüntetni ezt a szabályozást. De – mivel a klubok a kupaszereplés előtt ennek szellemében alakították ki a kereteket – ez már gazdasági kérdés is, hiszen nem lenne olcsó mulatság felbontani a szerződéseket.

Hozzátehetjük: ha az Európából kitaszított magyar klubok nem játszathatnak néhány idegenlégióst, csak fizetniük kell őket, az is kidobott pénz...

– Változatlanul úgy gondolom –folytatja a főtitkár –, hogy a döntéshozók jót akartak. De ugye, az azonos esélyek, az egyenlő bánásmód, a sportszerűség... Eddig sem kérdeztek meg bennünket, így nem tudom, az illetékesek esetleg változtatnak-e az új helyzetben. Tippelni sem akarok, mert általában nem találom el azt, ami bekövetkezik. Más lenne a helyzet, ha a tradíció, az utóbbi évtizedek eredménye alapján, mondjuk, három-négy csapatra terjesztik ki a nem egy bajnoki évre szóló kedvezményt. De manapság, amikor oly gyakran változnak a szabályok... Amikor az utolsó pillanatban módosul a versenykiírás... Amikor nem lehet jó előre tudni a mérkőzések kezdési időpontját... Szóval, ilyenkor nagyon nehéz ésszerűen tervezni.

Dinnyés Mártontól, az MLSZ kommunikációs osztályának a vezetőjétől az iránt érdeklődött a Népszabadság: az európai kupák selejtezőjéből kiesett csapatok továbbra is több idegenlégióst szerepeltethetnek-e, mint a „mezei” NB I-es együttesek vagy a testület – a sportszerűséget is figyelembe véve – elveszi a kedvezményüket?

– Ebben a bajnokságban minden klubcsapat maga dönti el, hogy az MLSZ által kialakított ösztönzőrendszerben mennyire veszi figyelembe a sportág hosszú távú érdekét, azaz azt, hogy a lehető legtöbb hazai nevelésű labdarúgó lépjen pályára. Az európai kupákban szereplő csapatok mozgásterét csak azért hagyta nagyobbra az elnökség, hogy a nemzetközi versenyképességük rövid távon ne sérüljön. Aki ismeri a szövetség koncepcióját és szabályzatát, az tudja, hogy szezon közben nem változtat a feltételeken.

Megjegyezzük, ha most nem is módosul a szisztéma, akkor a következő bajnokság előtt megszülető szabályozásba jó lenne, ha bekerülne az a kitétel, hogy a „kiemelt” csapatok addig élhetnek ezzel a joggal, ameddig versenyben vannak az európai porondon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.