galéria megtekintése

A hőskor formája

2 komment


Boda András

Játszi könnyedséggel nyerte meg a szezon második futamát is Nico Rosberg. A második helyet Kimi Räikkönen, a harmadikat Lewis Hamilton szerezte meg a Bahreini Nagydíjon. Noha az élen alig akadt izgalom, volt, ami emlékezetessé tette a futamot: például egy újra eszeveszetten örülő francia, egy kiugróan debütáló beugró, egy különös mosoly és rengeteg előzés.

Sir Frank Williams arcára derűt csalt a Bahreini Nagydíj jeleneteinek egyike. Ennek persze önmagában csekély hírértéke lenne, hiszen egész élete a Forma–1 szeretetéről szól – 1977 óta igazgatja saját csapatát, és hetvenhárom évesen is ott van csaknem valamennyi futamon –, ezúttal mégis különös volt a gesztusa: éppen megelőzték versenyzőjét, Valtteri Bottast, amikor elégedetten elmosolyodott. A legendás csapatfőnök valójában azon kuncogott, ahogyan lehagyták a pilótáját: Bottas az F–1 hőskorát idéző parádés csatában maradt alul Danyiil Kvjattal (Red Bull) szemben, ráadásul az utolsó pontszerző helyek egyikéért vívott vele „élet-halál” harcot...

Bottas, Kvjat és Sir Frank Williams esete már csak azért is említésre méltó, mert abban ott sűrűsödik a szezon második versenyének minden jellemző mozzanata. Konkrétabban: az élmezőnyben kevés látványos esemény történt, ám a középmezőnyben – értsd: a Mercedes és a Ferrari mögött – remek autóversenyt produkáltak a pilóták. Legalábbis vasárnap. Mert a szombati időmérő – amelyet megint a sokat vitatott új szabályok szerint tartottak – csak leheletnyivel volt izgalmasabb, mint a két héttel ezelőtt teljes kudarcba fulladt ausztrál kvalifikáció. Ráadásul a végeredmény is ugyanaz lett: Lewis Hamilton (Mercedes) ment a leg­gyorsabban, mögötte pedig a Nico Rosberg (Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari), Kimi Räikkönen (Ferrari) sorrend alakult ki. Aztán messze utánuk a többiek...

A futamon viszont egymást érték a fordulatok. Hamiltont az első kanyarban kilökték, s bár sok helyet vesztett, legalább versenyben maradt, nem úgy, mint Vettel, akinek Ferrarija már a felvezető körön elfüstölt. Rosberg közben elhúzott, és bár a rossz rajt után felzárkózott mögéje Räikkönen, támadni nem tudta őt. Hamilton fájdalmasan könnyedén kapaszkodott vissza a harmadik helyre. Ezen túlmenően a Rosberg, Räikkönen, Hamilton hármas további izgalmakkal nem szolgált. A többi versenyző azonban megmentette a futamot. Mindenekelőtt Stoffel Vandoorne hívta fel magára a figyelmet: a sérült Fernando Alonsót helyettesítő fiatal belga csöppet sem illetődött meg, gyorsan, harciasan, magabiztosan vezetett, nem egy remek manőverrel vétette észre magát. A miheztartás végett: a McLaren a két futamon egyetlen pontot szerzett, azt az élete első versenyén szereplő ­Vandoorne jegyezte.

 
Rosberg: kettőből kettő
Hamad Mohamed / Reuters

Parádézott Daniel Ricciardo (Red Bull) és – szokás szerint – Max Verstappen (Toro Rosso) is. De – és ez a futam „hangulatáról” sokat elárul – még a nem pontszerző helyekért is óriási küzdelmet vívtak a pilóták: ritkán „kénytelen” a rendező annyiszor mutatni a sereghajtókat, mint Bahrein­ben. S akkor még szót sem ejtettünk Romain Grosjeanról, aki a szériába az idén beszálló amerikai Haas csapat versenyautójával megint „csodát tett”: miután az istálló első futamán hatodik lett, most még javított is egy helyet, ötödikként futott be. Nem is csodálkozott senki, hogy megint őrülten örült, azt üvöltve a rádióba: „Ez az amerikai álom!”

Míg Grosjean hangosan ünnepelt, addig Rosberg „csak” csöndesen pezsgőt bontott a dobogón, Ausztrália után Bahreinben is a pódium legmagasabb fokán. Esélylatolgatásnak persze két futam után nincs helye, de annyit azért érdemes rögzíteni: két hete Hamilton még baráti öleléssel gratulált csapattársának, most már csak egy futó kézfogás jutott.

Bahreini Nagydíj: 1. Nico Rosberg (német, Mercedes), 2. Räikkönen (finn, Ferrari), 3. Hamilton (brit, Mercedes).

A vb-pontverseny állása: 1. Rosberg 50, 2. Hamilton 33, 3. Ric­ciardo 24.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.