galéria megtekintése

A Győr elbukta a BL-döntőt

2 komment


Őri B. Péter

Meglepetésre a Final Four-újonc CSM Bukarest csapata szerezte meg a női kézilabda Bajnokok Ligája-trófeát a Papp László Budapest Sportarénában, miután ráadás-hétméteresekkel győzött a győri együttes ellen.

A harmóniát kőkemény küzdelem váltotta fel. A Győri Balett látványos előadása vezette be a kétnapos programot, amely azonban a vendégcsapatcsapatnak hozott örömtáncot a végén.

Löke-figura
Löke-figura
Kovács Anikó / MTI

A Győr és a Podgorica találkozója döntőnek is beillett, hiszen a magyarok 2013-ban és 2014-ben, a montenegróiak pedig tavaly nyerték meg a Bajnokok Ligáját. A magyarok az izgalmas meccsen egy góllal (22:21) voltak jobbak. Ellenfelük – meglepetésre – a Final Four-ban először szereplő CSM Bukarest lett, amely 27:21-re legyőzte a szétesően játszó Szkopjét. Tegnap a bronzmeccsen sokkal jobban kézilabdázott a macedón csapat, s 30:28-ra nyert a Podgorica ellen, így a Vardar sorozatban harmadszor lett harmadik, a címvédő pedig csak a negyedik helyet szerezte meg.

 

„Hajrá, szurkolók, nagyon jó lesz!" – válaszolta a döntő előtt a helyi kikiáltó kérdésére Ambos Martin, a győriek spanyol edzője magyarul. S a tréner nem tévedett... A drukkerek nagyszerű hangulatot varázsoltak az arénába, s a Pesten is hazai pályán játszó Rába-parti lányok szintén kitettek magukért. Bár nem volt könnyű dolguk, hiszen a vendégeknél is több klasszis kézilabdázott, mint Bradeanu – aki anno megfordult a kisalföldi klubnál is –, Grubisic (ő is védett a Rába partján), Gullden, a 2013-ban világbajnok brazil Rodrigues vagy a harminchat éves, ám örökifjú Varzaru.

A két csapat a mostani sorozat középdöntő-csoportjában is találkozott; mindkétszer a Győr nyert (otthon 28:22-re, idegenben 24:22-re). A bukarestiek kispadján az a dán Kim Rasmussen foglalt helyet – pontosabban végig állva vezérelt –, aki a hírek szerint esélyes a magyar női válogatott kapitányi posztjára.

Itt még volt oka örülni Grimsbö kapusnak
Itt még volt oka örülni Grimsbö kapusnak
Kovács Anikó / MTI

A győriek Gulldent nem nagyon tudták tartani, csapatának első öt gólját a svéd irányító szerezte. Löke, a győriek norvég világklasszisa nem akart lemaradni tőle, ő is egyre-másra szórta a gólokat, de a vendégek elszántan küzdöttek, így a Győr csak egy-két góllal vezetett. Grimsbö kapusnak is volt dolga éppen elég – többször bravúrral védett, de néhányszor túljártak az eszén –, így amikor öt perccel a szünet előtt egyenlő volt az állás (10:10). A pihenőre azonban a CSM Bukarest mehetett előnnyel az öltözőbe, Gullden ugyanis hétméteresből sem hibázott (12:13).

A második félidőben is folytatódott a kőkemény csata, a játékosok néha ész nélkül is rohantak, s a kapkodás miatt gyakran sikertelen volt a befejezés. Szerencsére a szintén brazil világbajnok Amorim kétszer is pontosan célzott, nem úgy Löke, aki egyedül vezette kapura a labdát, de a szokottnál gyengébben lőtt, s Grubisic védett. A 45. percben 17:17-et mutatott az eredményjelző, majd Grubisicet Pessoa váltotta, aki kétszer is nagyot védett, de Görbicz hetesét nem tudta hárítani (22:21). Tizenöt másodperccel a vége előtt a románok a kapus helyett mezőnyjátékost küldtek be, s Torstensson kiegyenlített (22:22).

Manea mögött Amorim
Manea mögött Amorim
Kovács Anikó / MTI

Kétszer öt perc hosszabbítás következett. Hallatlan feszültség volt a pályán és a nézőtéren is, de Amorimot és Knedlikovát ez nem zavarta, így a ráadás első szakasza után két góllal vezetett a Győr (24:22). A folytatásban azonban az utolsó percben értékesített román büntető – a tizennégyszer eredményes Gullden lőtte – azt jelentette, hogy 25:25 után hétméteresek döntenek a trófea sorsáról. A vendégek (Gullden, Martin, Rodrigues, Bradeanu) nyugodtan és pontosan céloztak, a kisalföldiek közül csak Kovacsics talált a kapuba, Groot és Löke nem, így bukaresti balettel zárult a budapesti Final Four.

Bukaresti öröm
Veres Viktor / Népszabadság

Elődöntő: Győr–Buducsnoszt Podgorica 21:20, CSM Bukarest–Vardar Szkopje 27:21. A harmadik helyért: Szkopje–Podgorica 30:28. Döntő: Győr–­CSM Bukarest 25:25, hétméteresekkel 1:4.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.