galéria megtekintése

Virtuális zsebszörnyekkel csalnak lépre a valódi bűnözők

1 komment


Borbély Zsuzsa

Múlt szerda óta használható a virtuális pokémonokat valós térben levadászó telefonos alkalmazás, de a bűnözőknek már sikerült megtalálni a benne rejlő lehetőségeket.

- Ön is a találkozóra jött? - Bocs, én csak a Pikachút követtem idáig... Július 7. óta ez a párbeszéd nem csak rajzfilmen, de a való életben is elhangozhat, anélkül, hogy komoly aggodalomra adna okot az illető egészségi állapota kapcsán.

Múlt szerdától elérhető ugyanis a Pokémon go telefonos alkalmazás, amivel - a készülék GPS-ét használva - egy térképen lehet a valós térben virtuális zsebszörnyeket és egyéb virtuális tárgyakat keresni. A telefon ilyenkor egyszerre mutatja a valós környezetet és a benne elrejtőző pokémonokat. Vagyis előfordulhat, hogy a játékos séta közben, a telefonja képernyőjét nézve észrevesz egy Pikachut az egyik bokor mögül előbukkanni, akit üldözőbe vehet és elkaphat. 

Az alapötlet remek, hiszen a számítógépes játékok miatt folyton a szobában gubbasztó gyerekeket - és ne legyünk naivak: felnőtteket - pont egy játékkal mozdítják ki a négy fal közül. A gamerek így városszerte üldözhetik a különböző lényecskéket. Ha sikerül találni egy pokémont, akkor a pokélabda rádobásában lehet befogni. A művelethez nem kell magát a készüléket elhajítani, - ahogy erre az egyik felhasználó felhívja a figyelmet, - hanem csak a képernyőn megjelenő piros-fehér labdát.

 

A digitális világ és a valóság találkozása azonban nem zökkenőmentes. Vasárnap a Missouribeli O'Fallonban ütött rajta a rendőrség egy négyfős bandán - számolt be Bill Stringer őrmester a Telegraphnak.

A 16 és 18 év közötti gyanúsítottak a Pokémon go alkalmazás segítségével csalták el áldozataikat elhagyott helyekre, ahol aztán könnyedén elrabolhatták az értékeiket. Egy bizonyos szint után a játékosok össze is tudnak gyűlni egy megadott helyen, hogy csapatokat alkossanak, vagy harcoljanak egymás ellen, így hívhattak meg másokat. A rendőrség egy parkolóházban talált rájuk, a fekete BMW-ben üldögélő társaság a hatóság kiérkezésekor megpróbált megszabadulni a náluk lévő kézifegyvertől.

Wyomingban pénteken egy tini vízipokémont szeretett volna fogni, de helyette egy hullát talált. "Felkeltem és elmentem sétálni egy kicsit, hogy pokémont fogjak" - meséli a 19 éves Shayla Wiggens a KCWY-nek. Üldözés közben egy folyó felett átvezető autópálya hídhoz ért. Átugrott a kerítésen és lement egészen a vízig. Itt két őzet vett észre, aztán egy fekete pólót és nadrágot. Utóbbiak egy holttesthez tartoztak, ami a vízben hevert.

- Úgy tűnik, hogy baleset történt. Egyelőre nem gyanakszunk gyilkosságra - közölte Ryan Lee, Fremont megye seriffhelyettese. Bár a víz elég sekély, a nyomozók szerint a férfi valószínűleg megfulladt.

A lánynak egyáltalán nem vette el a kedvét a bizarr lelet. "Ettől még megyek és szerzek egy vízipokémont" - jelentette ki a CNN kérdésére. 

A játék készítői figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne feledkezzenek meg a külvilágról. Ennek ellenére a fórumok tanulsága szerint volt, aki rögtön az első napon, kipróbálás közben eltörte a lábát, vagy egyéb sérülést szenvedett. Őt a többiek azzal vigasztalták, hogy a játékból készült sorozat fő karakterét, Ash-t az első napon nem csak villámcsapás érte, de megtámadta egy csapat Spearow, később pedig a rivális Rakéta Csapat is.

Az ausztrál rendőrség darwini őrsét pokéstopként jelölték a térképen, így a rendőrség kénytelen volt tájékoztatást kiadni, amiben elmagyarázzák, hogy a szörnyek megszerzéséhez nem kell bemenni az épületükbe. 

Egy arizonai iskola tanulmányi osztálya is reagált a jelenségre:

"Tudunk róla, hogy az intézményünket megszállták a pokémonok. Reméljük, hogy valamennyien barátságosak. Kérjük, hogy óvatosan közelítsétek meg őket és ne felejtsetek el néha felnézni a telefonotokból, nehogy nekimenjetek valaminek, vagy rálépjetek valamire!"

Apróbb hibák is becsúszhatnak a játék tájolásába. Egy eredetileg templomból átalakított házban élő férfi arról számolt be, hogy a házában pokémon gyakorlóterem van, mert közterületnek érzékelte a program. A tulaj arra figyelt fel, hogy kocsik állnak meg a háznál, illetve közel egy tucat ember lődörög a környékén a telefonját bámulva. Eleinte viccesnek találta a dolgot és még örült is a vendégeknek, később azonban aggódni kezdett, hogy a rengeteg ember miatt azt fogják hinni, drogtanyát üzemeltet.

A pokémon szó a zsebszörny japán elnevezésének torzításából keletkezett. A Nintendo 1996-ban piacra dobott játékából készült már rajzfilmsorozat, játékkártya és manga is. A játékosok - akiket pokémon edzőknek hívnak - megpróbálják összegyűjteni az összes létező, vagyis 720 darab pokémonfajt. Meglévő szörnyecskéiket pedig edzik, és harcolnak velük más edzők pokémonjai ellen.

A Pokémonok csúcsra járatták a Nintendót a tőzsdén

A Nintendo árfolyama csütörtöktől hétfői 36 százalékos emelkedést produkált, köszönhetően a Pokémon Go-nak, ami az Egyesült Államokban a legtöbbet letöltött mobil applikációs játék lett órákkal a megjelenés után. Ezzel a japán cég piaci értéke mintegy 7,5 milliárd dollárra nőtt.

Az Egyesült Államokban, július 8-ára, két nappal az applikáció elérhetővé válása után már az andoidos telefonnal rendelkezők több mint 5 százaléka letöltötte a játékot – mondta a Reutersnek a SimilarWeb internetes elemző cég. A vizsgált időszakban több felhasználó használta a Pokémon go-t, mint a legnépszerűbb online társ- (pontosabban szexpartner-) kereső applikációt, a Tindert és többször is megszorongatta a Twittert. Egy játékos az első két napban átlagosan 43 percet töltött az applikációval. Ez több mint amennyit az Instagram vagy a WatsApp felhasználók szöszmötöltek ugyan ebben az időszakban.

A japán Nintendo egyébként nem egyedüli, de a legnagyobb tulajdonosa a Pokémon márkanevet tulajdonló The Pokémon Companynek. Magát a játékot a tavaly a Google-ről levált Niantic Labs szoftverfejlesztő cég készítette és az ígéretek szerint a fejlesztéssel még korán sem végeztek.

Az ingyenesen letölthető játékba már megszokott módon vannak, és még lesznek is fizetős elemek, melyekkel a felhasználók a játékélményt fokozhatják vagy előrehaladásukat gyorsíthatják.

Elemzők szerint ahhoz, hogy a táblaképek és okostelefonok által megszorongatott Nintendo emelkedése pénzügyi értelemben is maradandó legyen, az kell, hogy a játék folyamatosan a letöltési ranglisták élvonalában maradjon, el kellene érni a havi letöltések 15-20 milliárd jen közötti szintjét. Jelenleg a napi forgalom 400-500 millió jen között mozog.

P. N.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.