galéria megtekintése

Partidrog lehetett a DJ-knél

1 komment


Danó Anna

A népszerű party-drog kis mennyiségben megszabadítja használóját a gátlásoktól, viszont hamar kiürül a szervezetből, ennek is köszönheti népszerűségét.

„A GHB (gamma-hidroxibutirát) közismert nevén Gina a hidroxivajsavakhoz tartozó szerves vegyület megtalálható a természetben és egészen kis mennyiségben a központi idegrendszerben, az emberi szervezet maga is előállítja. Sőt bizonyos ritka pszichiátriai kórképekben gyógyszerként is alkalmazzák" – mondta lapunknak Papp Csaba, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájának vezető főorvosa, akit a Balaton Sound egyik fellépőjének öltözőjében ájultan talált lányok ügyével összefüggésben kérdeztük a szerről.

A főorvos hangsúlyozta: nem tudja, pontosan mi történt a lányokkal, csak a hírekből ismeri a történetet. A leírások alapján azonban reálisnak tűnik, hogy a lányok a GINA nevű szertől kerülhettek öntudatlan állapotba. Ez a party-drogként is használatos anyag kis mennyiségben megszabadítja használóját a gátlásoktól, a fölszabadultságot, és jó szociális élményt nyújt. A GINA fokozza a szexuális vágyat, viszont gyorsan kiürül a szervezetből. Vérből, vizeletből, de hajmintából is maximum huszonnégy órán belül mutatható ki. Ezek miatt népszerű, de nem az egyetlen ilyen tudatmódosító szer a bulikon.

 

A főorvos szerint, ha valaki nem tudatosan fogyasztja, akkor nem is nagyon veszi észre, ha azt italában, vagy ételbe keverik. Hatása – egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott mennyiségtől függően – egy órán belül, de lehet, hogy már 10 perc múlva jelentkezik. A fogyasztó azt észleli, hogy kezd elbódulni, elgyengülni, hányingere lesz. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy lehetőleg tudatos döntések alakítsák az életét, az ne fogadjon el ismeretlen közegben senkitől bontott ételt, vagy italt – tanácsolta a szakember. Hangsúlyozta: gyakran derül ki, hogy nincs kellő veszélyérzet a szórakozókban, túl nagy a bizalom az alkalmi ismerősökben.

A GINA nagyobb adagban már bódultságot, vagy teljes öntudatlanságot okozhat. Az, hogy melyik állapothoz, kinek mekkora adagra van szüksége, ki, mikor veszti el az önkontrollját vagy válik ájulttá az, az egyéni érzékenységtől, és a már elfogyasztott egyéb szerektől, köztük az alkoholtól is függ. Jó tudni azt is, hogy a szer fogyasztója nagy eséllyel kevés dologra fog emlékezni később abból, hogy mi történt vele, de ha némely részlet elő is bukkanna, akkor is a fű és az alkohol kombinációjának fogja hinni az egész félresikerült estéjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.