galéria megtekintése

Törvényt módosítanak a ketrecharcos gyerekek miatt

1 komment

P.N.
NOL

Nem mondható, hogy nincsen korhatár, amit el kell érni, mielőtt ketrecharcot tanulhat valaki. Ez a korhatár hat év. Botrány egyelőre a kiskorúak full kontaktos meccsei miatt van. A jelek szerint végre a politika elszánta magát a szabályozásra.

Nyár elején robbant ki a gyerek-ketrecharc botrány egy csepeli versenyen történt sérülések miatt. A média érdeklődésének kereszttüzébe került ügy kapcsán az MSZP a kormány társadalompolitikáját hibáztatta, az Emmi az ilyen versenyeket betiltani vágyó MOB-tól kért segítséget, a KDNP feljelentéssel fenyegetőzött, Legfőbb Ügyészség komoly, a verseny szervezőire kiterjedő átvilágítást ígért, DK-s Varju László pedig felszólította a sportért felelős államtitkárt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot. Simicskó István most azt ígéri: megszigorítják a jogszabályokat, remélhetően októberben az Országgyűlés előtt lesz az ügy – írta pénteki számában a Blikk.

Az egyik legkeményebb küzdősportnak tartott MMA (Mixed Martial Arts), köznapibb nevén ketrecharc jellemzően a szegény sorsú fiatalok számára jelent kiugrási lehetőséget szerte a világon. Az MMA egy úgynevezett full kontakt küzdősport, melynek során a versenyzők teljes erejükkel, védőfelszerelés nélkül esnek egymásnak, és olyan keretek közé sem szorított technikai fogásokkal élhetnek, mint az ütések, rúgások, földrevitelek és földharc-technikák.

 

A sportág körüli botrány nyár elején robbant ki, amikor több újság is megírta, hogy a május 24-én, Csepelen megrendezett Tüske Amatőr MMA Utánpótlás versenyen súlyos sérülések miatt kellett kórházba szállítani kamaszokat.

A mentőket egy 10-12 év körüli kislányhoz kellett kihívni, akit torkon rúgtak. A mentősök a helyszínen találtak egy fiút is, akinek koponyasérülése volt - számolt be akkor felháborodottan Tánczos Gábor, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára.

Az eset után a MOB égisze alá tartozó, a hazai karate, a kempo, a kick-box, a kung-fu és wushu, a sumo, a nanbudo, továbbá a közös kendo, laido és jodo szövetség vezető képviselői elhatárolódtak az esettől és követelték: ne versenyezhessenek full kontaktban a 14 évesnél fiatalabb sportolók.

A magyarországi MMA szövetségek azonban nem tartoznak a MOB fennhatósága alá, így a csepeli versenyt szervező MMA Országos Szövetség sem. Sőt, ahogy a különféle nyilatkozatokból kitűnik, a szövetségek egymással is laza viszonyban vannak, ezért is dagadhatott tovább a botrány. Viszont ez rámutatott arra, hogy a fiatalkorú MMA versenyzőkre vonatkozó szabályok nincsenek országos szinten kidolgozva és elfogadtatva.

Leszakadt Dávid tüdeje

A sajtóban megjelent beszámolókban, elemzésekben, vélemény cikkekben egy 16 éves fiú, Czeilinger Dávid története domborodott ki. Ő egy meccs után annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani. Mint kiderült, az akkor mindössze fél éve harcoló fiúnak a tüdeje szakadt le.

Czeilinger Dávid a versenyről azt mesélte, hogy amikor a bíró összeeresztette az ellenfeleket, nem mondta el, hogy mit szabad és mit nem, hogy milyen szabályok szerint kell küzdeniük, így őt is nyakig emelték térdmagasság helyett, mielőtt földhöz vágták.

„Fejvédőt, nagy kesztyűt és térdvédőt nem szoktunk viselni a meccseken. Csak herevédőt, fogvédőt és kis kesztyűt használunk. 20 perccel a meccsem kezdete előtt tudtam meg, hogy ki lesz az ellenfelem. Úgy volt, hogy egy kezdőt kapok, aztán egy junior világbajnoki negyedik kempóst raktak be ellenem. Volt olyan, hogy kicsiket eresztettek össze MMA-ban, és mindketten sírva jöttek ki a ketrecből" – mondta a fiú a Blikknek.

A bulvárlap akkor megkereste a versenyt szervező MMA Országos Szövetség egyesület vezetőjét, Felföldi Szabolcsot is, aki szerint baleset történt, ami minden sportversenynél előfordulhat, de alapvetően csak a népszerűségük miatt állították őket pellengérre.

Felföldi tagadta, hogy Dávid felnőtt szabályrendszerben indult volna, és a fiú tüdejével szerinte már korábban is volt baj. A védőfelszerelésekre vonatkozóan kifejtette: korábban voltak próbálkozások a fejvédő használatával, ám az csaknem fulladáshoz vezetett. Az edző szerint, noha a küzdelem full kontakt, a kicsik nem tudnak akkora kárt tenni egymásban.

Tiltani vagy szabályozni?

A botrány kirobbanásakor több elismert sportoló is megfogalmazta kritikáját. Nemtetszésének adott hangot például Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, az MMA Országos Küzdősport-szövetség elnöke és Bárdosi Sándor, olimpiai ezüstérmes birkózó, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára is. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a gyerekek versenyeztetését azonnal be kell tiltani.

A helyzet ekkor mérgesedett el a más-más véleményen lévő, különböző sportszövetségek között. A Blikk szeptember 18-án azt írta, a Magyar Kempó Szövetség elnöke, Lacza Ádám megfenyegette Növényit és Bárdosit egy betiltott verseny miatt azzal, hogy „elpereli tőlük a lakásukat is".

Lacza ezt nem is tagadja, de továbbra sem érti, miért ne rendezhetnének versenyeket gyerekeknek, hiszen a szövetségen belül már 6 éves kortól lehet indulni különböző számokban, igaz, full kontaktos (azaz teljes erővel végrehajtott) összecsapások csak 16 éves kortól vannak, és akkor is védőfelszereléssel.

A versenyek ellenzőinek azonban nem is a felnőttek küzdelmeivel van gondja, habár a világ más országaiban is nagy igény van arra, hogy ebben a brutálisnak tartott sportba már egészen kis gyerekek is belekóstolhassanak.

„Általában olyan sportolók kezdtek MMA-zni, akik valamelyik küzdősportban már sikereket értek el. Csak néhány éve jelent meg az igény arra, hogy a gyermekek kifejezetten ketrecharcolni kezdjenek. Valóban korai a 14 éves korhatár, hiszen ekkor még fejlődésben van a szervezet, de a sportág sajátosságait és más országok szabályozási környezetét figyelembe véve ez megalapozottnak tűnik" - mondta a Népszavának júniusban Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, aki szerint markáns szabályozásra van szükség, mert az élsport "veszélyes üzem", ez a küzdősportokra különösen igaz.

Leyer, aki mellesleg a Magyar Kick-box szövetség elnöke, a lapnak arról is beszélt, hogy a hatóságoknak is szigorúbban kellene ellenőriznie azokat, akik edzéseket tartanak és versenyeket szerveznek.

Simicskó októberre ígér törvénymódosítást

A Blikk tegnap még arról cikkezett, ahhoz képest, hogy a gyermek-ketrecharc ügy nagy port kavart és mind a politika, mind a sportélet felháborodott és azonnali cselekvést követel, hónapok óta nem történt semmilyen előrelépés. Közben Felföldi és Lacza újabb versenyt akart rendezni.

A lap úgy tudja, a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz a gyerekeknek rendezett ketrecharc versenyek miatt, Felföldi Szabolcs küzdősportiskolája továbbra is várja a jelentkezőket, holott edzésein mindennapos a testi fenyítés, a fájdalom és a vér. Ezt a lap egyik magát érdeklődő szülőnek kiadó újságírója tudta meg magától Felfölditől.

A bulvárlap birtokába jutott egy nyilatkozat is, amit nem csak a szülőkkel, de a gyerekekkel is aláíratnak, ha ketrecharcra jelentkeznek. Ebben a kiskorú egyes szám első személyben kijelenti: „bármilyen módon, akár szándékos, akár gondatlanságból elkövetett sérülést okoz, úgy annak jogi és anyagi felelőssége őt terheli. Tudomásul veszi és elfogadja a védőfelszerelésekre vonatkozó tájékoztatást, és azt, hogy ezek használata nem kötelező."

A lap megkeresésére Simicskó István sportért felelős államtitkár elmondta: törvénytelen, hogy 14 év alatti gyerekekkel szerződéseket iratnak alá, melyben kijelentik, hogy mindenért őket terheli a felelősség.

Mindent megteszünk, hogy minél előbb megoldódjon a helyzet. Most szigorítjuk a jogszabályokat. Ebbe a Magyar Olimpiai Bizottságot, az Igazságügyi Minisztériumot is bevontuk, (amely már jóvá is hagyta ezt), kikérve a küzdősportok sportági szakszövetségeinek a véleményét – mondta el Simicskó.

Az államtitkár reméli, hogy már októberben az Országgyűlés elé kerül az ügy. Korábban maga Felföldi is úgy nyilatkozott, örül a készülő szabályozásnak. Egy az Indexnek adott interjújában azt mondta: „Egyébként meg hálistennek egy készülő törvénymódosítás konkretizálni fogja a szabályokat, 14 év alattiak nem bunyózhatnak majd full kontaktba."

Ám arra az újságírói kérdésre, hogyha eleve nem tartotta kívánatosnak, miért ilyen szabály szerint tartották a versenyt, az edző azzal magyarázkodott, hogy ellentmondásba keveredtek a szervezők a szabályokat illetően, ezért rendezték meg úgy, ahogy.

A hír24 a botrány kirobbanása után átvett az oldalára egy a YouTube-ról származó videót, melyet a csepeli versenyen vettek fel. Ezen két 12-13 éves fiú püfölte egymást izomból. A videót a feltöltője nem sokkal később eltávolította.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.