galéria megtekintése

Hiába szerepel tiltólistán a Halállista, így is milliók kedvence

0 komment

P.N.
NOL

Egy japán képregény a legnépszerűbb téma Kínában az interneten. Még úgy is, hogy az országban 2005 óta be van tiltva – írja a BBC.

Mindenféle korosztályt céloznak a mangák
Mindenféle korosztályt céloznak a mangák
Yuriko Nakao / Reuters

Az Óba Cugumi által írt és Obata Takesi illusztrációival megjelent, már-már kultikus Halállista (Deszu Nóto) című manga az egész világon nagy népszerűségnek örvend.

A képregény sorozat első része még 2003-ban jelent meg egy heti magazin hasábjain Japánban, majd Amerikában. Külön kötetekként 2004 és 2006 között diobták piacra, összesen 12 részben Japánban (Magyarországra 2008-ban jutott el). A képregényből anime sorozat, több mozifilm, könyv, videójáték és zenei album is készült. Csak a manga sorozat kötetei 30 millió példányban keltek el az egész világon, miután több nyelvre lefordították.

 

A sötét hangulatú, sőt, néhol morbid történet a rajongás mellett rengeteg kritikát is kapott Japánon kívül, főként amiatt, hogy Európában és Amerikában a képregényt és a rajzfilmet sokan még mindig gyermekeknek szóló műfajnak tekintik, holott a Halállista egy felnőtteknek készült, okkultizmussal fűszerezett krimi.

Bár a nagy rajongási hullám lecsendesedett (hiszen több mint tíz éves történetről van szó), Kínában még most is slágertéma. Ennek oka valószínűleg az, hogy még 2005-ben betiltották és azóta is rajta van annak a 38 japán mangának a listáján, melyeket nem engednek forgalmazni Kínában.

A sorozat egyik legnépszerűbb karakterét, L-t formázta meg egy cosplayer egy szingapúri találkozón 2006-ban
A sorozat egyik legnépszerűbb karakterét, L-t formázta meg egy cosplayer egy szingapúri találkozón 2006-ban
Reuters

A Weibo kínai közösségi portálon már 100 millió fölött jár a #DeathNote hashtag használata. Az internetezők jellemzően tippeket osztanak meg egymással, hogy honnan lehet letölteni a képregényt, a filmeket vagy a sorozatot, illetve sokan háborognak a cenzúra miatt is. „Azt várják tőlünk, hogy 20-30 évesen kétéveseknek való rajzfilmeket nézzünk?" – háborog egy rajongó amiatt, hogy a kínai rajzfilmek és képregények mind gyerekesek.

Áprilisban Kína bejelentette, hogy rajtaütnek az erőszakos és pornográf tartalmakat megosztó weboldalakon, melyek az illegálisnak számító külföldi tv sorozatok és filmek letöltését teszik lehetővé. A konkrét címek júniusban törölték és ezzel kapcsolatban Liu Qiang, a Kulturális Minisztérium hivatalnoka azt mondta az állam hivatalos hírügynökségének, a Xinhuának, hogy ezekkel a tiltásokkal „a fiatalok egészséges fejlődését védik".

Jonathan Clements anime szakértő azt mondja, nem meglepő, hogy ilyen sokan beszélnek a betiltott sorozatról az interneten. Clements szerint a kínai hatóságok a cenzúrát tudatosan arra használják fel, hogy megnézzék, mire van szüksége az embereknek. A tiltás sosem 100 százalékos, vannak kiskapuk, így ha bonyolult és nehéz is, azért aki nagyon akarja, hozzáférhet ahhoz, amire vágyik. Az ilyen tilalmak, mint ez is, csak korlátozzák a hozzáférést a kínai kormány által kényelmetlennek ítélt tartalmakhoz. A Halállistában pedig van ilyen bőven: bűnözés, babona, okkultizmus. A főszereplő ráadásul egy szigorú szabályok közt élő, meg nem értett fiatal, aki a gyilkosságokon keresztül éli ki elfojtott indulatait és lázad fel a rendszer ellen, amiben él.

Bár az is igaz, hogy Light valamiképp mégis a szimpatikus rosszfiú szerepében tűnik fel. Jóképű és sima modorú, akiért bomlanak a nők. Neki minden könnyen megy, nagyon okos, mindig egy lépéssel az üldözői előtt jár. Ezek a tulajdonságai akár példaképpé is tehetik egyes rajongók szemében.

A japán kultúra térnyerése ellen Kína már bő egy évtizede harcol. Egy 2004-es felmérés szerint ugyanis a legnépszerűbb rajzfilmek a kínai televízióban mind Japánból érkeztek. Jonathan Clements szerint a képregény kultúra egyféle híd a két, mindenben versengő ország között, és ha a kínai hatalom ezt nem is ismeri be szívesen, de a fiatalok szeretik a szigetországban készült szórakoztató tartalmakat. És ha ehhez nem juthatnak hozzá legálisan, akkor megszerzik más úton.

Kötelességtudó iskolásfiúból tömeggyilkos

A Halállista főszereplője egy Jagami Light nevű középiskolás fiú, akinek a birtokába jut egy különös füzet. Akinek a nevét azokra a lapokra felírják, az rövid időn belül meghal, ehhez csak az arcát és a nevét kell ismerni. A halállistát egy Ryuk nevű halálisten veszítette el a földön, így mivel az az ifjú Jagamihoz kerül, kénytelen a fiú mellé szegődni. A félelmetes, de azért sokszor nevetséges túlvilági lény látszólag csak jól mulat Light dolgain, de jelenléte a történet végkifejletének szempontjából fontos. Az éltanuló, rendkívül népszerű, de nagyon magányos Light a lista segítségével egy olyan világot akar megteremti, ahol a bűnözők nem úszhatják meg a felelősségre vonást. A híradókat figyelve a fiú sorra beírja szökésben lévő vagy épp túszokat ejtő gaztevők neveit a füzetébe, így likvidálja őket.

Light hősnek képzeli magát, tevékenységét nemzetközileg kiterjeszti, ám miután a hatóságok nyomozni kezdenek a bűnözőket titokzatos módon legyilkoló személy után és a közvélemény is inkább félelemmel, mintsem tisztelettel tekint rá, a dolgok kicsúsznak a fiú kezéből. Félve a lebukástól, Light elkezdi kiiktatni azokat az embereket, akik az útjába állnak, akik le akarják leplezni. A fiún lassanként eluralkodik a hatalmi mámor és a vérszomj, egy új világ istenének képzeli magát és igazi szociopatához méltó módon beolvad az őt kereső nyomozók közé. Light azzal a céllal kezdi el írni a halállistát, hogy kiirtsa a gonoszt a világból, míg végül ő válik az abszolút gonosszá. A „poént" azok kedvéért, akik még elolvasnák a képregényt vagy megnéznék valamelyik adaptációt, itt most nem lőjük le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.