galéria megtekintése

Thai gasztrokaland Budapest szívében

1 komment


Veres Dóra

Igazi szín- és ízkavalkád – talán így lehetne leginkább jellemezni a thai konyhát. Minden fogás izgalmas, hiszen minden falat új élményt nyújt: olykor először csípős, majd édeskés, máskor a savanykás ízt sós lecsengés követi.

A desszert ropogós sült banán kókuszfagylalttal és mogyoróvajjal szervírozva
A desszert ropogós sült banán kókuszfagylalttal és mogyoróvajjal szervírozva Fotó: Schumy Csaba

Igaz ez az italokra is. A korty először mézédes, majd bizsergetően csípős, végül savanyú. A Nang Songkran névre hallgató koktél minden érzékszervünkre hat: a kis teáskancsóban, banánhéjon tálalt ital díszítése a chilivel, a rózsaborssal és friss hibiszkusz virággal a szemet gyönyörködteti, illata gyümölcsös, édeskés, íze semmihez sem fogható, s ahogy a hibiszkuszvirágot tartalmazó pohárba öntjük, az zene a füleinknek.

A különleges koktélt Lakatos Viktor, a Buddha-Bar Hotel mixere álmodta meg, és kifejezetten az április 12-től 18-ig tartó thai hétre készült Hakkaisan Sake, Kwai Feh Licsi likőr, hibiszkuszszirup, friss lime-lé és thai chili felhasználásával.

 

"Már az aperitifben is visszaköszönnek a tradicionális thai fűszerek" – mondja Osama Kutaini, a hely executive séfje, aki a tematikus hétre különleges menüvel készült. "A karrierem során volt szerencsém thai szakácsokkal dolgozni, sokat tanultam tőlük, és a menü elkészítéséhez is kértem néhányuk segítségét" – mondja Kutaini, mikor arról kérdezem, hogyan születtek a speciális fogások. "Azért persze az interneten is utánanéztem néhány dolognak, és szakácskönyvekből is merítettem ihletet" – teszi hozzá mosolyogva a 34 éves szakács.

Osama Kutaini mindig is séf szeretett volna lenni Fotó: Schumy Csaba
Osama Kutaini mindig is séf szeretett volna lenni Fotó: Schumy Csaba

A Szíriában született Osama 17 éves korában kezdett a konyhában dolgozni a szaúd-arábiai Four Seasons Hotels & Resortsban. Több mint négy évet töltött itt, majd 2006-ban Dubaiba utazott, és a Four Seasons Golf Clubban dolgozott. 2008-ban érkezett Budapestre, és a Costesben helyezkedett el, majd a pesti Four Seasonsbe csábították. Három év múlva jött a következő állomás, a Buddha-Bar.

"A thai konyhában ötvöződik a nyugat és a kelet" – magyarázza, majd megjegyzi, ő azt szereti benne leginkább, hogy minden harmóniában van egymással, az ételek ízvilágában egyszerre van jelen a sós, az édes, a csípős és a savanyú. A legmeghatározóbb fűszerek a chili, a curry, a gyömbér, a citromfű és a galanga, mint mondja, ő is ezeket használta az ételek készítésekor, melyeket még a vendégek előtt megkóstolhattak a sajtó munkatársai.

A thai paradicsomos gazpacho thai bazsalikommal az est egyik fénypontja, különösen jó a lótuszgyökérből készült chipsszel – mely mindent vitt, olyannyira, hogy miután az újságíróknak szánt adag elfogyott, a szír sztárséf az asztal díszét volt kénytelen felhasználni a következő kosárnyi ropogtatnivaló elkészítéséhez.

Minden falat új élményt nyújt
Minden falat új élményt nyújt Fotó: Schumy Csaba

A főételek közt helyet kapott a citromfüves szósszal tálalt halpogácsa, melyet stílusosan citromfűre húzva tálalnak. Megkóstolhattuk a grillezett csirkét pandanlevélben, valamint marhahúsos thai tésztasaláta is került az asztalra. E sorok írójának kedvence azonban a kacsa zöld curry mártásban, jázminrizzsel. A rizs tökéletes, olyan, mintha gyöngyszemeket tennénk a szánkba. A szósz isteni, selymesen lágy, és tökéletesen harmonizál a hús ízével.

Desszertként ropogós sült banánt kapunk kókuszfagylalttal és mogyoróvajjal szervírozva. Tökéletes az egyensúly: egyszerre sós és édes, csöppet sem émelyítő.

"Tradicionális thai fogásokkal készültünk, ugyanakkor figyeltünk arra, hogy mindenki találjon kedvére valót" – mondja a szakács, aki szerint a thai ételek titka abban rejlik, hogy nincsenek túlbonyolítva: egyszerűek, frissek és izgalmasak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.