galéria megtekintése

Szólóban, mégsem magányosan

0 komment

Puskás Anikó

Sokakat talán rémülettel töltene el a tudat, hogy egyedül utazzanak el nyaralni, ennek ellenére folyamatosan nő azoknak a száma, akik családtagok vagy barátok nélkül töltik jól megérdemelt szabadságukat. Külföldi társaikkal ellentétben a magyar szingli utazók főként a szerelmet keresik.

Bár a magyar utazási irodáknak egyelőre nincsenek statisztikai adataik az egyedül utazókról, mégis világosan érezhető az a tendencia, hogy nálunk is egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen típusú szervezett utak iránt.

Párban tényleg minden jobb? Fotó: Reuters

„Néhány éve részt vettem egy társasutazáson – egyedül. Nem azért, mert így szerettem volna, hanem mert az élet úgy hozta, hogy nem volt kivel megosztanom az élményeket. Nagyon élveztem volna, ha a csoportban nem csak én lettem volna, aki egyedül érkezett. Amikor hazaértem, elkezdtem hát olyan utakat keresni, amelyeket kimondottan egyedül utazóknak szánnak, de csak német és osztrák honlapokon találtam ajánlatokat" – mesél a kezdetekről Tancsics Judit, az egyetlen hazai, egyéni utakat szervező utazási iroda alapítója.

 

A Szingli Utazás azonban nem csak egyedülálló embereknek szól, szép számmal akadnak olyanok is, akik ugyan párkapcsolatban élnek, de nem akarnak vagy nem tudnak a társukkal utazni. Judit megemlített több olyan esetet is, amikor a felek tíz-tizenöt év házasság után azért vágtak neki a világnak egyedül, hogy a magány megélésén keresztül szellemileg és lelkileg is feltöltekezzenek.

Az utazási iroda három korcsoport számára kínál kirándulásokat, 30-40 éveseknek, 40-50 éveseknek és 50-60 éveseknek. Egy-egy csoport ideálisan tíz-tizenöt főből áll, az ajánlatok között belföldi és külföldi utak is szerepelnek. Az eddigi tapasztalatok szerint szignifikáns különbség van a nők és a férfiak választásai között, a hölgyek ugyanis jellemzően a drágább utazásokat preferálják, Judit szerint azért, mert ők több időt, energiát és pénzt fordítanak a társkeresésre.

A nyugat-európaiakhoz hasonlítva a magyarok pénztárcája jóval szerényebb utazásokat engedélyez, a tengerentúli vagy egzotikus úti célok helyett mi általában a Földközi-tengert választjuk, az idei sláger – vélhetően az ár-érték arány miatt – Törökország volt. A sima strandolás helyett szeretünk aktívan pihenni, várost nézni, túrázni a hegyekben vagy kerékpározni, sportolni – az élménynek csak a büdzsé szab határt, éppen ezért mondjuk adriai vitorlás kirándulás egyelőre még nem szerepel az ajánlatok között.

Tőlünk nyugatra már bevett dolog

Bár léteznek olyan magyar társkereső oldalak, amelyek a párkeresésen túl szerveznek utazásokat is, hazánkban ez az egyetlen utazási iroda, amely kimondottan szinglikre szakosodott, ezzel szemben Nyugat-Európában már hosszú évek óta sikeresen működnek a szóló turistákat megcélzó utazási irodák.

Egy friss brit felmérés szerint minden harmadik ember volt már nyaralni egyedül, és legalább ennyien tervezik, hogy részt vesznek hasonló kalandban. A szóló utazók többsége belföldi úti célt választ, de az angolok körében népszerű az Egyesült Államok, Görögország és Ausztrália is. Külföldön inkább a férfiak nyitottabbak az egyéni utazásra, talán szokatlan, de többeket romantikus utazóregények vesznek rá a kalandra.

Aki veszi rá a bátorságot, nem bánja meg... Fotó: Reuters

A felmérés kíváncsi volt arra is, az emberek miért utaznak egyedül. Az okok között elsőként került megemlítésre, hogy egyszerűen egyedül szeretnék élvezni a szabadságukat, minden harmadik magányos utazó azonban mintegy bátorságpróbaként fogja fel az utazást. Másokat az motivál, hogy önállóan oszthassák be a szabadidejüket a nyaralás alatt, vagy az, hogy új embereket ismerjenek meg az utazás alatt. Csak a válaszadók egynegyedét viszi rá a kényszer az egyéni utazásra, ők azok, akik nem élnek párkapcsolatban.

Míg a szigetország egyszemélyes utazóit tehát nem elsősorban a párkeresés hajtja, addig a magyar szinglik a szerelmet keresik. És ha nem is találják meg, az utazás akkor is örök emlék marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.