galéria megtekintése

Szelfizz jótékonysági csekkel!

3 komment

NOL

Nem 15 évvel ezelőtti fényképek posztolására vagy jeges vizes kihívásra buzdít Vujity Tvrtko, hanem jótékonysági láncot indít a Facebookon. Arra hívja meg a közösségi oldal felhasználóit – első körben a parlamenti képviselőket –, hogy adakozzanak egy jótékonysági szervezet számára, majd fényképezzék le magukat a befizetett csekkel. 

„Öt napon keresztül naponta elküldök 20 000 forintot egy általam kiválasztott, rászorulókat segítő szervezetnek, egyben kérem az Országgyűlés tagjait, hogy legalább egyszeri alkalommal tegyenek hasonlóképpen, bármekkora összeggel. Ezen kívül hívok minden jóérzésű embert, hogy támogassa az arra érdemeseket, majd hívjon meg a játékba legalább másik két személyt! Mindenki annyival segítsen, amennyivel tud, s küldje az összeget annak, akinek szeretné."

Ez a felhívás hétfőn délelőtt 11-kor jelent meg az ismert televíziós Facebook-oldalán. Személyes kihívottjai pedig Pécs városának két egyéni országgyűlési képviselője, Csizi Péter és Hoppál Péter.

Fotó: Vujity Tvrtko Facebook-oldala

 

Csizi Pétert a parlament postájára menet értük el telefonon. Kérdésünkre elmondta, hogy 60 ezer forinttal támogatja a Pécsi Gyerekklinikát. Választását azzal indokolta, hogy a klinika ügyére épp Vujity Tvrtko hívta fel a figyelmet, amikor a kitüntetése mellé járó pénzösszeggel megalapította a klinika könyvtárát. Emellett édesapaként maga is járt már a klinikán, így a saját bőrén tapasztalta az itt folyó munka fontosságát. 

"Sok ilyen játék feltűnt már a közösségi oldalakon, de én sosem vettem ezekben részt, mert nem volt valós társadalmi hasznuk. Ebben az esetben azonban van valós társadalmi haszon" – magyarázza a képviselő. "A pénz mellett, amit az egyes szervezetek kapnak, számos civil szervezetet megismerhetünk azáltal, hogy valaki felajánlást tesz a részükre." 

Csizi Péter pedig Gelencsér Attilát, Kaposvár országgyűlési képviselőjét, Tessely Zoltánt, Bicske országgyűlési képviselőjét és Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót hívja ki a játékra.

A kezdeményezés elindítója, Vujity Tvrtko a Népszabadságnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem az összeg nagysága a lényeg. "Mindenki annyi pénzt küldjön, amennyit meg tud engedni magának. Illetve a kihívásokban sem határozzuk meg sem az összeget, sem a szervezetet, akinek adakozni kell. Mindenki szabadon döntheti el, mi az a szívéhez közel álló ügy, amit érdemesnek tart erre" – mondta el. A Facebook-oldalán már fel is töltötte az első képet a saját befizetéséről, amit a Szemem Fénye Alapítványnak tett. "Én magam egész héten mindennap teszek egy befizetést, ezzel hívom fel a figyelmet a számomra fontos ügyekre."

Csizi Péter a hatvanezer forintos csekk befizetése után
Csizi Péter a hatvanezer forintos csekk befizetése után
Facebook

"Nagyon nehéz volt a szelekció. Olyan szervezeteket választottam, amelyek számomra hitelesek, személyesen kapcsolatom van velük, és tudom, hogy a pénzt jól használják majd fel. Ilyen Gyura Barbara is, aki rákbetegségben veszítette el gyermekét, Nailt, majd másik fia, Rinát is megbetegedett. Alapítványán, a gyermekhospice házon keresztül a legnehezebb helyzetben lévő kisgyerekeken segít, mentőautóikkal gyermekbeteg-szállítást végeznek, méltó ellátást, segítséget biztosítanak a legbetegebb kicsiknek is. Munkatársaik olykor saját pénzükből tankolják a betegszállító és mentőautóikat" – indokolja első választását Tvrtko.

Mindenkit, aki beszáll a játékba, arra biztat, hogy fényképezze le magát a befizetett csekkel és posztolja az ő képe alá vagy akár saját falára. A másokon legtöbbel segítő külön jutalmat kap: Tvrtko egy nagyobb, hat számjegyű összeget ajánl fel, melyről a legnemesebb „győztes" döntheti el, hogy melyik szervezeteknek utalja át.

„Olyan embereket hívok meg a játékra, akik a nyilvánosság előtt élik az életüket. Van közönségük, szurkolóik, rajongóik, és nekik el tudják juttatni ezeknek a szervezeteknek a hírét a saját közösségi oldalukon. A kezdeményezéshez sportolók, politikusok, zenészek és magánemberek egyaránt jelezték, hogy csatlakoznak" – mesélte a televíziós.

Vujity Tvrtkó nem először cselekszik valamely nemes cél érdekében, ő Pécs jószolgálati nagykövete, több jótékonysági akció kezdeményezője és végrehajtója. Saját bevételeiből milliós nagyságrendben vásárolt gyerekkönyvtárakat és játékszereket többek között kórházaknak, más intézményeknek. Így lett sok száz kötetes gyerekkönyvtára a miskolci klinika gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának, illetve a pécsi gyermekklinikának. Könyvtárat és több ezer iskolaszert ajándékozott a Kovászna megyei Ozsdolának. A település 2015-ben díszpolgárává választotta a riportert.

Vujity Tvrtko az elmúlt években számos ügy mellé állt. Támogatott például templomfelújítást is. Saját költségén emléktáblát állíttatott a tragikus körülmények között elhunyt kosárlabdaedzőnek, Fűzy Ákosnak, hasonló kezdeményezése Knézy Jenő sportriporter esetében hamarosan megvalósul. Mostani akciójával az újságíró arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a segítés nem bonyolult dolog, bárki, aki szeretne másokon segíteni, könnyen megteheti azt.

„Édesapám, aki bányász volt, azt mondta nekem, legyél rá büszke, hogy te adhatsz, és nem téged kell támogatni. Én a saját családom anyagi biztonságát megteremtettem, de nem hordok drága órát vagy vezetek drága sportkocsikat, hanem a saját pénzemből arra érdemes kezdeményezéseket támogatok."

A kezdeményezéshez hétfő estig számos ismert személy és szervezet csatlakozott. Tömeges kihívások is történtek, Nagy László, az MVM Veszprém KC kézilabda csapatának játékosa például az egész csapatot kihívta. Teljes kollektívájával csatlakozott a Magyar Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Afrika Társaság, és mint együttes, pénzt utalta a Heim Pál Gyermekkórháznak a Republik is.

A kezdeményezés elindítója hétfő este lapunknak elmondta, hogy kedden egy a fogyatékkal élős sportolókat támogató alapítványnak utalja a következő 20 ezer forintot. Választásának oka, hogy úgy látja, a fogyatékkal élők megtöbbszörözött erővel és rosszabb körülmények közt készülnek a versenyeikre, de ha eredményt érnek el, az elismerés akkor is szerény marad.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke erről értesülve arról tájékoztatta Tvrtko, hogy munkatársaival együtt ő is benevez a kihívásra és pénzadománnyal támogat valamilyen rászoruló szervezetet.

A játékba rengeteg magánszemély is becsatlakozott. A legtöbb felajánlás 2-5 ezer forint között van, tökéletesen egybevág a televíziós abbéli szándékának, hogy mindenki annyival szállhasson be, amennyit nélkülözni tud.

A pénzadományok mellett egyébként meleg ételosztást, állatmentést is felajánlottak, sőt, egy nehéz anyagi körülmények közt négy gyermekét egyedül nevelő asszony is talált támogatót a játékra kihívó eredeti bejegyzés kommentelői között.

Bár negatív vélemény és személyeskedő megjegyzés is akad bőven Vujity Tvrtko üzenőfalán, azoknak mégsem lett igaza, akik azt írták: egyetlen politikus sem fog csatlakozni. Tóbiás József, az MSZP elnöke a Gyermekétkeztetési Alapítványt, Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő a lakhatási problémákkal küzdőket segítő Nyugodt Szív Alapítványt, Gőgös Zoltán képviselő pedig az Oltalom Karitatív Egyesületet támogatta.

A játék menete tehát a következő:

1. Válassz ki egy számodra szimpatikus, hiteles jótékonysági szervezetet.
2. Küldj nekik bármekkora, számodra nem megterhelő összeget.
3. Készíts egy képet magadról és a csekkről, kivonatról vagy arról, hogy a számítógéped előtt ülve utalsz nekik. Képedet töltsd fel Facebook-oldaladra, megnevezve utalásod kedvezményezettjét, majd röviden írd le, miért döntöttél mellettük.
4. Hívd meg a játékba legalább két másik barátodat, ismerősödet, olyanokat, akikről tudod, hogy megtehetik, és szívesen segítenek rászorulókon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.