galéria megtekintése

Tűz és víz szorításában a Fülöp-szigetek

1 komment

P.A.

Több ezer embert kellett evakuálni a fővárosból és környékéről, miután óriási vihar csapott le a távol-keleti szigetországra. A Fung-Wong névre keresztelt ciklon hatására rengeteg eső esett, a folyók megáradtak és több települést elborított az ár. Víz után pedig még tűz is jön: minden jel arra utal, hogy a Mayon vulkán hamarosan ki fog törni.

A Fülöp-szigetek jóformán minden évben elszenved kisebb-nagyobb trópusi viharokat, a nemrég érkezett Fung-Wong azonban máris óriási pusztítást végzett a 92 millió lakosú országban. 

Nem sok idő van menteni az értékeket Fotó: Romeo Ranoco / Reuters

A meteorológiai adatok szerint néhány óra leforgása alatt több mint 25 centiméter csapadék hullott, a rengeteg eső hatására a folyók megáradtak és több települést elárasztottak. Az esőhöz amúgy 100 km/órás szél is társult. Az előrejelzések szerint a Fung-Wong vasárnap hagyja el a Fülöp-szigetek területét, egy éles kanyarral várhatóan Tajvan és Dél-Japán felé veszi az irányt.

 

Manilában és környékén 470 ezer embert veszélyeztetnek az áradások, közülük 37 ezernek el is kellett hagynia az otthonát. Sok ház szinte tetőig víz alá került, az utcákon csak úgy hömpölyög az iszapos ár. A kormányhivatalok a fővárosban és tizenöt másik tartományban bezártak, a Fülöp-szigeteki tőzsdén felfüggesztették a kereskedést - írja a BBC.

A vihar a főváros repterén is hatalmas fennakadásokat okozott, a meghibásodott radarok miatt több járat csak késve vagy egyáltalán nem tudott leszállni.

Várják, míg levonul a víz Fotó: Romeo Ranoco / Reuters

Manila polgármestere, Joseph Estrada elmondta, a város árvízvédelmi infrasturktúráját hosszú időn át elhanyagolták, ennek oka pedig a pénzhiány volt. A Pasig-folyó körül számos nyomornegyed épült, az ott lakók pedig nem ügyelnek a víz tisztaságára, ezért az áradás most egészségügyi kockázatot is jelent.

A trópusi vihar eddig három emberéletet követelt. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt úgy tudja, egy férfi megfulladt a főváros nagy északi peremvárosában Caloocan City-ben, egy kétéves kislány pedig Quezon City-ben, míg Rizal tartományban egy 68 éves nő holttestét találták meg, akit nem sokkal korábban elsodort az ár - írja a The Telegraph.

Szegény országot az ág is húzza...

Ha a víz nem lenne elég, az országnak a tűzre is fel kell készülnie, az északi részen fekvő, 2462 méter magas Mayon vulkán ugyanis egy készülő kitörés folyamatos jeleit mutatja.

A Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet tegnapi közlése szerint a tűzhányó kráteréből láva csurog, két nappal korábban pedig alig 24 óra leforgása alatt legalább 47 erőteljes földrengést és 270 alkalommal sziklaomlást érzékeltek. A Mayon amúgy az egyik legaktívabb vulkán a Földön, legutóbb tavaly január elején tört ki.

Készülődik a kitörés... Fotó: STRINGER / Reuters

A legfrissebb közlemény szerint pénteken 22 nagyobb rengés és 70 kőomlás történt, bár a kéndiox-kibocsátás mértéke csökkent, a szakemberek szerint a vulkán továbbra is erőteljesen készülődik a kitörésre. A kráter körül esőfelhők vannak, melyek nehezítik a jelenség megfigyelését.

A kúp alakú Mayon tipikus sztratov- vagyis rétegvulkán. A sűrű magma nehezebben talál utat a felszín felé, ezért a kitörések robbanásos jellegűek, a lávaömlés előtt a tűzhányó általában tufát és hamut lövel az égbe. „A vulkáni rengések és a sziklaomlások mind-mind arra utalnak, hogy a vulkán belsejében lévő láva utat keres magának” - mondta el az intézet egyik szakembere, Ed Laguerta a The Philippine Star Magazinnak, és azt is hozzátette, a kitörés várhatóan néhány héten belül bekövetkezik. A korábbi egyes szintű riasztást amúgy szeptember 15-én hármas szintűvé fokozták.

Több ezer ember élete van közvetlen veszélyben Fotó: STRINGER / Reuters

A környékbeli települések közül leginkább Legazpi, Tabaco, Ligao, Guinobatan, Camalig, Daraga, Sto. Domingo és Malilipot érintett, több százezer embert kell evakuálni. A veszélyeztetett területeken kedd délután óta nincs tanítás, az iskolákban mentési központokat építettek fel. Először a kráterhez legközelebb eső települések lakóit kezdték menteni, egy nap alatt több mint 23 ezer embert helyeztek biztonságba. A kiürített házakra a hadsereg katonái figyelnek.

Nemcsak az embereket, az állatokat is mentik a Mayon környékéről. A vulkán hat kilométeres körzetéből 35 ezer házi- és haszonállatot vittek át biztonságosabb helyre. A pontos lista szerint a hatóságok 19000 baromfit, 5500 disznót, 3700 carabaot (háziasított vízibivaly), 2000 szarvasmarhát és 4600 kutyát szállítottak el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.