galéria megtekintése

Penge kapitány

Portré

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Reneszánsz embernek tartják Bruce Dickinsont, az Iron Maiden sokoldalú énekesét, aki külsőre tökéletesen metál-kompatibilis, de gazdaság- és történettudományi diplomája van, emellett író, sportember és pilóta.

Fotó: Steve Thorne

A legenda szerint 2008. augusztus 12-én egy speciális festésű Boeing 757-es érkezett Budapestre. A függőleges vezérsíkot a világ legismertebb zombija, Eddie „arcképe” borította, a gép utasai a Föld nevű bolygó első számú heavy metal zenekarának tagjai voltak. Az Ed Force One névre keresztelt repülőt állítólag maga Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese vezette, akinek (ez biztos) van jogosítványa a Boeing 757-re.

Dickinson a metálzene egyik legszínesebb egyénisége. Gyakran jellemzik reneszánsz emberként, teljes joggal. Kevesen tudják róla, hogy az 1980-as években – már jócskán az Iron Maiden frontembereként – Nagy-Britannia hetedik legjobb tőrvívója volt, a szigetország színeiben pástra is lépett az 1989-es Európa Kupában is. Vagy azt, hogy a következő évtizedben ő írta az angliai könyvpiac egyik sikerkönyvét, persze aligha függetlenül a milliós rajongótábortól.

 

Dickinson 1958-ban született a közép-angliai Nottinghamshire megyében. A helyszínnek meghatározó befolyása volt az egész zenei műfaj fejlődésére. A mai metálzene nem létezik a NWOBHM (NewWave of BritishHeavy Metal), a brit heavy metal új hulláma) nélkül.

Az irányzatnak pedig az 1975-ben alapított Iron Maiden az ikonja és az alapzenekara. Hogy a heavy metal nem tűnt el a süllyesztőben a dicsőséges 1980-as évek végére, azt jelentős részben a Maidennek és Közép-Angliának köszönhetjük. Annak a vidéknek, ahol –azt mondják – az ízesebb káromkodások és az „I love you Betty”-típusú feliratok helyett a kocsmaasztalokba az ismert pubhimnuszok négy szólama van belevésve. S ahol az emberek szeretnek és tudnak énekelni.

A Bruce Dickinsonnal felálló Iron Maiden valami olyasmit csinált a heavy metallal, mint a néhai Freddie Mercury a rockzenével: megtöltötte dallammal és harmóniával. Kiszabadította a skatulyából, megnyitva számára az utat a létező legszélesebb közönséghez. A zenekar a pályafutásának első három évtizede alatt 85 millió lemezt adott el, mára már túl vannak a százmillión.

A zaklatott gyerekkorú, többszöri kényszerű iskolaválasztáson átesett, eleinte a színjátszással kacérkodó Dickinson a Deep Purple Child in Time című számának hatására fordult a keményebb zenék felé. Zenészként tizennyolc évesen állt először színpadra, rá két évre már egy valódi, lemezszerződéssel rendelkező ősmetálzenekarban, a Samsonban énekelt (ahol ő képviselte a metált, a többiek pedig a bluesos-rockos irányt).

Bruce Dickinson Fotó: Ben Pruchnie / Getty Images

A Samsonban látta meg őt a kábítószer-problémákkal küzdő Paul Di’Anno távozása miatt éppen énekest kereső Iron Maiden. 1981-et írtunk akkor, a Maiden épp a világhír küszöbén volt, a nagy áttörést Bruce Dickinson énekhangja és dalszerzői tehetsége hozta el a csapat számára. A basszusgitáros-zenekarvezető Steve Harrisszel együtt a műfaj alighanem legjobb és legtermékenyebb szerzőpárosát alkották (illetve alkotják ma is). Első közös albumuk, az 1982-es The Number of the Beast máig a metálzene egyik legnagyobb gurítása. A lemez világkörüli turnéja a bandát – és persze Dickinsont is – egyik pillanatról a másikra globális sztárrá avatta.

Az énekes – s vele együtt az Iron Maiden – mindig kilógott a heavy metal keretei közül. Külsőre tökéletesen metál-kompatibilis, de gazdaság- és történettudományi diplomája van, otthonosan mozog az irodalmi életben, a sportban, a repülővezetésben, sőt a médiában is. Több rádióműsort vezet, a főszereplésével repüléstörténeti tévésorozatot forgattak a Discovery Channel számára – valahogy nem ilyennek képzelünk egy átlagos metálost.

Fotó: Steve Thorne

A Maiden-projekt mellett – illetve 1993–1999 között az együttesből kilépve – értékelhető szólókarriert is összehozott, hét önálló, a rock és annak alternatív irányzatai felé nyitó stúdióalbummal. Írt forgatókönyvet, filmzenét, elmerült az Iron Maiden sörmárka létrehozásában. Hivatásos pilótaként az Astraeus Air linesnál állt alkalmazásban, később kinevezték marketingfőnöknek, aztán 2010-ben a gazdasági válság miatt „leépítették”. Pilótaként vezetett menetrend szerinti és charterjáratokat, vitt segélyszállítmányokat, katonákat, labdarúgócsapatokat, háborús menekülteket. Repülőgép-karbantartó vállalkozása hetven embert foglalkoztat. És van három gyereke – a legidősebb fiú, az 1990-ben született Austin a Rise nevű metalcore zenekarban énekel.

Közben Dickinson fáradhatatlanul járja a világot az Iron Maidennel. Magyarországon éppen harminc éve, 1984-ben léptek fel először az azóta már leégett Budapest Sportcsarnok arra az alkalomra lezárt, körbekerített parkolójában. A jegy akkor 120 forintba került. Nagyjából az egy százalékába annak, amennyiért most a Papp László Sportarénába, a „Vasszűz” június 3-i koncertjére kínálják a belépőket.

Évek óta látszik rajta a kor, de az utóbbi hónapokban kifejezetten meg van öregedve – írta róla nekünk nemrég egy rajongó. Valójában legfeljebb az 1984-es Dickinsonhoz képest tűnik öreg(ebb)nek. A The Trooper című számban még mindig könnyedén megpörgeti a hatalmas brit zászlót.

A polihisztor mostanában rövid, őszes hajjal jelenik meg a színpadon. Ha azonban becsukjuk a szemünket, ma is a harminc évvel ezelőtti Dickinson ugrál előttünk. S őt hallgatva mi is legalább harminc évvel fiatalabbak vagyunk.

Ön megfiatalodott?
igen nem
 
                                                                                      

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.