Norvégia nyerte az idei Bocuse d'Or-t. A világ legjelentősebb szakácsversenyén az Egyesült Államok és Svédország jutott még fel a dobogóra. A magyar csapat a középmezőnyben, a 13. helyen végzett, ám a poszterversenyen aratott győzelmével vigasztalódhat.
Balról jobbra: a második Philip Tessier (USA), a győztes Orjan Johannessen (Norvégia) és a bronzérmes Tommy Myllymaki (Svédország) Robert Pratta / Reuters |
A kétévente Lyonban megrendezett szakácsverseny világdöntőjében, a Bocuse d'Or-on 2013-ban szerepelt először magyar szakács, akkor Széll Tamás a komoly sikert jelentő tizedik helyet szerezte meg. Mostanra pedig már nem csak a magyar csapat jutott el lyoni döntőig: jövőre Magyarország lesz a következő európai selejtező házigazdája. Ennek köszönhetően legelismertebb séfjeink és fogásaik egy kortárs magyar bisztróban fogadták a vendégeket a versenynek helyet adó csarnokban, ahol a világ gasztronómiai iparának legfontosabb szereplői fordulnak meg.
A magyar csapat négy hónapja edz együtt. Ezalatt Molnár Gábor séf, Pohner Ádám commis (segéd) és Vomberg Frigyes edző a verseny körülményeit modellezve készültek fel a Gerbeaud lágymányosi üzemében. Még a várható hangzavart is szimulálták: hol közönségzajt, hol hangos zenét kevertek az edzések alá. Az ilyen feszített munkafolyamat alatt óhatatlan, hogy vannak nehezebb időszakok, de ahogy a csapat tagjai a Népszabadságnak elmondták, szerencsére hármuk közül mindig legalább az egyikük képes volt a többieket átlendíteni ezeken.