galéria megtekintése

Norvégia a pisztrángkirály

2 komment

Kálmán Emese
NOL

Norvégia nyerte az idei Bocuse d'Or-t. A világ legjelentősebb szakácsversenyén az Egyesült Államok és Svédország jutott még fel a dobogóra. A magyar csapat a középmezőnyben, a 13. helyen végzett, ám a poszterversenyen aratott győzelmével vigasztalódhat.

Balról jobbra: a második Philip Tessier (USA), a győztes Orjan Johannessen (Norvégia) és a bronzérmes Tommy Myllymaki (Svédország)
Robert Pratta / Reuters

A kétévente Lyonban megrendezett szakácsverseny világdöntőjében, a Bocuse d'Or-on 2013-ban szerepelt először magyar szakács, akkor Széll Tamás a komoly sikert jelentő tizedik helyet szerezte meg. Mostanra pedig már nem csak a magyar csapat jutott el lyoni döntőig: jövőre Magyarország lesz a következő európai selejtező házigazdája. Ennek köszönhetően legelismertebb séfjeink és fogásaik egy kortárs magyar bisztróban fogadták a vendégeket a versenynek helyet adó csarnokban, ahol a világ gasztronómiai iparának legfontosabb szereplői fordulnak meg.

A magyar csapat négy hónapja edz együtt. Ezalatt Molnár Gábor séf, Pohner Ádám commis (segéd) és Vomberg Frigyes edző a verseny körülményeit modellezve készültek fel a Gerbeaud lágymányosi üzemében. Még a várható hangzavart is szimulálták: hol közönségzajt, hol hangos zenét kevertek az edzések alá. Az ilyen feszített munkafolyamat alatt óhatatlan, hogy vannak nehezebb időszakok, de ahogy a csapat tagjai a Népszabadságnak elmondták, szerencsére hármuk közül mindig legalább az egyikük képes volt a többieket átlendíteni ezeken.

 
A magyar versenyző

Molnár Gábor 2007-2009 között a budapesti Klassz Bisztró konyhafőnöke volt. 2009-2010-ig az Enoteca Corso Pécs séfjeként dolgozott, azóta Münchenben Michelin-csillagos, tehát kiváló nemzetközi minősítésű konyhákon csiszolja tudását.

A magyar hústál
A magyar hústál
Fotó: Bakcsy Árpád

Az 1987 óta megrendezett versenyen a csapatoknak öt és fél óra alatt kell elkészíteniük egy-egy hús- és halételt. A fő alapanyagokat és számtalan egyéb kritériumot a szervezők határozzák meg, így lett idén a gyöngytyúk és a pisztráng a két főszereplő. A húsételt nemcsak tányérra, hanem egy művészien kivitelezett dísztálra is meg kell komponálni – ebben a csapatokat formatervezők is segítik. Elképesztően kreatív tálak kerülnek így minden évben a 24 tagú zsűri elé: komplett jelenetek, művészi csendéletek elevenedtek meg a tálakon.

Ahogy a magyar tálon két éve is egy világhírű magyar találmány, a bűvös kocka, úgy idén a gömböc lett az emblematikus nemzeti jellegzetesség. Egy másik nemzeti jellegzetesség: a lyoni döntőt a helyszínen szurkolta végig Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök svájci vendéglátóipari akadémián tanuló lánya, Ráhel, illetve utóbbi férje, az elmúlt hónapokban vállalkozóként is ismertté vált Tiborcz István.

A szerző a Népszabadság által kiadott Top Étterem szerkesztője

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.