galéria megtekintése

Nem csak a tiniket öregítheti a smink

0 komment


P.N.
nol

Az évtizedek múlásával a bőr textúrája és az arcforma is drámai változásokon esik át, ami megköveteli a sminkelési szokások átgondolását, megváltoztatását, beleértve az eddig használt színek lecserélését is.

81 évesen is tündöklően szép Carmen Dell'Orefice modell Fotó: Andrew Burton/REUTERS
81 évesen is tündöklően szép Carmen Dell'Orefice modell Fotó: Andrew Burton/REUTERS

Körülbelül 45 éves kor környékén tapasztalhatják meg a nők azt, hogy az évtizedek alatt kialakított sminkelési rutinjuk nem úgy szuperál már, ahogy korábban. Ami addig jól állt, egyszer csak előnytelenné válik, öregít, fáradtabbnak mutat, vagy egyszerűen nem passzol többé a személyiséghez. A Daily Mali profi sminkeseket kért meg arra, hogy egyik szerzője arcán bemutatva avassák be az olvasókat a fiatalító sminkelés titkaiba, melyeket most mi is csokorba szedünk.

Ahogy öregszünk, a szempilláink rövidebbé és ritkásabbá válnak, így a göndörítők és szempillaspirálok, melyek segítségével a pillák hosszabbnak tűnnek, egyre fontosabbak lesznek – mondja Sandy Linter sminkmester, a The Makeup Wakeup szerzője, aki azt tanácsolja, inkább feketét, mintsem barnát használjunk a szem kiemelésére, mert így nagyobb lesz a kontraszt a szempillák és a szemfehérje között, mely a kor előrehaladtával elszíneződik. A nagy kontraszt viszont fényesebben, fehérebbnek mutatja a szemet, mely a megereszkedett bőr és a ráncok miatt úgy tűnik, mintha összemenne.

 

A spirálozást azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a festéktől elnehezedett, összetapadt pillák a végükön kis csomóval (ezt póklábnak is hívják) semmilyen korban nem állnak jól. Az alsó szempillasor kiemelése emellett legyen visszafogottabb, inkább csak a külső szemhéjzugra koncentráljunk, így a tekintet nyitottabbá válik és a szem alatti táskácskákat sem emeli ki a lepotyogott, elkenődött festék.

A szemöldök szintén fakul, ritkul az évek során, ami az arc karakterességét és a tekintet erejét csökkenti. Finom formázása, kiemelése a szemekre vonzza a tekintet és fiatalosabb, frissebb megjelenést kölcsönöz. A sminkes szakemberek azt tanácsolják, hogy a szemöldököt vagy kifejezetten erre a célra készült ceruzával, vagy színező porral tegyük egyenletesebbé, karakteresebbé, de mindig csak a hajszínnél egy-két árnyalattal sötétebb árnyalatot (barnát vagy szürkét) használva. Ami senkinek sem előnyös, az az egyetlen, határozott vonalból álló, rajzolt szemöldök, de a vastag vonal sem szép. A szemöldök vonalának megerősítésére szolgáló termékeket a hézagok kitöltésére kell használni, a vastagság és a hossz maradjon a természet adta határokon belül. A szempillaspirál nem alkalmas a szemöldök kiemelésére, a szálak természetellenesen vastagok lesznek tőle.

A régi kedvenc, a fekete szemceruza 35 éves kor fölött már jobb, ha a kukába kerül. A fekete keret, minél vastagabb, annál kisebbnek mutatja a szemet, ráadásul a testhőmérséklettől megolvadó krémes festék hajlamos belefutni és megülni az apró ráncokba. Ezért egy bizonyos kor fölött a folyékony és krémes állagú sminktermékeket jobb, ha ragaszkodóbb és építhetőbb por állagúak váltják fel illetve fedik le, a fekete helyett (a szempillafesték kivételével) a szelídebb barnák és szürkék kerüljenek az alsó és felső pillasor tövébe – tanácsolja Oonagh Connor, hírességek sminkese.

Sminkelik a Wilhelmina Models 40 plusszos szépségeit. Fotó:Jessica Rinaldi/REUTERS
Sminkelik a Wilhelmina Models 40 plusszos szépségeit. Fotó:Jessica Rinaldi/REUTERS
Jessica Rinaldi / Reuters

Az alapozó és a korrektor viszont legyen könnyű textúrájú és folyékony – mondják a szakemberek – mivel a vaskosabb zsíros, vagy por állagú termékek kiemelik a bőrhibákat. Különösen fontos a friss megjelenés érdekében korrektorral finoman lefedni a szem alatti részt, mely a bőr elvékonyodásával sötétebbé válik, még akkor is, ha az illető kipihent.

Alapozó helyett a mindennapokban jobb olyan színezett hidratálókrémet használni, amit az érett bőr ápolására fejlesztettek ki. Ezek a manapság BB vagy CC krémnek nevezett termékek nem csak egyenletesebbé teszik a bőrszínt és hidratálnak, de fényvédelemmel is szolgálnak. Egyes termékek azt ígérik, hogy a pigment foltokat is halványítják. A „teljes vakolat" nappali fényben nagyon feltűnő, nagyon mű, a csalás messziről szemet szúr, a színezett hidratálók viszont nem fedik el az összes bőrhibát, csak csökkentik azok láthatóságát, így a megjelenés összességében frissebb és nem mesterkélt lesz.

A finom púderek használata a menopauza közeledtével válik egyre fontosabbá, ekkor ugyanis a homlok, az áll és az orr bőre olajosabb lesz. A zsíros fény tompítására már kevés és áttetsző púder is megfelelő, de csínján kell vele bánni, mert ha az arc szárazabb és ráncosabb részeire is kerül belőle, akkor a por kiemeli a hibákat, főleg, ha erős fedőképességű, jól pigmentált és matt termékről van szó.  A szem környékén, és főleg alatta nem szabad púderezni, az arc többé részén viszont jól mutat némi könnyű és csillogó por – mondja Connor.

A bőr textúrája és az arcforma drámai változásokon esik át az évek múlásával – mondja Sandy Linter hozzátéve: A pirosító ne az arc almácskáira kerüljön, mert az öregedés egyik jele, hogy ezek a párnázott részek lejjebb csúsznak, ezt pedig nem kellene még jobban kiemelni, mert az bágyadt, fáradt külsőt kölcsönöz.

„Ehelyett a pirosítót az arccsont legmagasabb pontjára vigyük föl, gyors, fölfelé irányuló mozdulatokkal" – tanácsolja a Linter, amihez Connor még hozzáteszi: felvitelkor ne mosolyogjunk, mert a pirosító összegyűlik a ráncokban.

Színválasztáskor a pinket, a vöröset és a gesztenyebarnát inkább kerülni kell, mert a fakóbbá, szürkésebbé váló arcszínt ezek csak még jobban kiemelik. Helyettük kifinomult árnyalatok kerüljenek az arcra, mint a barack és a korall kissé fénylőbb, selymesebb változatai.  

A profi sminkesek minden korosztály számára tudnak frissítő és divatos megoldásokat nyújtani
Stephane Mahe / Reuters

A szájfények viszont, akár a rúzs fölött viselve is, lágyabb összhatást eredményeznek és mindenkinek jól állnak. A szakemberek azt javasolják, hogy a fényesebb, világosabb termékek az ajkak leghúsosabb, középső területére kerüljenek, a száj sarkait viszont ne hangsúlyozzák azok, akiknél petyhüdt ez a terület. Az ajakkontúrral (mely a rúzs vagy az ajak színével megegyező árnyalatú, vagy annál egy kicsit világosabb vagy sötétebb) szintén csak a száj vonalának felső és alsó, középső részét kell kiemelni, azt viszont érdemes, mert az ajak bőre is fakóbbá válik a kor előrehaladtával, a természetes kontúr pedig szabálytalanná és néhány esetben szinte láthatatlanná válik.

Összességben elmondható, hogy az érett arc sminkelésének lényege a frissítés, finom élénkítés, ami lágy, kifinomult és természetes színekkel érhető el. Az elmosódott kontúrok megerősítése hangsúlyosabbá teszi a szemeket és az ajkakat, de ehhez a saját, természetes adottságok felerősítése szükséges csupán, nem egy teljesen új arc megrajzolása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.