galéria megtekintése

Mostantól a föld alatt szédeleghetnek a sakálrészeg londoni partiarcok

A hétvégéken kísérleti jelleggel öt vonalon vezetik be a non-stop metróközlekedést Londonban.

Ha Boris Johnsonon, London egykori főpolgármesterén, jelenlegi brit külügyminiszteren múlt volna, a metropolisz már két éve bevezette volna az éjszakai metrójáratokat. Az ötlet ellen a világ legrégebbi földalatti rendszerében dolgozókat tömörítő szakszervezetek több napos munkabeszüntetésekkel tiltakoztak, elhúzódó tárgyalásokkal késleltetve a szolgáltatás megvalósítását. 


Paul Hackett / Reuters

Egyelőre a Jubilee, Victoria, Central, Northern és Piccadilly vonalon közlekedő metrók szállítják éjszaka is az utasokat augusztus 19-től, 8-15 percenként. A Night Tube, az éjszakai metró átlagosan húsz perccel, de sok esetben egy egész órával rövidíti meg a partizó londoniak és külföldi vendégeik utazását.

 

Az utazóközönség igénye vitathatatlan. 2000 óta kétszer olyan gyorsan növekedett a késő esti, mint a nappali metrózók száma, a viszonylag ritkán felbukkanó éjszakai buszok forgalma pedig 173 százalékkal emelkedeett. Péntekenként és szombatonként este 10 óra után több mint félmillióan tolonganak - személyes tapasztalatok szerint igen magas arányban illuminált állapotban - a szerencsére az utóbbi években modernizált szerelvényeken.

A London Transport közlekedési vállalat számításai szerint az újítás „kulcsfontosságú szerepet játszik majd a főváros éjszakai életének felvirágoztatásában", kétezer új munkahely létesítésében, 360 millió fontos, közel 130 milliárd forintos lökést adva a gazdaságnak.

Hétfő reggeli tévényilatkozataiban, többek között a BBC 1 híradásában Chris Horton, a British Transport Police főfelügyelője „komoly kihívásnak" minősítette az éjszakai metrózást. A jelenlegi főpolgármester, Sadiq Khan által kiutalt 3,4 millió font segítségével mintegy száz közlekedési rendőrtiszt teljesít majd éjfél utáni szolgálatot a metrón és az állomások környékén. A kedélyek megnyugtatása érdekében a főfelügyelő elmondta, hogy a metróhálózaton belül nagyon alacsony a bűnözés aránya. 2014-15-ben minden egymillió utazásra alig 7 bűncselekmény esett.

 Földalatti mozgalom
Földalatti mozgalom
Paul Hackett / Reuters


A jegyárak megegyeznek a hétköznap reggel 9.30 után érvényes mérsékelt árú tarifával. A külföldi turisták által kedvelt napijegyek a megváltás napjától másnap hajnali 4.30 óráig használhatók. Az éjszakai metrózás nyitányára éppen jó időben, a hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Notting Hill Karnevál előtt kerül sor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.