galéria megtekintése

„Mindig a kis szőkék nyertek”

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 17. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Ma még mindig csak 23 éves, de már tízezrek példaképe Samantha Harris. Elképesztően hosszú lába, melegbarna szeme és duzzadt ajka már a védjegyévé vált, nem beszélve szívós céltudatosságáról.

falseTorsten Blackwood / AFP

Hétéves lehetett Samantha Harris (képünkön), amikor fogta egy fényképét, és beragasztotta egy neves divatmagazin közepére. – Most én vagyok a középső oldalon – mutogatta lelkesen az édesanyjának. E perctől kezdve modell szeretett volna lenni, ám az esélyei csekélynek tűntek: Samantha Harris ereiben az ausztrál őslakosok vére folyik, a sötét bőrű, duzzadt ajkú, nem feltétlenül csontsovány lányok ritkán kerülnek a magazinok címlapjára.

Neki azonban volt egy kitartó támogatója: az édesanyja, aki maga is álmodozott arról, hogy egyszer a kifutókon pózol majd varázslatos ruhakölteményekben. Amikor ideje engedte – Samantha mellett még négy fia és egy lánya is van –, elkísérte a szépségversenyekre. Ezeken Samantha csaknem mindig bekerült az utolsó körbe, de soha nem nyert. „Az első díjat mindig a kék szemű, szőke lányok vitték el” – mesélte nemrég a BBC-nek. A riválisok ráadásul több száz dolláros ruhákban jelentek meg, nekik viszont erre nem volt pénzük. Samantha a turkálókból öltözött, anyja gondosan kimosta és kivasalta a ruhákat, hogy ne tűnjenek használt rongyoknak. A szépség belülről jön – vigasztalta ilyenkor a lányát.

 

Samantha Harris és édesanyja kitartása végül meghozta a gyümölcsét, a lány 13 évesen már profi modell volt, 14 évesen debütált a kifutón, s még nem töltötte be a húszat, amikor az őslakosok közül másodikként felkerült a Vogue ausztrál kiadásának a címlapjára. (Az első „fecske” 17 évvel ezelőtt Elaine George volt.) Ma még mindig csak 23 éves, de már tízezrek példaképe. Elképesztően hosszú lába, melegbarna szeme és duzzadt ajka már a védjegyévé vált, nem beszélve szívós céltudatosságáról.

– Édesanyám az úgynevezett ellopott generáció tagja volt. Amikor megszülte a bátyámat, a kórházban elkülönítették a többi kismamától, a buszon leghátul kellett ülnie, a színházban is legfeljebb az utolsó sorban húzhatta meg magát – mesélte a szupermodell, aki édesapja oldaláról angol, német és holland felmenőkkel is rendelkezik. Amiről az édesanyja csak álmodhatott, azt ő megvalósította.

Tisztában van azzal is, hogy az ausztrálok első őslakos szupermodelljeként mekkora felelősség hárul rá. A sydney-i városházán a múlt héten rendezték meg az első ausztrál őslakos divathetet, amelynek egyik nagykövete is ő volt – egy ismert rögbijátékossal együtt, akinek valódi kihívást jelentett végiglejteni a kifutón. A divathét célja az volt, hogy az őslakos tervezőknek lehetőséget adjanak a bemutatkozásra, és összehozzák őket a kereskedőkkel, üzlettulajdonosokkal. Ehhez „passzoló” modelleket is toboroztak országszerte, a látvány pedig önmagáért beszélt: Samantha Harris persze itt is csillogott, de már ott voltak a nyomában a még fiatalabb nemzedék modelljei. Színpompás ruhakölteményekben vonultak a lányok emutollakkal ékesítve, kagylóékszerekkel, állatmintákkal vagy épp házilag, családi vállalkozásokban készített bőrruhákban – írta a helyszínről a brit The Guardian tudósítója. Samantha Harris rutinos modellként ezzel párhuzamosan részt vett a Mercedes-Benz gáláján, az ősszel a Kookai divatbemutatóját indítja majd el. Évek óta a David Jones divatház arca, olyan nagyságokkal, mint Miranda Kerr vagy Megan Gale.

A Vogue főszerkesztője és mások is azt mondják róla: egyre kevésbé az ugrik be a fotósoknak és a divattervezőknek, hogy Harris egy őslakos modell. Egyszerűen a gyönyörű nőt látják benne, aki sokkal több, mint egy szép arc vagy egy tökéletes test: jelen van a fotókon, sugárzik belőle egy belső szépség. Ennek két éve majdnem véget vetett egy baleset: vőlegénye, Luke Hunt mellett ült, amikor az figyelmen kívül hagyott egy piros lámpát, s belerohant egy másik autóba. Annak vezetője, egy 79 éves férfi a kórházban meghalt. Hunt megsérült, de Samantha Harris megúszta néhány karcolással. A baleset azóta is kísérti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.