galéria megtekintése

Minden ehetőségre felkészülve

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Citromos illatú kakukkfű, after eight-ízű menta, gyümölcsparadicsom, édes csili és még számtalanféle fűszernövény palántájába botlik – majdhogynem szó szerint – az, aki Domonyai András erkélyére kilép.

Az irodában is a zöld az úr: világító keretbe foglalt edényekben palánták zöldellnek. Gyümölcsmenták, fahéjbazsalikomok, vadoregánó, nemespetrezselyem és társai. A speciális berendezésben élő növényeket élőhelyük klímájához hasonló miliőben teszteli a gasztrobotanikus. De a múlt évben az irodától távol, Kenyában, egy magyar árvaházban magyar tájfajtákkal kertet épített, és újabb ehető fajták után kutatott. A MonJardin! projekt tehát nagyon sokrétű, egy szervező elv van, ismerjünk meg és termesszünk különleges ehető növényfajtákat.

Az, hogy mi a különleges, egészen relatív. Kínában sok helyen nem ismerik a bazsalikomot, ellenben kiválóan használják a zsázsát. Mi ismerjük a bazsalikomot, de azt már aligha, hogy létezik olyan fajtája, amelyből remek „spenót” készíthető. Hagyományos ételeinkhez is használunk kakukkfüvet, de nem tudjuk, pontosan milyet, noha többtucatnyi létezik belőle, különböző illóolaj-tartalmúak, eltérő karakterűek. Az oregánó is többféle fajtát jelent, közte az olasz ételekhez kívánkozót, de van belőle kevésbé fűszeres is, amiből üde, lágyan zamatos főzelék készíthető. A gasztrobotanikus hosszan sorolja a példákat, és közben lelkesen kóstoltatja a fűszernövényeket. Ananászmenta levelét például, vagy dióízű rukkolát.

– Legalább hatvanezer ehető növény él szerte a világban, miközben általános, hogy a helyiek mindössze 30-50-félét ismernek és esznek meg ezek közül –mondja Domonyai András, érzékeltetve, hogy az ember mennyire nem él a természet kínálta lehetőségekkel. A MonJardin! projektet is az ismeretterjesztés szándéka hívta életre, és pillanatok alatt kiderült, hogy van igény a tudásra, a potenciális fogyasztók ki vannak éhezve az újdonságokra, az új ízekre. Már az első blogbejegyzés híre futótűzként terjedt, az olvasók rácsodálkoztak, hogy milyen sokféle paradicsom létezik. Mert nem növénykísérletekről és fajták keresztezéséről van szó, hanem meglévő növények újrafelfedezéséről, és bevezetéséről a magyar gasztronómiába, sőt a világgasztronómiába.

 

Mindezzel párhuzamosan arra is szeretné András ráébreszteni az embereket, hogy növényt bárhol lehet termeszteni. Friss fűszernövényt beltérben, lakásban akár, akinek meg erkélye is van, olyan, mintha egy talpalatnyi saját birtoka lenne, ahol többféle zöldség és gyümölcs megterem.

– A termesztési körülmények a sikernek csak a húsz százalékát adják, a többi a növényfajtán és a fajon múlik. Ha vízízű lesz a paradicsom, az nem azért van, mert rosszul gondozták, hanem azért, mert olyan fajtájú – hangsúlyozza. A megfelelő fajta jó minőségű vetőmagjáig azonban sokan nem jutnak el, és feladják az első, rosszul elsült kísérlet után. Már ha egyáltalán belevágtak. Az igényt kell először felébreszteni a különlegességek iránt. Nem véletlen, hogy az ismeretlen ízű és aromájú növényekkel elsőként a csúcséttermek séfjeinél találhat tárt karokra a gasztrobotanikus. Pontosabban partnerei, akik a MonJardin! ajánlásával kiválasztott fajták termesztését elkezdték, és sorra kopogtatnak a topéttermek konyháinál.

Névjegy

Domonyai András (40) eredetileg közgazdász, valamint színész, évekig volt a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Legújabban gasztrobotanikus, gyakorlatilag e nem hivatalos szakma egyetlen hazai képviselője. Karrierje, avagy missziója a MonJardin! – Kert a konyhában nevű bloggal kezdődött, amelynek célja az ehető növényekről fellelt információk terjesztése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.