galéria megtekintése

Menjen kirándulni, épp a szarvasbőgés szezonja van

2 komment


Sándor Tünde

Tudja, hogy a zselici erdő fölött van Európa legtisztább égboltja? És azt, hogy kiépült a Pilisben az erdei kerékpárút? További meglepetések várják az erdőkben.

Húsz éve minden október egyhetes programsorozattal kezdődik a magyarországi erdőkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ilyenkor érdemes az erdőket járni, a most kezdődő programsorozat leginkább arra szolgál, hogy megmutassa, milyen újdonságokkal bővült az ottani turisztikai kínálat, meg azt, hogy melyek az örökzöld slágerek, a kihagyhatatlan élményt adó attrakciók.

Thinkstock

Csak hogy ne menjünk messzire – például Budapesttől sem –, ott vannak most a Buda környéki erdőkbe is szervezett szarvasbőgéstúrák, amelyekre szervezetten, szakértő vezetéssel érdemes elmenni, hogy biztosan részünk legyen a páratlan élményben.

 

Az erdők mélyén egyre több a programlehetőség, nem is tudni, mi volt előbb, a kereslet vagy a kínálat, az mindenesetre jól látszik, hogy az elmúlt hat-hét évben tömeges méreteket öltött az erdei turizmus, amely országos léptékkel mérve is a szabadidős programok vezető ágává nőtte ki magát.

Kovács Attila / MTI

Egészen elképesztő adatokkal szolgál erről Lomniczi Gergely, az Erdők Hetét koordináló Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, mondván, csak a Budapest környéki erdőkben a látogatónapok éves száma már túllépte a húszmilliót is. Vendégéjszakákról az erdőben nem lehet beszélni, a gyalogos, kerékpáros és kisvasutas kirándulók jellemzően a nappalt töltik a zöldben, noha az általános és középiskolásokra épülő Erdei Iskolák hálózata szálláshelyeket is jelent egyben.

Jó hír, hogy a globális folyamatokkal ellentétben Európában nem csökken, hanem nő az erdők területe, Magyarországon meg még átlag feletti mértékben is, minden évben néhány ezer hektárral több lesz, az utóbbi száz évben megduplázódva. A Börzsönyben, a Bakonyban, a Pilisben vagy a Soproni Parkerdőben és a Debreceni Nagyerdőben – csak hogy a legismertebb és legtöbbek által látogatottakat említsük – egy­aránt napi rendszerességgel tűnnek fel a klasszikus bakancsos túrázók mellett a futók, a bringások, sőt a babakocsis gyaloglók is.

Erdei számtan

-Magyarország területének egyötödét borítja erdő.
-Több mint 15 milliárd forintot fordított fejlesztésekre 2010 óta a 22 magyar állami erdőgazdaság.
-52 kilátót, 66 szálláshelyet, 29 erdei iskolát, több mint 160 erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki vagy újítottak fel.

A magyar erdők egyik különlegessége az ott futó kisvasutak hálózata, amelyek a hajdani faanyagszállításról álltak át a kirándulók szolgálatába. A páratlan szépségű útvonalakon közlekedő kisvasutak köréből idén a börzsönyi szolgál érdekességgel, amelyet Szobtól Nagybörzsönyig immár összekapcsolt útvonalon vehet igénybe az utazóközönség.

Folyamatosan fedezik fel a túrázók a Pilis Bike nyomvonalát, és csak mostantól igazán, mivel a pilisi kerékpárút-hálózat idén lett átadva. Nagy előnye, hogy Budapestről kerékpárszállító vonatokkal is egyszerűen megközelíthető a térség, meg autó­val is, a Parkolj és bringázz! pontokon a parkolás is kulturált körülmények között lehetséges.

Tipp

Részletesen az október 3–9. között zajló programsorozatról a www.erdokhete.hu oldalon lehet olvasni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.