galéria megtekintése

Meglepő az agyi aktivitás meditáció alatt

2 komment

NOL
NOL

Világszerte több millió ember gyakorol napi szinten valamilyen meditációs technikát. Hogy a meditáció jótékonyan hat a testi-lelki egészségre és javítja a mentális képességeket, azt eddig is tudni lehetett, de hogy mi történik ilyekor pontosan az agyban, azt csak az utóbbi években kezdték tudományos alapossággal vizsgálni.

Az elme kiürítéséhez sok gyakorlás kell, nem lehet elég korán elkezdeni. Fotó: Reuters

Arról, hogy hogyan működik az emberi agy meditáció közben, eddig nagyon keveset tudunk, ám most a norvég műszaki egyetem, az Oslói Egyetem és a Sydney-i Egyetem közösen egy átfogó kutatásba kezdett, hogy utána járjanak a több millió embert érintő kérdésnek.

A meditációs technikák (legyen bár szó buddhista, transzcendentális, zen vagy bármilyen más hagyományról), két csoportra bonthatóak. A koncentráló meditáció során az elme egy adott életfunkcióra, például légzésre vagy szívverésre, egy külső tárgyra vagy gondolati képre fókuszál, azon kívül igyekszik mindent kizárni a tudatból.

 

A nondirektív vagyis irányítatlan meditációs során viszont a szabadon felmerülő gondolatok és érzelmek megfigyelésével, átélésével foglalkozik a meditáló, miközben az elmélyülést segítheti a szívhangra vagy valamilyen meditatív zenére való felületesebb odafigyelés.

A vizsgálatba bevont tesztalanyok mind gyakorlott Acem meditálók voltak, a kutatók így akarták elkerülni a félreértéseket és a technikák megtanításával járó bonyodalmakat. A 14 kísérletben résztvevő személyt két csoportra osztva vizsgálták meditáció közben, pihenéskor illetve olyankor, amikor nem csináltak semmi különöset, s közben MRI készülékkel figyelték az agy egyes részeinek aktiválódását.

A kutatás a tudósok számára meglepő eredményeket hozott: kiderült, hogy az irányítatlan meditáció alatt az agynak az a terület mutat nagy aktivitást, mely az önmagunkról való gondolkodásért és az érzelmekért felelős. S bár koncentrált (valamire fókuszáló) meditáció alatt is ugyan ez a terület dolgozik, az agy aktivitása ilyen feladatvégzés közben ahhoz hasonlít, amikor az emberek pihennek.

Magyarán: a nondirektív meditációs technikákat gyakorlók jobban megdolgoztatják az agyukat, holott a koncentrálás látszólag nagyobb erőfeszítésbe kerül és nehezebb megtanulni. Amikor az alanyok befejezték a meditálást, és nem csináltak „semmi különöset", az agynak újra akképpen kezdett működni, mint irányítatlan meditáció közben.

Lehet, hogy nem látszik, de sok mindenen jár az agyuk. Fotó: Reuters

A tanulmány egyik fő eredménye, hogy kiderült: a nondirektív meditációs technika sokkal nagyobb teret enged a gondolatok rendezésének és az érzelmek feldolgozásának, míg a koncentrált meditációban az elme tulajdonképpen pihen.

Svend Davanger, az Oslói Egyetem idegtudósa, a kutatásról megjelent publikáció társszerzője szerint a nondirektív meditáció serkenti a memóriát, segít az élmények feldolgozásában. A szóban forgó agyi terület az „operációs rendszerünk" pihenő hálózata, mely akkor aktivizálódik automatikusan, amikor az agynak éppen nincs feladata.

Az Acem egy norvég eredetű, de mára Európa szerte széles körben elterjedt meditációs technika, mely semmilyen valláshoz sem kötődik. A módszer a Transzcendentális meditációból (TM) merített, így a két technika nagyon hasonló. Az Acem lényegében abból áll, hogy a meditáló magában egy úgynevezett meditációs hangot ismételget, miközben behunyt szemmel, nyugodtan és kényelmesen ül, s engedi, hogy gondolatai és érzései szabadon felbukkanjanak.

A rendszeres gyakorlók naponta kétszer fél órát, vagy egyszer 45 percet meditálnak, a technikát jellemzően csoportosan sajátítják el, sőt, a csoportmunka a továbbiakban is fontos része marad a módszer híveinek életében, mivel közös meditációk után rendszerint beszélgetéseket, vitákat folytatnak az élet különböző kérdésiéről.

Kutatások szerint a rendszeres meditálók sikerrel csökkentik életükben a stresszt és ezzel elkerülhetik az ezzel összefüggő betegségek kialakulását. Az Acemnek és a TM-nek az a legfőbb előnye, hogy elsajátításuk nagyon könnyű és gyors, a kedvező élettani hatások pedig hamar megmutatkoznak az egyén életében.

A rendszeres meditálók jobb iskolai és munkahelyi teljesítményről, könnyebb elalvásról, a kisebb fájdalmak leküzdéséről, a magas vérnyomás csökkentéséről és úgy összességében nyugodtabb hétköznapokról számolnak be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.