galéria megtekintése

Megdőlő agymítoszok

0 komment

NOL
NOL

Agyunk lenyűgöző szerv, mely még ma is számos megoldásra váró rejtélyt tartogat az orvostudomány számára, s bár az újabb és újabb kutatási eredmények időnként felülírják korábbi elméleteinket, a köztudatba csak lassan csöpögnek át az új információk. Henning Beck, elismert német neurobiológus és az úgynevezett Science Slam bajnoka közérthető könyvet írt laikusoknak, hogy a legnagyobb agymítoszokat kigyomlálja a fejekből.

A „Hirnrissig. Die 20,5 größten Neuromythen – und wie unser Gehirn wirklich tickt" című könyvben felsorolt húsz és fél mítoszból a bild.de hetet közölt a minap.

Az agyunknak csupán 10 százalékát használjuk

A széles körben elterjedt mítosz, miszerint csupán az agyunk 10 százalékát használjuk, teljesen hamis. Agyunk száz százalékát használjuk, nincs olyan területe, mely tartósan inaktív lenne. Az idegsejteket és szinapszisaikat (az idegsejtek közötti információtovábbítás helye) folyamatosan használnunk kell, különben elhalnának.

 

A szürke árnyalata

A szürkeállomány agysejtjei nem is szürkék
A szürkeállomány agysejtjei nem is szürkék
Denis Balibouse / Reuters

Az agy szürkeállományát képező sejtek a nevükkel ellentétben nem szürkék, hanem inkább áttetszőek, de a tömörülés miatt szürkés színűnek tűnnek. Más sejtek viszont tartalmaznak pigmenteket, méghozzá feketét. Ezek olyan neuronok, melyek a mozgásért felelősek. A Parkinson-kórban szenvedőknél ezek a sötét melaninnal színezett sejtek halnak el.

Öröklött vagy szerzett intelligencia

Az, hogy az intelligencia 70 százalékban örökölhető, nem azt jelenti, hogy az egyén intelligenciája 70 százalékban a génjein múlik.

Ha két ember, akik nem állnak egymással rokoni kapcsolatban, de azonos körülmények közt nőnek fel, és kitöltik ugyanazt az intelligenciatesztet (amelyen az egyikük mondjuk 110, a másikuk 120 pontot ér el), az eredményeik közti különbség oka a genetikai eltérésekben keresendő. Az intelligenciaszintet a környezeti hatások és a genetikai örökség együtt határozza meg.

A gének a környezeti hatásokra reagálva aktivizálódnak, vagyis a felmenőktől öröklött képességek, mint lehetőségek lappanganak az emberben, és attól függően bontakoznak ki, hogy a külső hatások mennyiben erősítik vagy gátolják ezeket. Ám az is igaz, hogy magasabb veleszületett intelligenciával a környezeti hatásokra is másképpen reagál az ember, egy adott problémára például több megoldást talál.

Beck figyelmeztet rá, hogy az intelligenciahányados nem egy abszolút mennyiség. Az, hogy valaki egy IQ-teszten 130 pontot ér el, nem jelenti azt, hogy minden kétséget kizáróan zseni, de az megállapítható, hogy intelligensebb, mint ugyan azt a tesztet kitöltők 97,5 százaléka – a 130-as IQ már kiemelkedőnek számít.

Női agy, férfi agy

Az agy képes alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz
Az agy képes alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz
Rédei Ferenc / Népszabadság/archív

Az agy anatómiája rossz érv a nemi sztereotípiák igazolására. Statisztikailag a férfiak nem okosabbak, mint a nők. Egy nagyon intelligens és egy különösen ostoba férfi agyműködése közt nagyobb különbség van, mint egy átlagos férfi és egy átlagos női agy között. Abban ugyan egyetértenek a kutatók, hogy bizonyos agyi funkciók fejlettségében van megfigyelhető különbség a férfiak és a nők között (például a sokat emlegetett térbeli tájékozódás képessége), azonban ezek a különbségek nem annyira eleve elrendeltek, inkább környezeti hatásokra adott genetikai válaszok, melyek öröklődnek és generációról generációra megerősödnek mindaddig, amíg a társadalmi felépítményben nem történik változás.

A különbségek hangsúlyozása azért is veszélyes, mert megerősíti a sztereotípiákat. A tudományban ezt sztereotípia-fenyegetésnek nevezik. A sztereotípia-fenyegetés eredményeként egy olyan helyzetben, amikor az alany igazolhatja a csoportjával kapcsolatos negatív sztereotípiákat, önkéntelenül is alul fog teljesíteni. Ha például a lányoknak azt tanítják az iskolában, hogy az ő matematikai képességeik eleve gyengébbek, mint a fiúké, akkor aszerint is fognak teljesíteni.

Különösen óvatosan kell bánni az evolúciós okokkal magyarázott különbségekkel is – figyelmeztet Beck. Ilyen például az a mítosz, hogy a nők azért kommunikatívabbak, mert amíg a férfiak az ősközösségben vadásztak, addig a nők a barlangban ücsörögtek a gyerekekkel és beszélgettek. Ezzel szemben a nők és a férfiak egyaránt naponta 16 ezer szót ejtenek ki a szájukon, tehát nem igaz, hogy a nők beszédesebbek.

Ugyanakkor a két nem agyának felépítése között valóban vannak különbségek. A férfiak agya nagyobb, ugyanakkor a nők kéregállománya vastagabb és barázdáltabb. A nagyagy agyféltekéi közti kapcsolat a nőknél erősebb, míg a férfiagyban a nagyagy és a kisagy kapcsolódik jobban. A nőknek a hippokampusza (amely nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában) nagyobb, a férfiaknak az amygdalájuk. A amygdala a limbikus (határkérgi) rendszer része, melynek elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában. Ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a férfiak érzelmesebbek a nőknél, ezt ugyanis többek közt az amygdala belső szerkezete, illetve a neurotranszmitterek (specializált kémiai hírvivő molekulák) és az idegsejtek érzékenysége határozza meg.

Az agy képes alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz a viselkedés révén, függetlenül attól, hogy női vagy férfi koponyában van-e. Így a társadalmi struktúrák hatnak az agy szerkezeti fejlődésére.

Okosító ételek

Nem a növényi tápláléktól leszünk okosabbak
Nem a növényi tápláléktól leszünk okosabbak
Michaela Rehle / Reuters

Néhány friss kutatás szerint a halolaj, illetve a polifenolok (fitokemikáliák) kis mértékben képesek lassítani az öregedési folyamatokat. De semmi több! – írja a német lap.

Jelen tudásunk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a növényi tápláléktól az ember okosabb lesz. Az idegrostok kifejlődéséhez zsírra és fehérjére is szükség van. Mindent, amit megeszünk, elsőként az agy próbálja hasznosítani. Ha nem kapja meg a bevitt tápanyagból azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van, gondolkodó szervünk arra is képes, hogy más szervekből vonja ki őket. Ám az agyba korántsem jut el minden anyag, mely az emésztőrendszerből a véráramba kerül. Erről az úgynevezett vér-agy gát gondoskodik, ami az agyi hajszálerek sejtjeinek szoros kapcsolódása. Az a feladata, hogy megakadályozza a káros anyagok bejutását az agyszövetbe, ugyanakkor az idegsejtek tápanyagokkal való ellátásáért is felelős, mégpedig optimális mennyiségben. Ám vannak olyan anyagok, melyek átjutnak ezen a szűrőn és képesek alaposan befolyásolni az agy teljesítményét – ilyen a koffein és a kábítószer.

Nem tudunk egyszerre több dologra figyelni

A multitasking illúzió – mondja Beck. A tudatot nem arra „találták ki", hogy egyszerre több feladatot kezeljen. Amit multitaskingnak nevezünk, a figyelem gyors váltogatása az egyes feladatok között, de ez a pontosság kárára megy, illetve információveszteséggel jár. Hogy ki milyen jól tudja kezelni az ilyen helyzeteket, az attól függ, milyen gyorsan tudja váltogatni a fókuszpontját, de mivel ez igen fárasztó dolog, sokáig nem lehet hatékonyan végezni egyszerre két vagy több feladatot.

Beck példának azt hozza fel, amikor valaki a konyhában a rádiót, a nappaliban pedig a tévét járatja. Ha ki-be szaladgál a helyiségekből, fel tud fogni mind a két adásból annyit, hogy a hiányzó részletektől függetlenül is tudja, miről szól a műsor, ám ha megáll középen a folyosón, ahol egyforma hangerővel árad felé két irányból az információ, csak halandzsát hall.

Az agy persze képes egyszerre több parancsot teljesíteni, hisz sok tevékenységünk komplex munkát igényel, de ezeket nem a tudatunk irányítja.

Bal-jobb dominancia

Az igaz, hogy a két agyfélteke különböző feladatok ellátásáért felelős, de ez nem azt jelenti, hogy egymástól függetlenül dolgoznának. A két félteke közti kommunikációt egy vaskos idegnyaláb teszi lehetővé. S bár az egyes feldolgozó hálózatok egy adott féltekéhez tartoznak (a beszéd többnyire a balhoz), ez nem jelenti azt, hogy adott feladat elvégzése közben a másik félteke tétlen lenne. Az agy mindig egységként működik, és egyik félteke sem dominálja a másikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.