Az alábbiakban három igazán könnyű, ám végtelenül finom karácsonyi sütemény receptjét mutatjuk meg, amiket szupergyorsan el lehet készíteni, így biztosan nem maradunk édesség nélkül szenteste sem.
|
A zabkeksz olyan finom, hogy biztos nem fog ránk száradni... A szerző felvétele |
Ez a zabkeksz mindössze fél óra alatt elkészül és ennek a fele a sülési idő. Az alaprecept a következőkből áll: 10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 5 dkg cukor (barna, nád, kókusz), 6 dkg zabkorpa, 10 dkg zabpehely vagy müzli, 2 evőkanál tej (vagy víz) , 1 evőkanál sütőpor. A vajat a cukorral keverjük habosra, tegyük hozzá a száraz hozzávalókat, majd a kezünkkel vagy fakanállal keverjük össze alaposan. A kekszet néhány hozzávalóval könnyedén a karácsonyra szabhatjuk, tegyünk bele ízlés szerint fahéjat, őrölt szegfűszeget, ánizst, apróra vágott aszalt gyümölcsöket, kandírozott narancsot, mazsolát, megpirított dió- vagy mogyoródarabkákat, csokipasztillát, esetleg mindezt egyszerre. Enyhén vizes kézzel formáljunk kis golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és lapítsuk le kekszformára. Előmelegített sütőben 160 fokon 15 percig süssük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, langyosan még nem szilárdulnak meg!
A mézes puszedlit mindenki szereti, nem lehet vele hibázni. Egyesek esküsznek arra, hogy a tésztát egy teljes napig a hűtőben kell pihentetni, de fél óra is elég, a tészta akkor is könnyű és omlós lesz. A tetejére kerülő cukormáz miatt kicsit várni kell rá, de hideg helyen egy óra alatt megszilárdul, így a vacsora végén garantáltan ehetünk belőle. Keverjünk össze 35 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 4 dkg porcukrot, 12 dkg kissé megolvasztott mézet, 5 dkg vajat, 2 egész tojást, 2 evőkanál tejet (vizet), 1 evőkanál sütőport, 2 teáskanál tetszőleges fűszert (fahéj, kardamom, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió. A tésztát fél óráig pihenhessük hűtőben vagy mélyhűtőben.
Ezután következik a formázás. A sütik közepébe tehetünk egész mogyorót, mandulát, rumba áztatott aszalt gyümölcsöt, esetleg egy félbe vágott aszalt szilvát. Kis gombócokat készítünk, és enyhén lelapítjuk őket a sütőpapírral bélelt tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben 13-14 percig süssük, majd tegyük hűlni hűvös helyre. A cukormázhoz keverjünk össze egy tojásfehérjét annyi cukorral, hogy sűrű, ám mégis folyékony masszát kapjunk, ízesítsük kevés vaníliakivonattal és friss citromlével. A puszedliket egyesével mártsuk a mázba, majd tegyük vissza a tepsibe, és 50 fokos sütőben nyitott ajtó mellett szárítsuk meg őket. Cukormáz helyett olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, de végszükség esetén egy kevés tejszínhabbal a tetején is szervírozhatjuk.
|
A puszedli még máz nélkül is a család kedvence lesz A szerző felvétele |
A bögrés sütik karácsonyra is bevethetőek, ezt a változatot formáltuk kissé ünnepiesre. Hagyományos, 2,5 dl űrtartalmú bögrével dolgozzunk. Szükségünk lesz 2 bögre lisztre, 1 bögre cukorra (de kevesebbel is készíthetjük), 1 nagy, 450 grammos tejfölre, 2 tojásra, és 1 csomag sütőporra, majd következhetnek a karácsonyi hangulatot idéző alapanyagok, fél bögrényi aszalt gyümölcs, 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék, egy fél narancs leve és héja, egy fél citrom leve és héja. A hozzávalókat keverjük össze, majd a tésztát öntsük kivajazott, kilisztezett tepsibe. 190 fokra előmelegített sütőben 35 percig süssük.