galéria megtekintése

Még mindig nem nyugodhatnak békében a Romanovok

2 komment

P.N.
NOL

Törvényszéki szakértők exhumálták szerdán, Szentpéterváron az utolsó orosz cár, II. Miklós és felesége, Alekszandra Fjodorovna maradványait. A cári családot 1918-ban gyilkolták meg a bolsevikok, de az utóbbi évtizedekben feltárt maradványok személyazonosságát illetően mind a mai napig nem születtek megnyugtató bizonyítékok.

A cár és családja
A cár és családja
Wikipedia

A cár maradványaiból vett DNS-mintákat összevetik II. Miklós 1881-ben meggyilkolt nagyapjának, II. Sándornak véres egyenruhájából vett mintával, mivel az ortodox egyház minden kétséget kizáró bizonyítékot akar a rokoni kapcsolatról, mielőtt  újratemetnék a szentpétervári székesegyházban. Mintákat vettek továbbá Alekszandra cárné Jeruzsálemben eltemetett nővérének, Jelizaveta (Erzsébet) Fjodorovna orosz nagyhercegnének maradványaiból is – írja a BBC.

A régóta húzódó gyilkossági nyomozást 1998-ban zárták le, miután DNS-teszttel bizonyították, hogy a Romanovok maradványait (Miklósét, Alekszandráét, Olgáét, Tatyjanáét és Anasztaszijáét) találták meg 1991-ben egy tömegsírban, az uráli Jekatyerinburgban, közel ahhoz a helyhez, ahol kivégezték őket 1918. július 17-re virradó éjjel. Marija főhercegnő és Alekszej cárevics csontjai 2007-ben kerültek elő egy másik helyen.

 
A cári gyermekek 1910-ben (balról jobbra: Tatyjana, Anasztaszija, Alekszej, Marija, Olga)
A cári gyermekek 1910-ben (balról jobbra: Tatyjana, Anasztaszija, Alekszej, Marija, Olga)
Wikipedia

Az orosz ortodox egyházban kétségek merültek fel a különböző helyeken és időpontban megtalált maradványokkal kapcsolatban, ezért az állami vizsgálóbizottság szerint megerősítésre van szükség, hogy a cári család vélt tagjai közt valóban rokoni kapcsolat van.

II. Miklós cárt és családját az orosz ortodox egyház 2000. augusztus 14-én mint mártírokat szenté avatta. Végső nyughelyük a szentpétervári Szent Péter és Pál székesegyház lett 1998. július 17-én, pontosan 80 évvel meggyilkolásuk után. A héttagú család addigra megtalált és azonosított tagjait cári pompával temették el, Marija és Alekszej – más családtagokkal együtt – idén októberben kerülhet melléjük.

A Romanov család 1870 körül
A Romanov család 1870 körül
Wikipedia

A családot az orosz legfelsőbb bíróság csak 2008-ban rehabilitálta és ismerte el, hogy jogtiprás áldozatai lettek. A Romanovok elleni gyűlöletnek nemcsak Miklós, Alekszandra és öt gyermekük, de a család további 17 tagja vált áldozatává. Marija nagyhercegnő és Alekszej cárevics szentté avatására valószínűleg haláluk 100. évfordulóján, 2018. július 17-én kerül majd sor.

A cári család és a ma is élő Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő ügyvédje, German Lujkanov közölte, hogy a család támogatja a maradványok újbóli megvizsgálását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.