galéria megtekintése

Üres a Facebook-adatlapja? Ez jó jel!

0 komment

NOL

Többet árul el a felhasználókról, mit posztolnak a népszerű közösségi oldalon, mint azt sejtenék.

Az ausztrál Charles Sturt Egyetem kutatói több mint hatszáz női felhasználó, bárki számára elérhető Facebook-adatlapját vizsgálták meg alaposabban.

Hogy miért csak női profilokkal foglalkoztak, a kutatás vezetői, Yeslam Al-Saggaf, az Információs Technológia Tanszék egyetemi docense és Sharon Nielsen, a Matematikai és Informatikai Intézet elemző részlegének vezetője azt válaszolták, hogy a kutatásban résztvevők neme nem befolyásolja az eredményeket.

Ami igazán érdekes számukra az az, hogy kik milyen információt osztanak meg ismerőseikkel magukról. Ezek ugyanis sokat elárulnak az illetőről.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Túlnyertesek
Vélemény
Aranyhíd
Vélemény
Elégtétel

Azt találták, hogy akik magányosak, sokkal több privát információt osztanak meg magukról másokkal, mint akik úgy érzik, nincsenek egyedül, tartoznak valakihez. Előbbiek gyakran közzéteszik például lakcímüket, kapcsolati státuszukat vagy hobbijaikat. A szakemberek úgy vélik, a többség azt reméli, ha megmutatja, hol lakik, mivel tölti szabadidejét, azzal esélyt ad rá, hogy a közelben lakó, hasonló érdeklődési körű ismerőseik kapcsolatba lépjenek vele.

Érdekes azonban, hogy a politikai és vallási nézeteiket nem szívesen teszik közszemlére ezek az emberek, mert tartanak attól, hogy azok nem lennének túlságosan népszerűek a baráti körükben.

A tanulmány szerzői a Huffington Post megkeresésére elmondták, a most megjelent publikáció egy nagyobb dolgozat "előfutára" csupán, melyben azt vizsgálják majd, mekkora veszélyt jelenthet a női felhasználók számára az ún.adatvadászat.

Mostani eredményeikkel Dr. Larry Rosen, a Kaliforniai Állami Egyetem pszichológia professzorais egyetért.

"Azt hiszem, hogy ha sok időt töltesz a különböző közösségi oldalak böngészésével, és látod, mennyire jó mások élete, úgy gondolom, arra a következtetésre juthatsz, hogy a többiekéhez képest a te életed pocsék. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy ha valaki letört, rossz kedvű, belép az oldalra és eléri a barátait, akkor jobban lesz" - mondta el a Huffington Postnak a szakember, aki maga is évek óta kutatja a Facebook pszichológiáját.

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Több tanulmányt is publikált már a témában. Legutóbbi, iDisorder című művében a technológia okozta pszichés problémákra hívja fel a figyelmet. Kutatásai alapján úgy véli, hogy az emberek többsége már el sem tudja képzelni az életét az internet és a közösségi média nélkül.

Szerinte a többség oly mértékben függő, hogy még az étkezések alkalmával is rendszeresen belép a Facebookra, mert tart attól, hogy valamiről esetleg lemarad. Ha pedig valamilyen okból kifolyólag órákig nem tudja használni a telefonját, percről percre idegesebb lesz.

Ő is egyetért azzal, hogy a posztok sok mindent elárulnak az emberekről. Mint munkájában írja, intő jel lehet, ha valaki nap mint nap új bejegyzéssel örvendezteti meg ismerőseit, melynek témája ő maga. Ez ugyanis a nárcizmus jele. Ha pedig azt vesszük észre, hogy valaki sokat káromkodik az üzenőfalon, és egyre több vallási jellegű bejegyzést tesz közzé, érdemes felvenni vele a kapcsolatot, mert ez depresszióra utal. A Facebook segítségével tehát könnyebben észrvehetjük, ha valamelyik ismerősünknek gondjai vannak, azonnal a segítségére siethetünk - ez pedig jó dolog. Ugyancsak pozitívumként értékeli a 'Tetszik' gombot is. Mint írja, egy önbizalomhiánytól szenvedő személynek nagyon jól esik, ha 40 ember 'lájkolja' a bejegyzését. 

Ő egyébként el sem tudná képzelni az életét a technikai újsáítások nélkül. Már 1984-ben volt számítógépe, amikor ez még ritkaságszámba ment, és még a saját diákjai is ódzkodtak a gépektől.

Esze ágában sincs száműzni az okostelefonokat, iPadeket és tableteket az egyetemi kurzusairól. Az óra elején ad néhány percet, ez alatt az idő alatt a diákok azt csinálhatnak a masináikkal, amit csak akarnak, de aztán arra kéri őket, halkítsák le a készülékeket, majd képernyővel lefelé tegyék azokat az asztalra.

A módszer műkődik. A diákok az óra alatt nem nyúlnak a kütyüikhez, és figyelnek az órán. A szakember azt javasolja, mindenki tegyen hasonlóan egy-egy baráti vagy családi vacsora előtt, a munkahelyen pedig iktasson be szüneteket, amikor csak a közösségi oldalakat bújja. 

Rosen professzor szerint az, hogy a digitális forradalom jó-e vagy sem, irreleváns, itt van és kész, hozzátartozik a mindennapokhoz. Az a kérdés inkább, együtt tudunk-e élni vele és  hogy hogyan kezeljük anélkül, hogy beleőrülnénk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.