galéria megtekintése

Gyűlöletből lőtt le kilenc embert a templomban

0 komment

NOL
NOL

A huszonéves fehér férfi helyi idő szerint szerda este a dél-karolinai Charleston egyik feketék által látogatott templomában ima közben végzett az áldozataival. Dylann Roofot a gyilkosság helyszínétől több mint 300 kilométerre kapták el a rendőrök.

„Felfoghatatlan tragédia történt” – Greg Mullen városi rendőrfőkapitány közlése szerint a hatóságok gyűlölet-bűncselekményként kezelik azt a vérengzést, amelyet a dél-karolinai Charleston városában hajtott végre szerda este egy 21 éves fehér fiú, Dylann Roof.

A támadó az Egyesült Államok egyik legrégebbi fekete vallási gyülekezetének a templomába, az Emánuel Afrikai Metodista Episzkopális Templom (AME) bibliaórájára ment el, részt vett a közös imán, majd egy óra múltán elővette a fegyverét és válogatás nélkül tüzet nyitott a jelenlévőkre. A férfi kilenc emberrel – három férfival és hat nővel – végzett, a három túlélő egyikének, egy nőnek pedig azt mondta, csak azért nem öli meg, hogy elmondhassa mi történt.

Roof a térfigyelő kamera felvételén
Handout / Reuters

 

A támadót nagybátjya, Carson Cowles azonosított a rendőrség által közzétett fotók alapján. Cowles a Reutersnek azt mondta, a fiú 21. születésnapjára, áprilisban kapta a 45-ös kaliberű pisztolyt apjától. Roofot csendes, visszahúzódó fiúként jellemezte.

A fiú Facebook-profilján egy olyan dzsekiben látható, melyre az apartheid-rendszer, valamint Rhodézia jelképeit varrták.

Greg Mullen csütörtöki sajtótékoztatóján közölte, a 21 éves fegyverest Charlestontól 321 kilométerre, Shelby városánál kapták el és már le is tartóztatták.

A hatóságok egyelőre az áldozatok személyazonosságáról nem közöltek információkat, de az NBC két forrásra hivatkozva már kiszivárogatta, hogy a gyülekezet vezetője, Clementa Pinckney a halottak között van. Tiszteletesi címe mellett Pinckney Dél-Karolina állam szenátusának a tagja, a Demokrata Párt egyik helyi reménysége és ismert fekete emberi jogi aktivista volt. Többször felszólalt az áprilisban egy rendőr által hátba lőtt fekete férfi, az észak-charlestoni Walter Scott meggyilkolását követő tüntetéseken, és törvényjavaslatot is benyújtott arról, hogy a rendőri egyenruhákra kamerákat szereljenek, amely felveszi viselőjük minden lépését.

A New York Times úgy tudja, hogy  Clementa Pinckney húga is életét vesztette a szerda esti lövöldözés során. Sylvia Johnson, Pinckney unokatestvére az NBC-nek azt mondta, beszélt az egyik túlélővel, aki elmesélte, hogy a fehér férfi arra kérte a gyülekezet vezetőjét, hadd ülhessen mellé a bibliaórán. Aztán úgy egy óra múlva a csoport tagjai hangos zajt hallottak, a férfi tüzet nyitott és ötször töltötte újra a tárat.  A túlélő szerint a férfi azt mondta: „Muszáj megtennem. Megerőszakoljátok az asszonyainkat és elveszitek az országunkat. El kell mennetek.”

A férfi – egy Rick Austin nevű fotós –, akit tévedésből vettek őrizetbe
A férfi – egy Rick Austin nevű fotós –, akit tévedésből vettek őrizetbe
Randall Hill / Reuters

Charlestont sokkolta a vérengzés híre. A lövöldözést „leírhatatlannak” nevezte Joe Riley polgármester, aki úgy nyilatkozott, „egy gonosz ember” fosztott meg az életüktől ártatlan amerikaiakat, és megszólalt a fekete érdekvédő szervezet, az NAACP is, amelynek az elnöke, Cornell William Brooks szerint nincs még egy olyan gyáva ember a világon, mint aki egy templomba hatol be vérengzést rendezni a Szentírásban elmerült hívő emberek között. A #prayforcharleston hashtag villámgyorsan terjed az interneten, a helyiek az utcákon és munkahelyükön is körben állva, kézenfogva imádkoznak. Charleston a „szent város” becenevet viseli a vallási tolerancia miatt. Közismert vendégszeretetéért többször megkapta az Egyesült Államok legbarátságosabb városa címet.

Az AME az Egyesült Államok egyik legrégebbi vallási gyülekezte. 1816-ban alapították, a charlestoni temploma 1891-ben épült. Többször tartott benne beszédet Martin Luther King is.

Ima a sajtótájékoztató előtt. Charlestont sokkolta a vérengzés
Ima a sajtótájékoztató előtt. Charlestont sokkolta a vérengzés
Randall Hill / Reuters

A városba érkezett volna a republikánus elnökjelölt, Jeb Bush is, azonban a történtek után lemondta a programját. Kampánystábja közleményben közölte, hogy a volt floridai kormányzó részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak. Hasonlóan tett Nikki R. Haley dél-karolinai kormányzó is.

Néhány órával a lövöldözés előtt még Hillary Clinton demokrata elnökjelölt Charlestonban járt. Ő egy konferencián mondott beszédet – írja a Guardian.

A New York Times helyi idő szerint csütörtök reggeli rendkívüli híre szerint lövöldözés tört ki egy memphisi templomban is egy kórusi próbán. Ennek az esetleges sérültjeiről egyelőre nem érkeztek hírek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.