galéria megtekintése

Emberi hiba okozta a gödöllői tragédiát

2 komment

NOL

Négy ember, köztük egy gyermek vesztette életét vasárnap reggel, amikor két kisrepülőgép összeütközött és lezuhant Gödöllőnél.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértői szerint szemből ütközött össze a vasárnap délelőtt Gödöllő és Isaszeg között lezuhant Cessna 182-es és egy Piper 28-as kisrepülőgép. A balesetben három felnőtt és egy gyermek vesztette életét.

Forrás: police.hu

A KBSZ elsődleges vizsgálatainak eredménye szerint a gépek nagy sebességgel ütköztek egymásnak. A nem sokkal korábban négy ejtőernyőst kiengedő Cessna szabályosan süllyedt, a Piper pedig sétarepülésre emelkedett, amikor szemből találkoztak. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a két gép pörögve zuhant le, és a szárnyaikból már a levegőben letört egy-egy darab – írta közleményében Bajkó Erika, a KBSZ szóvivője.

 

A Cessnával a HungaroControl légiforgalmi szolgálat körülbelül 600 méter magasságon  veszítette el a kapcsolatot, ezért értesítették a légi kutató-mentő szolgálatot. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a katasztrófavédelem ügyelete 9 óra 28 perckor értesítette a Magyar Honvédség Légi Vezetési Központját egy eltűnt kisrepülő miatt. Később, az egész balesetet végignéző szemtanúk elmondásából derült ki, hogy két gép ütközött össze a levegőben, így a keresést kiterjesztették a Piperre is.

Az első gépet a Gödöllői Arborétum fás, bokros területén találták meg, a másikat az arborétum területén kívül egy erdős részen fedezte fel egy honvédségi helikopter a légi felderítés során, de ott a terepviszonyok miatt nem lehetett leszállni. Az egyszem pilótával lezuhant Pipert a tűzoltók a sűrű növényzet miatt végül csak gyalogosan tudták megközelíteni.

Az RTL Klub híradója úgy tudja, a Cessnában egy család halt szörnyet, a kisfiú kilenc év körüli volt. A másik gép pilótájának a feleségéhez mentőt kellett hívni, miután a reptéren közölték vele, hogy mi történt.

Mivel a baleset vizsgálata folyamatban van, a felelősök megállapítása csak annak lezárulta után állapítható meg.

Pető György légi közlekedési szakértő az M1 műsorában azt mondta, egyértelműen emberi mulasztás történt. Mivel az ilyen gépekben nincs fekete doboz, a vizsgálat elhúzódhat. Az eset körülményeiről a szakértő azt mondta, hogy a baleset helyszínén ejtőernyős célba ugró bajnokságot tartanak, és ilyenkor van egy elkülönített légtér, amelyben csak az ejtőernyősök és az őket szállító gépek tartózkodhatnak.

Forrás: police.hu

A négy ejtőernyőst ledobó Piper 28 feltehetőleg jogszerűen repült a zárt légtérben. A pilótát tájékoztatta az irányítás arról, hogy van egy másik gép a közelében, erre azonban már nem válaszolt, vélhetőleg azért, mert ekkor történt a baleset.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya légi közlekedés veszélyeztetése ­miatt indított eljárás keretében szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.