galéria megtekintése

Budapest bőrig ázott, és még nincs vége

0 komment


Lencsés Károly

Csütörtök este óta folyamatosan dolgoznak a csapadék okozta károk elhárításán a tűzoltók. A fővárosban egy helyen fél méter magasan állt a víz, Zalában a villámárvizek okoztak gondot. Kilenc embernek el kellett hagynia lakhatatlanná vált otthonát.

A csütörtök este óta lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében hajnalban legalább ötven centiméter magasan állt a víz a XIII. kerületi Béke téren. Egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz, a VII. kerületi Munkás utcában pedig valószínűleg egy víznyomócső törhetett el, emiatt beszakadt az útburkolat. A tűzoltók a közműszolgáltatókat is a helyszínre hívták, mivel a víz a talaj alatt húzódó más közművezetékeket is veszélyeztette.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A XXI. és a XXII. kerületben vízben elakadt járművekhez riasztották a tűzoltókat, akiknek egy XXII. kerületi lakóházat áramtalanítaniuk is kellett.

 

A víz a Péterfy Sándor utcai kórház ezer négyzetméteres pincéjébe is betört. A tűzoltók két nagy- és egy kisebb teljesítményű szivattyúval dolgoznak, így már csaknem felére apadt a vízszint. A betegellátást az eset nem veszélyezteti, áram is van az intézményben, de ha kell, a tűzoltók generátorokkal is biztosítják az ellátást. 

Éjszaka országszerte mintegy hatvan esethez riasztották a tűzoltókat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a legtöbb bejelentést a fővárosban és Pest megyében kapták. Jellemzően a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék okozott gondot, de több esetben leszakadt ágak, kidőlt fák miatt is kérték a tűzoltók segítségét.

Péntek reggel nyolc óra után Pest megyében is nagy eső volt. A katasztrófavédelem közölte: egyetlen óra alatt több mint harminc helyre riasztották a tűzoltókat.

A legtöbb bejelentés Érdről érkezett, ahol épületekbe, pincékbe tört be a víz, és a Hársfa utcában ideiglenes árkot ástak, hogy elvezessék a csapadékot. Az Alispán utcában húsz centiméter magasan állt a víz, mert a csatorna eldugult.

Kiskunlacházán az Ifjúság utcában egy ház pincéjét, Szigetszentmiklóson egy lakás konyháját öntötte el a víz és egy iskola aulájába is befolyt esővíz, melyet jelenleg is szivattyúzzák, de a munka miatt a tanítás nem maradt el. Bugyiban egy tanya kéménye dőlt le, és beszakította a tetőt. A tűzoltók még péntek délelőtt is folyamatosan dolgoztak.

Villámárvizek Zalában

A Zala megyei Alsórajkon villámárvíz alakult ki, és a megduzzadt patak partján fekvő lakóház konyhájába és fürdőszobájába ömlött be a víz. A helyszínen nem lehetett szivattyúzni vagy homokzsákokkal védekezni, ezért az ingatlan három lakóját még a vízszint további emelkedése előtt ideiglenesen a faluházban helyezték el a katasztrófavédelem szakemberei a pacsai hivatásos tűzoltók segítségével. Éjszakai ellátásukról a falugondnok gondoskodott, további szükségleteiket a közbiztonsági referenssel egyeztetve biztosítják.

Magyarszerdahelyen a Kürtös patakon kialakult villámárvíz veszélyeztetett több lakóingatlant is. A polgármester a település indulókészletének felhasználásával, valamint a települési önkéntes mentőcsoport tizenöt tagjának bevonásával nyúlgátat építtetett, amely a patakot a mederben tartotta.

Liszó településen a Liszói-patakon alakult ki visszaduzzasztásból eredő villámárvíz. Itt is a helyi önkéntes mentőcsoport avatkozott közbe: egy lakóingatlant védtek meg sikeresen homokzsákokkal, a házat nem öntöttel el a víz.

Zala megye egyes útjain is gondot okoznak a vízátfolyások: a Nagybakónakhoz vezető úton – egy zsáktelepülésről van szó – mintegy 25-30 centiméteres vízátfolyás jelent meg. Az utat egy időre teljes szélességben lezárták.

Sárfolyás volt a csütörtök esti órákban Gelsesziget és Újudvar településeken, amit a közútkezelő számolt fel. Zalaszentjakabon reggel a vasúti váltóházat öntötte el a belvíz. A Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonal Zalaszentjakab és Nagykanizsa közötti szakaszán vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Továbbra is igen magas a Principális-csatorna vízszintje: reggel hat órakor a kiskanizsai mérce szerint 261 centiméter volt. A védett oldalon folyamatosan üzemel a korábban odatelepített három szivattyú.

Baranya, Fejér és Somogy megye sem úszta meg

Az ország más részein is beavatkozást igénylő helyzetek alakultak ki az éjszaka folyamán a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. Akadtak olyan lakóingatlanok, amelyeket el kellett hagyniuk az ott élőknek az időjárás okozta károk miatt: a Fejér megyei Mányon, a Mátyás telepen egy családi ház teteje és tűzfala omlott le és vált a ház lakhatatlanná, két lakó önkormányzati szállásra költözött.

A Baranya megyei Kökényen, a Kossuth Lajos utcában egy családi ház tetőszerkezete rogyott meg, három lakót önkormányzati szállásra költöztettek.

A Somogy megyei Mikén a Hunyadi utcában egy egyszintes ház tűzfala omlott le, innen három ember költözött rokonokhoz. Barcs-Drávaszentesen egy Fő utcai lakóházat a Györgyösi-patak áradása miatt háromszáz homokzsákból épített nyúlgáttal védtek.

Elázott és leszakadt a lezúduló víz miatt egy lakóház födémje a Tolna megyei Harc településen a Fő utcában. A szekszárdi hivatásos tűzoltók eltávolították a gipszkartont és megtisztították a ház mögötti csatornát.

Homokzsákokkal védenek több lakóingatlant a Fejér megyei Bakonycsernyén is, ahol a magasabb területekről lefolyó esővíz mellett két megáradt patak is gondokat okoz. 

Messze még a vége

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a mai nap folyamán az ország északi és középső részén – a Dunántúl északkeleti részén, a középső országrészen, az Északi-középhegység és Alföld északnyugati részén – további jelentős mennyiségű, több helyen húsz, helyenként harminc milliméter feletti csapadék várható.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, ahol 24 óra alatt több mint harminc milliméter csapadék hullhat. Ugyancsak sok eső várható, így elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten.

A nap második felére már kevesebb helyen kell tartósabb csapadékra számítani, de az Alföld középső részein intenzívebb záporok, zivatarok kialakulhatnak, amelyekhez lokálisan felhőszakadás társulhat. Egy-egy zivatart viharos, hetven kilométer/óra feletti szélroham és jégeső is kísérhet.

Késő este délnyugat felől várhatóan újabb intenzív csapadékzóna éri el az országot, amelyből szombatra virradó éjszaka a Dunántúlon, főként a nyugatabbi tájakon hullhat valószínűleg jelentős mennyiségű csapadék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.