galéria megtekintése

Lábbeli: divat a kényelem

0 komment

P.N.
NOL.

A Birkenstock papucsokat és szandálokat már jó hosszú ideje összeférhetetlennek tartották a divatos megjelenéssel, ám a 2014-es tavaszi-nyári szezonban fordult a kocka. A kényelmes lábbelik az ökotudatos divat szimbólumaként tértek vissza, miközben a sneaker, vagyis az edzőcipő már tavaly is reneszánszát élte. Úgy tűnik, tényleg visszatér a kilencvenes évek trendje.

Minél feltűnőbb, annál jobb. És nem csak a sportpályán.
Minél feltűnőbb, annál jobb. És nem csak a sportpályán.
Lucy Nicholson / Reuters

A sneaker (ha cipőről beszélünk) egész pontosan gumitalpú tornacipő, mely már tavaly nyáron is megjelent az utcai divatban, méghozzá a lehető legfeltűnőbb módon, rikító neon színekben.

Tavasszal az új kollekciók pasztell árnyalatokkal bővítették a kínálatot, de a lényeg továbbra is, hogy a kilencvenes évek közepe óta cikinek számító edzőcipő minél feltűnőbb része legyen az öltözetnek. S annál feltűnőbb, minél kevésbé sportos a ruházat: viselik libbenős anyagú hosszú szoknyával és nyári ruhával, csipkével, farmerrel és bőrrel is, csak épp sportruházattal nem (persze a futópályát és az edzőtermet leszámítva).

 

Aki szereti a kényelmes cipőket, az nyilván örül az edzőcipő reneszánszának, mely idén ősszel még biztosan kitart. Aki nem tud azonosulni a neonrózsaszín vagy zöld lábbelikkel, az vegyen színes fűzőt a fehér, fekete vagy szürke cipőjébe.

Hasonló pályafutásba kezdtek most az újra sikkesnek számító ökopapucsok és szandálok, s főleg minden kényelmes, modern lábbeli ősapja, a Birkenstock.

Reneszánszát éli a Birkenstock papucs és szandál
Reneszánszát éli a Birkenstock papucs és szandál
Ina Fassbender / Reuters

Konrad Birkenstock 1896-ban készítette el az első rugalmas talpbetétet, ám a komplett cipőgyártásba csak unokája, Karl fogott bele az 1960-as években. Ekkor született meg a Birkenstock szandál. A hetvenes években elsőként a környezettudatos, alternatív életformát képviselők kaptak rá a lábbelikre, majd elterjedt olyan szakmákban is, ahol sokat kell talpon lennni és ahol a papucs, a klumpa és a szandálviselet megengedett volt (például az egészségügyben).

A világ aztán a német turisták lábán ismerhette meg a Birkenstockot, melyet gyakran zoknival viseltek, így azonnal antidivatot is teremtettek vele. A kilencvenes években tipikus szabadidő-viselet volt, olyan hírességek lábán is megjelent, mint Leonardo DiCaprio, Jessica Alba vagy Selma Blair, s mivel a sztárok megmutatták, hogy zokni nélkül is lehet viselni, hirtelen sikkessé vált, majd újra munkahelyi, illetve otthoni lábbelivé degradálódott.

Ebben a szezonban azonban a tervezők újra felfedezték a Birkenstock stílusban rejlő lehetőségeket, és nemcsak a német gyártó vitt végbe egy kis stílusfrissítést, de a nagy divatházak (például Marni, Giambattista Valli és Givenchy) kollekcióiban is megjelentek a Birkenstockra hajazó lábbelik. A dizájner darabokra ékkövek, fényes feliratok és nyomott minták kerültek, és a farmertól kezdve a koktélruháig sok mindennel párosították. Így az egyszerűbb darabok utcai, a díszesebbek pedig alkalmi viseletté váltak. Persze színházba azért nem illik felvenni, de egy koktélpartira tökéletes – fejtegeti a Stylebook.de, mely szerint munkahelyre kizárólag feketét vagy fehéret illik viselni, mégpedig a dísztelen változatot.

Kockasarok, kocka orr
Kockasarok, kocka orr
Tyrone Siu / Reuters

Hasonló átalakuláson ment át a túraszandál is. A kényelmes, hosszú sétákra és változatos terepekre kitalált lábbeli a városban is megállja a helyét, feltéve, hogy nem rövidnadrággal vagy bermudával viselik. A túraszandálokra hajazó cipellőket A-vonalú ruhával, illetve szoknyával és blúzzal illik viselni, különben az összkép tagbaszakadt lesz.

Úgy tűnik, a tangapapucs ideje kezd leáldozni, mert újra megjelentek a hagyományos, vastag pántos fürdőpapucsok is, és nem csak az uszodákban. A Chloé például spagettipántos nyári ruhával mutatta be a saját, fémes pánttal ellátott változatát. Divatos modelleket dobott piacra még Marc Jacobs és a DKNY is: ezek gumiból készült, illetve parafa talpú, nyomott mintás darabok, melyeket nem a medencepartra terveztek.

Ha az őszi cipődivatot szeretnénk megjósolni, szintén a kilencvenes évek tipikus sarok- és orrmegoldásaira kell gondolnunk. 

Közel már a holdjáró reneszánsza
Közel már a holdjáró reneszánsza
Carlo Allegri / Reuters

Már tavaly is kínálták az üzletek azokat a bumfordi, nagy kockasarkú és kockaorrú félcipőket és rövidszárú csizmákat, melyek sokak szekrényében talán még mindig ott kuksolnak 1999 óta, és ahogy az lenni szokott, ha a tavalyi szezonban még kevesen is merték felvenni őket, idén már biztos karakteresebben jelen lesznek az utcai divatban is. Talán a holdjáró és a fatalpú bőrklumpa is csak karnyújtásnyira van, bár azok már kevésbé illeszkednek a kényelemre alapozott trendbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.