galéria megtekintése

Kutyák védik a rókáktól a legtündéribb madarakat

1 komment

NOL
NOL

Már majdnem kiirtották a rókák a világ legkisebb pingvinfajának teljes kolóniáját egy kis ausztrál szigeten, amikor egy helyi gazdának mentő ötlete támadt.

A Middle Island szélfútta, kopár partjai adnak otthont a világ legkisebb pingvinfajának. Az apró madarakat sokáig tündérpingvinnek nevezték, ám néhány újságíró szerint ez a név politikailag inkorrekt, ezért a fajt átkeresztelték a sokkal kevésbé izgalmas kis pingvinre.  

Az apró röpképtelen madarak felegyenesedve átlagosan 30-40 cm magasak és több száz fős csapatokban fészkelnek az óceánparton. A madarakra leselkedő veszélyre egy pingvinmentő csoport figyelt fel még 2005-ben, amikor egy olyan helyre bukkantak, ahol a megszokott 800 fős kolónia helyett már csak négy pingvin élt.

Forrás: STR / Reuters

 

Mint kiderül, a madarakat a rókák pusztítják igen nagy hatékonysággal. A legügyesebb vadászok két éjszaka alatt 360 pingvint faltak fel és ilyen tempó mellett gyanítható volt, hogy az egész kolónia hamar a kihalás szélére kerülhet.

A Middel Island az ember által lakatlan, így a madarak háborítatlanul fészkelhettek ott, csakhogy az apálykor a szárazföldtől elválasztó 20-30 méteres területen a homokhordalék felgyülemlése miatt a rókák szinte száraz lábbal át tudnak kelni. A ragadozók felfedezték ezt a lehetőséget és előszeretettel ruccantak át egy kis éjszakai falatozásra a védtelen pingvinek szigetére.

A természeti jelenségre és a rókák népességrobbanására 2000-ben figyeltek fel, de a természeti egyensúly komoly elbillenése a pingvinek kárára csak öt évvel később lett nyilvánvaló. A rókák elszaporodása a környékbeli farmereknek is fejfájást okozott, s épp egy csirketartó férfi lett az, aki saját madarai védelme érdekében tett erőfeszítései révén jött rá arra, miként óvhatnák meg a kis pingvineket is. Ő javasolta, hogy a rókák ellen vigyenek abruzzói (más néven Maremma) juhászkutyákat a szigetre járőrözni.

„Ausztráliában a kutyákat általában csirkék, kecskék vagy juhok védelmére használják" – magyarázza a BBC-nek Peter Abbott pingvinvédő hozzátéve, a szokatlan megoldás azonnal eredményesnek bizonyult, az első őrkutya, Oddball megjelenése is távol tartotta a rókákat, akik meghallva az ugatást és megérezve az erősebb ragadozó szagát, nem merték betenni a lábukat a szigetre.

Szinte hihetetlen, de Oddballnak és leszármazottainak köszönhetően az elmúlt tíz évben a rókák egyetlen pingvint sem öltek meg, a populáció pedig szaporodásnak indult.

Manapság Odball utódja, Eudy és Tula ( a kis pingvin tudományos neve Eudyptula) látják el a szolgálatot, az októbertől márciusig tartó párzási időszakban öt-hat napot is eltöltenek egy héten a szigeten. A kutyák még akkor is védelmet nyújtanak a pingvineknek, amikor nincsenek Middle Islanden, mivel a szagukat a rókák még sokáig megérzik.

Peter Abbott és munkatársai jelenleg az új kiskutyák kiképzésével foglalkozik, akik 2016-ban állnak szolgálatba.

A projekt olyan sikeres lett, hogy a kutyák és pingvinek történetéből film is készült és a hazai hódítás után hamarosan a nemzetközi filmpiacra is kikerül.

Az ügyből a helyi gazdaság is profitált, a turisták ugyanis özönlenek a környékre, hogy találkozhassanak a pingvinvédő kutyákkal és tehessenek egy kirándulást a tündér pingvinek apró szigetén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.