galéria megtekintése

Kutya nélkül sehová

0 komment


Veres Dóra
NOL

A kutya családtag, olyan társ, akit a legtöbben mindenhová magukkal szeretnének vinni. Olyan éttermet, kávézót azonban nem könnyű találni, ahol a négylábú kedvenceinket is örömmel látják. Többek között ezen segít most a Vigyél Haza kutyakereső applikáció frissített verziója.

Majdnem tízezer letöltésnél áll a számláló a Telenor Vigyél Haza alkalmazása mellett
Majdnem tízezer letöltésnél áll a számláló a Telenor Vigyél Haza alkalmazása mellett
Sorok Péter / Fotó

A Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor tavaly augusztusban indította el a Vigyél Haza névre hallgató applikációt, mely az eltűnt kutyák megtalálásában és az utcán kóborló ebek gazdájának mielőbbi értesítésében, valamint a leendő ebtulajdonosok és háziállataik egymásra találásában nyújt segítséget.

Működése rendkívül egyszerű: az okostelefonokon az eltűnt kutyát gazdája azonnal megjelentetheti a rendszerben a már korábban feltöltött fotók, adatok segítségével a "Kutyám" funkció alkalmazásával. A gazdátlan kutyával találkozók telefonjukkal fotót készíthetnek az ebről, a mobil pedig azonnal meghatározza a helyet és az időt, így a háziállatukat kereső gazdik hamarabb megtalálhatják az eltűnt négylábút.

 

Az alkalmazást az elmúlt tizenegy hónap során közel tízezren telepítették okostelefonjukra, ez idő alatt 3300 kutyatulajdonos regisztrálta kedvencét.

Az aktív felhasználók eddig 340 utcán kóborló kutyát jelentettek be, egy részüket be is fogadták, amíg gazdájuk rá nem talál, és mintegy 110 magánszemély kereste elkóborolt kedvencét az alkalmazáson keresztül.

"Hogy pontosan hány kutya talált haza gazdájához, nem lehet tudni" - mondja Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, az applikáció ötletgazdája. Önműködő rendszert sikerült ugyanis kiépíteniük, és míg a keresésekről kapnak értesítést, a hazatalálásokról nem, mivel a rendszer maga köti össze az eb gazdiját azzal, aki megtalálta, és hasonló a helyzet azokkal is, akik az alkalmazás segítségével találnak álmaik kutyájára. "Nem minket hívnak, hanem azt a menhelyet, amelyik feltöltötte a gazdira váró eb adatait" - magyarázza Óvári.

A kezdeményezéshez 24 állatvédő szervezet csatlakozott, amelyek összesen 700 gazdira várókutya képét és adatait tették közzé.

A Vigyél Haza alkalmazás fejlesztésének legújabb eredményeit július 22-én mutatták be a Budapest Olimpia Parkban
A Vigyél Haza alkalmazás fejlesztésének legújabb eredményeit július 22-én mutatták be a Budapest Olimpia Parkban
Sorok Péter / Fotó

"A háziállatok egyre inkább a család részévé válnak, gazdáik szívesen viszik magukkal őket új helyek felfedezésére, étterembe vagy akár nyaralásra is" - mondja Óvári András, ez adta tehát az ötletet a program frissítésére. Az utazzkutyaddal.hu honlap segítségével és közreműködésével a Vigyél Haza! legújabb verziója segítséget nyújt megtalálni a kutyák és gazdáik számára legmegfelelőbb szállást.

A térképen történő böngészés mellett megye vagy város szerint is kereshetnek, és különböző kategóriájú szálláshelyek közül válogathatnak a felhasználók, legyen szó kempingről, vendégházról, apartmanról vagy hotelről, itt mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat.

Ha kutyástul szeretnénk beülni valahová ebédelni vagy vacsorázni, szintén jól jöhet a program, hiszen a Kutyabarát étterem menüre kattantva a GPS koordináták alapján pillanatokon belül megjeleníti a közelben található, szóba jöhető helyeket. Az egyes éttermekhez linket is mellékeltek, így megnézhetjük az étlapot, és akár asztalt is foglalhatunk mindössze néhány perc leforgása alatt. 

Hasonlóan gyorsan találhatunk kutyafuttatót is a környéken, ahol a négylábúak szabadon, póráz nélkül szaladgálhatnak és játszhatnak.

A hírességek saját kutyáikat, vagy az életterükben hozzájuk közelálló ebeket hozták el.
A hírességek saját kutyáikat, vagy az életterükben hozzájuk közelálló ebeket hozták el.
Sorok Péter / Népszabadság

"A szállások, éttermek, kutyafuttatók listája folyamatosan bővül. Tippeket bárki küldhet nekünk, és az éttermek és szállodák is jelentkezhetnek a kutyakereso@vigyelhaza.hu e-mail címen" - mondja Óvári.

A Vigyél Haza! alkalmazást egyelőre csak az androidos okostelefonnal rendelkezdők tudják használni, ők ingyen letölthetik a Google play-ről, a www.w-ebkereso.hu honlapon azonban bárki megnézheti a környéken eltűnt kutyák listáját, közzéteheti elveszett kedvence fotóját, és megnézheti a tartózkodási helyéhez közeli gazdára váró kutyákat, vagy állatvédő
szervezetek, menhelyek, gyepmesteri telepek elérhetőségét is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.