galéria megtekintése

Vietnami csemege: Jobb a patkány, mint a disznó?

2 komment

V. D.

Kambodzsában augusztusban a vadászaté a főszerep. Miután júniusban és júliusban betakarították a termést a főleg rizstermesztéssel foglalkozó földművesek, idejük nagy részét a rizsföldeken élő Rattus argentiventer, vagyis a rizsföldi patkányok befogásával töltik.

Állítólag jobb, mint a sertés
Állítólag jobb, mint a sertés
Romeo Ranoco / Reuters

Chhoeun Chhim a Kambodzsa fővárosától, Phnompentől mintegy 60 kilométerre fekvő Kompong Cham tartományban él. A 37 éves férfi minden éjjel csapdákat helyez a ki rizsföldekre, patkányra vadászik.

"A vadonban élő patkányok mások mint a városiak. Máshogy táplálkoznak" - magyarázza Chhim a BBC riporterének. Mint mondja, a városi patkányok mocskosak és többnyire rühesek is, ezért azokkal nem is foglalkoznak. A rizsföldi patkányok ellenben a földek termését, magvakat, lágyszárú növényeket esznek. "A betakarítás után nehezebb élelmet találniuk maguknak, ennek köszönhetően pedig könnyebb őket elkapni" - mondja , miközben a motorja hátuljáról több, hatalmas patkánnyal teli ketrecet emel le. Ha szerencséje van, egy este alatt 25 kilogramm patkányt tud szerezni, melynek íze állítólag hasonlít a sertéséhez, bár ő nem kifejezetten kedveli a különleges csemegét.

 

Az állatokat élve értékesítik a felvásárlónak. "A befolyt pénzből halat veszünk" - ezt már a 36 éves Chin Chon mondja, aki szintén patkányfogással foglalkozik. 

Ketten együtt egy este alatt körülbelül 200 kilogramm rágcsálót fogtak, melyeket hamarosan Vietnámba szállítanak, Kambodzsában ugyanis nincs hagyománya a patkány-fogyasztásnak. 

A gazdák duplán jól járnak. Védik a termést és pénzt is kapnak a húsért
A gazdák duplán jól járnak. Védik a termést és pénzt is kapnak a húsért
Reuters

Rántva, sütve, főzve - mindenhogy jó

Vietnámban grillezve, sütve, főzve, párolva és pástétomként is előszeretettel fogyasztják a  rizsföldi patkányokat, ahol a különleges ínyencség meglehetősen sokba kerül. Igény viszont van rá, így a kereskedők olcsón felvásárolják a kambodzsai állatokat, melyeket aztán Vietnámban jó pénzért értékesítenek.

Augusztusban Saing Sambou minden reggel közel két tonna patkányt exportál Vietnámba. Mint mondja, az utóbbi 15 évben az üzlete a tízszeresére nőtt. Eleinte kevesebb mint 20 centért árulta kilóját, most pedig 2 dollár 50 centet keres kilónként, az állat húsa pedig évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kommunista országban.

Mint mondja, a patkány 100 százalékig alkalmas emberi fogyasztásra, és azt mondja, a rágcsáló tisztább, mint a porban kapirgáló csirkék vagy kacsák, ennek ellenére ő nem rajong a sokak által oly szeretett húsért. Állítólag egyébként a patkány mája és combjai a legízletesebbek.

Hean Vanhorn, a Mezőgazdasági Mibnisztérium osztályvezetője üdvözli a patkányvadászatot, mint mondja, a mellett, hogy pénzt hoz a konyhára,  segít megvédeni a termést is.

Kambodzsa és Vietnám határán, Koh Thom kerületben nem csak befogják az állatokat, hanem a feldolgozással is foglalkoznak.  A 30 éves, vietnámi Thuong Tuan a háza előtt nyúzza meg és aprítja fel a szürke rágcsálókat. Förtelmes a bűz, de őt, és fiatal segítőjét ez nem zavarja. Már hozzászoktak. A farkuknál ragadják meg az állatokat, majd egy kővel agyonverik, utána jöhet a tisztítás.

A közeli vietnámi városban élő vásárlók a nagy példányokat részesítik előnyben, és már félkész állapotban kérik a rágcsálót, hogy minimális munkájuk legyen vele otthon. Nem csak a közeli településekről érkeznek hozzá vevők, mint mondja, sokan nagyon messziről jönnek, hogy patkányhúshoz jussanak, melynek íze véleménye szerint jobb, mint a sertésé.

A vásárlók már nyúzva kapják
A vásárlók már nyúzva kapják
Romeo Ranoco / Reuters

Világszerte népszerű csemege

Noha a világ nagy részén tabunak számít a patkányok fogyasztása vallási meggyőződés vagy az állatok által terjesztett betegségektől való félelem miatt, máshol a hagyományos étrend alapvető része.

Így van ez az indiai mishmiknél is például, a mishmi nők csak sertést, halat, vadmadarak húsát és patkányhúst fogyaszthatnak. Kínában, Thaiföld néhány részén és a Fülöp-szigeteken sem vetik meg, de Spanyolországban, Valencia tartományban is szerepel néhány étterem étlapján.

A tradicionális paella ugyanis mocsári patkány, alga, és az itt honos bab, az úgynevezett garrafon felhasználásával készül, de újabban nyúlhússal, csirkével és tenger gyümölcseivel készítik inkább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.