galéria megtekintése

Körömcipőben a jégen át

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Volt Csihe, Minjong, Miran és még más is. Most Hyeonseo Lee. Ő a „Lány hét névvel” – és a 35 éves koreai nő ezt a címet adta önéletrajzának, amely nyáron bestseller lett Amerikában, és amely a napokban magyarul is megjelent.

A hidegháborús thrillerrel felérő, a KNDK „alattvalóinak” mindennapjaiba is bepillantást nyújtó könyv egy naiv észak-koreai tinédzser szökését és kínai bujkálásának kálváriáját, gyakran életveszélyes kalandjait meséli el. Hogyan szerzett magának kínai személyazonosságot és útlevelet, milyen túlélési taktikákat választott a kommunista kapitalizmusban, hogyan költözött egyik városból a másikba, míg 28 évesen úgy döntött: Dél-Koreába utazik és ott kér menedékjogot. S min ment keresztül, amíg a szöuli nemzetbiztonságiak elhitték neki, ő valóban észak-koreai és nem koreai kínai, akiket általában visszaküldenek a népköztársaságba.

Fotó: Földi Imre

Hyeonseo gyermekkorában édesanyjával és öccsével a KNDK északi részén, a kínai határ mentén fekvő Hjeszanban élt. A másik világ, Kína mindössze tíz méterre volt tőlük – ilyen széles a Jalu folyó. Ezt a csempészek és a disszidensek egyaránt kihasználták.

 

A jelenleg férjével Szöulban élő Hyeonseo szökése eredetileg „diákcsínynek” indult, a kíváncsiság vitte át Kínába. Pár hétig tervezett maradni, a divat iránt érdeklődő lány szeretett volna megmerítkezni abban a pompázatos világban, amit a kínai tévécsatornákon látott. Aztán amikor vadonatúj körömcipőjében és dzsekijében – a menő kínai ruhákhoz a feketekereskedelemben aktív mama segítségével jutott – átbukdácsolt a befagyott Jalu folyó jegén, hamar rájött, nehéz lesz visszatérnie.

Az észak-koreai disszidensekért kiálló kampányával tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsába is eljutó szerző nem tagadja, a hét név nem kis identitásválságot okozott nála. Érzelmileg leginkább az viselte meg, amikor édesanyja és öccse kiszöktetésének történetét írta meg. – A legjobban az nyomasztott, hogy a vállalkozással azok életét kockáztattam, akiket a legjobban szeretek – mondta lapunknak adott interjúban a minap Budapesten járt szerző, aki igazi nevét biztonsági okokból titkolja. A könyvben szereplő hét név is mind kitalált, így próbálja védeni a KNDK-ban élő rokonságát. Az észak-koreai állambiztonság, a Bowibu keze messze elér. Akkor is, ha az a kéz végletekig korrupt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.