galéria megtekintése

Konyha a gyerekszobában

Gasztronómia

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Mindössze 15 éves, de óriási szakácstehetségnek tartják a kaliforniai „séfet”, Flynn McGarryt

Egy étterem Manhattanben, amely rajta van a világ ötven legjobb éttermének a listáján. Lehetőleg az első ötben. És persze három Michelin-csillag – „csupán” ennyit szeretne Flynn McGarry, a 15 éves amerikai gasztrocsodagyerek. Rá adásul még 19 éves kora előtt.

Flynn McGarry. Indukciós főzőt kap szülinapra
Flynn McGarry. Indukciós főzőt kap szülinapra
Peden+Munk

A vörös hajú, langaléta kamaszfiú nem újabb rekordokat akar megdönteni. Csak tudja, hogy utána már sokkal nehezebben érné el célját, mert akkor már nem ő lesz az izgalmas „ifjú üstökös”. –Húszévesen nem fog számítani, hogy sokkal jobban főzök, mint a többiek. Akkor már csak egy leszek a sok hasonkorú séf közül – mondta a The Daily Beast magazinnak. Pedig a szakemberek szerint valóban jobban főz, mint a többiek. Tízéves kora körül kezdett érdeklődni a főzés iránt – főleg azért, mert édesanyja ritkán főzött, és akkor sem túl jól. A bonyolult receptekkel nem tudott mit kezdeni, így egy éven át az alapokat gyakorolta: a vágástechnikákat, a szószokat. Az internetről és szakácskönyvekből tanult.

 

Ari Taymor, a felkapott Los Angeles-i étterem, az Alma tulajdonosa szerint a kaliforniai kamasz igazi csodagyerek. „Az a lényeg, ahogy mozog a konyhában, ahogy hozzányúl dolgokhoz. Nála ez belülről jön” – mondja. Flynn ma már heti néhány napot az Almában dolgozik. De gyakornokoskodott a három Michelin-csillagos manhattani étteremben, az Eleven Madison Parkban is. Daniel Humm főszakács szerint McGarrynek „határtalan a szenvedélye”, mindent meg akar tanulni. Plusz fiatalos kreativitást hoz a konyhába.

Flynn maga úgy véli, természetes tehetsége van az ízek összepárosításához. Ellentétekben gondolkodik: vízicsigához grillezett kelkáposztát ad mandulapürével. A céklát addig füstöli és szárítja, amíg kívülről a véres marhaszeletre kezd hasonlítani. Ekkor úgy csurgatja köré a salátaöntetet, mintha a hús leve folyt volna ki. A tálalást is fontosnak tartja: előre lerajzolja a tányérok képét. Van, hogy egy szép kompozíció ad ötletet magához a fogáshoz.

Szülei a kezdetektől támogatták. Beíratták egy gyerekfőzőtanfolyamra, majd építettek neki egy teljes konyhát és éléskamrát. A születésnapi és karácsonyi ajándékok sem átlag tizenévesről tanúskodnak: indukciós főzőt, vákuumozót és hasonlókat szokott kapni.

Tizenegy éves volt, amikor először főzött nagyobb társaságnak, édesanyja barátainak. Akkor jött rá, hogy ezt akarja csinálni. Az először a saját nappalijukban, később egy helyi étteremben kezdte megrendezni havonta az Eureka nevű „pop-up” vacsoraesteket, amelyekre a 160 dolláros (körülbelül 35 ezer forintos) jegyeket mindig elkapkodják. Az Eureka 2012-ben került fel Los Angeles „gasztrotérképére”, miután a The New Yorker magazin írt róla. Azóta színészek, producerek, írók lettek állandó vendégei. A cikk után kapott lehetőséget arra is először, hogy „igazi” étterem konyhájában próbálja ki magát. Ekkor még csak tizenkét éves volt, ám hamarosan hetente többször is napi 15 órát dolgozott az étteremben. Mindig hangsúlyozza: fizetést nem kap, mert az illegális lenne ilyen fia talon.

Az iskolát az interneten fejezi be – osztálytársaival egyébként sem jött ki, s így a főzésre koncentrálhat. A NYT-nak elmondta: próbál kapcsolatban maradni a középiskolai barátaival. – Van a szakácsoldalam, meg a kamaszoldalam – mondja, de bevallja: ma már több időt tölt a karrierjükben vele egy szinten álló, 25 év körüli szakácsokkal. Ezt édesanyja sem bánja, szerinte ők az „őrült korszakukon” már túl vannak, és vigyáznak a fiára.

Flynnre évek óta hatalmas médiafigyelem irányul, ami miatt aThe New York Times (NYT) portrécikke szerint „nem csoda, hogy olyan, mintha kicsit zavarban lenne.” Szerepelt országos nézettségű tévéműsorokban és főzött az amerikai elnöknek a húsvéti fehér házi kerti partin. Tanácsokat adott egy komédiasorozathoz, melynek főhőse egy tiniséf. Tapasztalatairól épp könyvet ír.Mindez persze nem megy profi segítség nélkül: van jogásza, menedzsere és ügynöke.

A NYT szerint mindez nem lett volna lehetséges, ha az elmúlt két évtizedben a Food Network tévétársaság főzőcsatornái nem emelik a szakácsokat a sztárok közé. A gyerekek pedig, akik egykor rocksztárok akartak lenni, elkezdtek arról ábrándozni, hogy ők is szakácsok lesznek. Ez veszélyeket is rejt magában: mi lesz, ha a „gyereksztárság” miatt felnőve nem veszik majd komolyan Flynn McGarryt? Őt ez egyelőre nem zavarja, inkább igyekszik a saját hasznára fordítani a hírnevet. Elvállalt egy valóságshow-t: a műsorban körbeutazza a világot, hogy a legjobb szakácsoktól tanuljon. Mindig is egy ilyen útról álmodott, csak nem volt rá pénze.

Most majd a tévések fizetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.