"A legtöbb séfet újabban nem csak az általuk készített ételremekek íze, hanem azok tálalása alapján ítélik meg" – magyarázza a Flavour című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, Charles Spence professzor.
|
Az angolok nemzeti étke, a Fish and Chips Phil Noble / Reuters |
Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének munkatársa úgy véli, a kísérlet során bebizonyosodott, hogy noha a saláta összetevőit külön-külön mind a három ételben kiválónak ítélték a résztvevők, az esztétikus megjelenés hatással volt az ízlelőbimbókra is és az absztrakt festmény mását mindenki jobbnak találta a többinél.
Az eredmény nem nagyon lepte meg Jozef Youssef séfet és ételtudóst, a molekuláris gasztronómia egyik úttörőjét, aki jó ideje kísérletezik az általa készített menük különleges megjelenésével. A tanulmány hatására egyébként ő és kollégái úgy döntöttek, több fogást is Picasso, Magritte és Rothko munkái alapján fognak elkészíteni.
Ugyanakkor egy művészien megkomponált fogástól többet is várnak a vásárlók. Még mielőtt megkóstolták volna az összesen 30 hozzávalóból készülő "alkotást", pusztán a látvány alapján azt válaszolta a kísérletben résztvevők többsége, hogy az bizonyára sokkal komplexebb és izgalmasabb lesz, mint a másik két verzió.
|
A Fish and Chips homárból újraálmodva Brendan McDermid / Reuters |
"Ez alapján tudjuk, hogy már első ránézésre rávágják az emberek, hogy hajlandóak lennének többet fizetni egy különlegesebb élményért" – nyilatkozta a brit Telegraph-nak Dr. Katherin Ohla, a German Institute of Human Nutrition munkatársa. Kiemeli azonban, hogy arra nem kaptak választ a tanulmány szerzői, hogy pontosan mi vezetett az előzetes elvárás ilyetén emelkedéséhez.
Ha a gyerekeknél működik, felnőtteknél miért ne működne?
Heather Evans kulináris történész rávilágít, hogy amikor a gyerekeket szeretnénk megetetni valami olyannal, amit kevésbé szeretnek, a szülők általában valami különleges tálalással igyekeznek vonzóbbá tenni azt. "Mosolygós arcot formálunk az ételből, a zöldségekből kertet készítünk, melyben a brokkoli a hűs árnyékot adó fa. Ha a gyerekeknél működik, akkor ez valami ősi dolog lehet." Mármint az, hogy ösztönösen az esztétikusabb ételeket kívánjuk. Mint mondja, ez nem egy kortárs divathullám, már 1825-ben is írtak arról, hogy az ételek okozta élvezethez nagyban hozzájárul az étel megjelenése és a tálalás.
A spirálban elhelyezett étel a legjobb
|
Az amerikai hamburger, ha 6 dolláros Yuri Gripas / Reuters |
Nem feltétlenül kell híres festményhez hasonlítania az ételnek, már az is elég, ha a húst, a köretet, a zöldségeket és a szószt nem csak egymás mellé helyezzük a tányéron. Debra Zellner, a New Jersey – ben található Montclair Állami Egyetem pszichológia professzora és kollégái által publikált tanulmány szerint ugyanis a siker titka a spirális elrendezés – ez a tanulsága a 100 önkéntes közreműködésével készült kutatásuknak.
A résztvevőket barna rizses piláffal, zöldbabbal és pirított mandulával tálalt, fűszeres öntettel meglocsolt sült csirkemellel kínálták. Az egyik csapat tányérjának egyik felén helyezkedett el a hús, a másik felén a mandulával megszórt zöldbab és középre tették a rizses piláfot. A másik csapat ételének összetevőit azonban máshogy rendezték el: középre került a hús, közvetlenül mellé a rizses köret, ezeket pedig körbevette a mandulával meghintett zöldbab.
|
Az amerikai hamburger, ha 175 dolláros Brendan McDermid / Reuters |
Utóbbit sokkal kívánatosabbnak, és ízletesebbnek találták az emberek, és Zellner különösen érdekesnek találta, hogy a fogás elfogyasztása utáni elbeszélgetés során kiderült, hogy a barna rizsről sokkal elismerőbben nyilatkoztak, akiknek a tányér közepére tették, mint a másik csoport tagjai.
"Az emberek úgy gondolják, hogy ami szép, az jó is" – nyilatkozta Zellner, majd hozzátette, nincs ez másképp az emberekkel sem. A szép emberekhez több pozitív tulajdonságot szoktak társítani, mint a nem túl különleges, nem túl izgalmas külsejű személyekhez. "Ugyanaz a helyzet az étellel is: ami szép, az biztosan nem lehet rossz".
Épp ezért érdemes végiggondolni, hogyan tálaljuk az egészségesebb, rostban gazdag ételeket. Valószínű, hogy ha szépen, stílusosan és érdekesen helyezzük el azokat a tányéron, hamarabb elfogynak majd és jobban is fognak ízleni, mintha csak egyszerűen egymás mellé tennénk őket.