galéria megtekintése

Jéghelyzet: hónapokig tarthat a kárelhárítás

2 komment

NOL/MTI

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján. Több megyében okoz hasonló gondokat a jég, Borsod egy részén már havazik. Az elektromos távvezetékekben okozott károk kijavítása több hónapig is eltarthat.

A közlemény szerint le van zárva a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Jégcsapok a XII. kerületi Diana utcában
Jégcsapok a XII. kerületi Diana utcában
Marjai János / MTI

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel, és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet.

 

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták.

A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

Pest megyében amúgy huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent. A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart.

Hónapok alatt állítható csak helyre

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet - tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég később hozzátette: a Mavir szolgáltatása ettől függetlenül folyamatos.

A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.

A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet - közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad - tették hozzá.

Legyűrte a BKV-t is

A fővárosban több tömegközlekedési eszköz is rövidített útvonalon jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd reggel.

A jég súlyától leszakadt faágak az úton Mogyoród és Gödöllő között
A jég súlyától leszakadt faágak az úton Mogyoród és Gödöllő között
Mihádák Zoltán / MTI

Közleményük szerint az ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, a Normafa és a Nagykovácsi felé vezető utakon), valamint a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a gödöllői HÉV és a 60-as járat (a fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz - amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni - a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.

A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik - olvasható a BKK közleményében.

Borsodban már a hóval is küzdenek

Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható - közölte a Magyar Közút kedd reggel.

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Eljegesedett út Salgótarjánban
Eljegesedett út Salgótarjánban
Komka Péter / MTI

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár, emiatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen.

Éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu weboldalon, illetve a Facebookon és a Twitteren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.