galéria megtekintése

Egyesek tényleg egyenlőbbek a többieknél?

2 komment

Puskás Anikó

Megválasztása óta folyamatosan támadások kereszttüzében van Miss Universe Japan. A 20 éves, gyönyörű Ariana Miyamoto hiába született és nőtt fel az ázsiai országban, hiába beszél folyékonyan japánul, a külseje miatt sokan úgy vélik, nem képviseli eléggé Japánt, és így nem lenne szabad világversenyre küldeni.

A különleges szépségű Ariana Miyamoto „hafu”. Japánban ezt a kifejezést használják azokra az emberekre, akikben különböző rasszok keverednek. A japán anyától és amerikai apától született lány először a Miss Nagasaki versenyt nyerte meg, majd a következő megméretésen, a Miss Universe Japan versenyén is az ő fejére került a szépségkirálynői tiara. Emiatt ő fogja képviselni Japánt a 2016-ös Miss Universe gálán is jövő januárban.

Ariana Miyamoto / Youtube.com

A fanyalgók szerint Miyamoto azonban nem alkalmas arra, hogy az ázsiai szigetország színeiben induljon, ugyanis nem néz ki „elég japánnak” – írja a CNN. Többen megkérdőjelezték, hogy egy ilyen etnikumú lány valóban megtestesítheti-e a japán nőt egy ilyen világversenyen, és olyan vélemények is elhangzottak, hogy Ariana „túlságosan gaidzsin”, vagyis kívülálló, és az ország megérdemelne egy „tiszta vérű” japán szépséget. Bár mindig vannak, akiknek a megválasztott szépségkirálynő nem  megfelelő, valószínűleg maga Ariana is hibát követett el, amikor első tévés szereplésekor magyarázkodni kezdett származása és „nem elég japán” külseje miatt.

 

Miyamoto az NBC-nek elmondta, óriási lépés, hogy az országában vita alakult ki arról, mi japán és mi nem, ez mutatja ugyanis, hogy a homogenitás mítosza megdőlni látszik. A szépségkirálynő tudja, hogy nem egyszerű dolog „hafu”-nak lenni, de Mariah Carey példájából rengeteg erőt tud meríteni. „Neki is több akadállyal meg kellett küzdenie, ugyanúgy, mint nekem, de legyőzte őket és sztár lett” – tette hozzá bizakodva.

Az Egyesült Államokkal szemben Japán amúgy a legkevésbé sem nevezhető olvasztótégelynek, a népesség 98 százaléka a saját bevallása nem rendelkezik más, csakis japán ősökkel.

„Nem elég magyar”

A 2010-es Megasztárban feltűnt énekes, Kállay-Saunders András a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán élhetett át hasonlókat, mint most Miyamoto. Kállay-Saunders egy magyar modell és egy amerikai soulénekes gyermekeként látta meg a napvilágot New Yorkban, és egészen 2010-ig Amerikában élt. Az énekes egy szokatlan témájú dallal nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál hazai selejtezőjét tavaly, a Running a családon belüli erőszak érzékeny témáját dolgozta fel. Kiutazása előtt a fiatal énekesnek olyan kritikákkal kellett megküzdenie, hogy „nem elég magyar”, ám mint a hvg.hu interjújában elmondta, „pedig én magyarnak éreztem magam egész életemben, még akkor is, mikor Amerikában éltem” . Kállay-Saunders és a Running végül a döntőben ötödik lett, ezzel pedig Magyarország eddigi második legjobb helyezését érte el.

És bár a japánok büszkék a származásukra, talán nincsenek is tisztában vele, hogy évente húszezer gyerek születik az országban, aki többnemzetiségű, illetve kevert etnikumú; Megumi Nishikura rendező 2013-as dokumentumfilmje éppen ilyen emberek életét mutatja be.

A szépség relatív... és sokszínű

A People magazin 1990 óta minden évben közzéteszi a világ legszebb embereinek listáját, de hasonlóképpen rangos az Esquire magazin A legszexibb nők a Földön-listája is. Előbbi 2008-ban, utóbbi pedig 2003-ban választotta abszolút első helyezettnek az amerikai hivatali nyelvben fehért jelölő kaukázusi anyától és afroamerikai apától született Halle Berryt. Az Oscar-díjas színésznő felmenői között találunk még angol, ír és német bevándorlókat is.

Nem volt mindig így, de ma már Halle Berry is büszke származására...Mario Anzuoni / Reuters

Nem Berry az egyetlen híresség, akinek különböző rasszokból származó ősei vannak. A popdíva Mariah Carey édesanyja ír, apja pedig maga is etnikai kavalkád szülötte, afroamerikai és latin-amerikai származású. Bár azt gondolnánk, Salma Hayek maga a megtestesült eredeti latin szépség, a színésznő apja bizony libanoni volt, Keanu Reeves különleges külsejét pedig angol anyukájától és hawaii-kínai apjától örökölte. Az egykori divatmodell, Kimora Lee Simons kivételes géneket örökölt ír-olasz anyjától és afroamerikai apjától, az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának a már elhunyt édesanyja egy főleg angol felmenőkkel rendelkező kansasi antropológus, az apja viszont egy kenyai férfi volt.

Barack Obama is vállalja őseit. Jonathan Ernst / Reuters

A lista persze korántsem teljes. Lewis Hamilton, Alicia Keys, Vanessa Williams, Wentworth Miller, Norah Jones, Sade, Thandie Newton, Leona Lewis vagy Mya is mind-mind különböző etnikumú szülők kapcsolatából született.

Mindenható gének

Egy 2010-es tanulmány szerint a kevert etnikumú embereket vonzóbbnak tartjuk a többinél. Michael Lewis, a cardiffi egyetem pszichológia tanszékének kutatója 1205 véletlenszerűen kiválasztott fekete (afroamerikai), fehér (kaukázusi) és kevert etnikumú ember arcképét használta fel a kutatásában. A résztvevőknek minden egyes portrét meg kellett ítélniük aszerint, hogy mennyire találják vonzónak a képen látható arcot. „Az eredmények azt igazolták, hogy a kevert etnikumú arcokat szebbnek találták, mint az átlagos genetikai hátterű emberekét” – mondta Lewis a kutatási eredményekről.

A jelenségre az evolúciós pszichológia adhat magyarázatot. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a genetikai heterogenitás, vagyis sokszínűség vonzóvá tesz egy embert, az arcon megjelenő „kevert” vonások pedig elég explicit módon árulkodnak az illető gazdag génkészletéről. Charles Darwin már 1876-ban feljegyezte, hogy a a biológiai keveredés, kereszteződés vagy heterózis segítségével olyan hibrid tulajdonságok birtokába kerülhet az utód, amely ahhoz vezet, hogy genetikailag rátermettebb lesz szüleinél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.