Amíg a macaronnak - ennek a mandulaliszttel és ételszínezővel feltubózott trendi habcsóknak - és a cronutnak - a croissant és a donut, vagyis fánk nászából megszülető töltött vagy töltetlen édességnek- lassan leáldozóban, addig a lengyel-zsidó gyökerekkel rendelkező bagelnek éppen feljövőben van a csillaga.
Bár első látásra talán semmi extrát nem nyújt a lyukas közepű, kerek zsemle, de már a tésztája igazi különlegesség, a hagyományos kenyértésztánál kicsit édesebb, sütés előtt pedig cukros, szirupos vízben kell kifőzni. Az is egyértelmű, hogy egy ilyen elegáns péksüteménybe nem szimpla párizsi dukál: bár a bagel kezdetben a New York-i munkásosztály olcsó eledele volt, mára a füstölt lazacos-krémsajtos és az avokádós is alapváltozat lett a magukra valamit is adó bagelezőkben.
A hamburger mennybemenetele
Noha a sokak által kedvelt húspogácsás szendvics nem számít újdonságnak a street food világában, az viszont igen, hogy egyre több helyen árulnak minőségi, már-már fine dininggal kacérkodó alapanyagokból készülő burgert.
|
A New York-i Wall Street Burger Shop 175 dolláros burgerére igazi aranypelyhet szórnak. Ám még így sincs sehol a Las Vegas-i, 1990- es Chateau Petrus-szal felszlgált, szarvasgombás ínyencséghez, ami 5000 dollárt kóstál. Fotó: Reuters |
Az első hazai Hamburger Day-t tavaly rendezték és a siker láttán nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Az idei felhozatal kimondottan erős, a hamburger szerelmesei június 20 és 22. között 15 burgerező (Johnny's Bistro, W35, Pántlika, BRGR, Sunny Dinner, Kandalló, Bölcső, Pesti Burger& Bár, Sza-sa Burger, Burgerland, Finomító, Barabás Bisztró, Pelikán Gátőrház, Burger's Bar, Tuti Hami) finomságai közül válogathatnak a Millenárison.
A jobbnál jobb hamburgerek most sem csak az önjelölt gourmandok kegyeiért versenyeznek, szakmai zsűri ítéli oda szombaton a „Best of Hamburger" nevű éves vándordíjat. A versenyzőknek a 21 konyhájáért felelő Litauszki Zsoltot, a több szakácskönyvet is jegyző sztárszakácsot, Segal Viktort és az Index gasztromagazinjának stábját kell elvarázsolnia.
A tavalyi győztesek magasra tették a mércét, így alaposan fel kell kötnie a burgerét annak, aki nyerni akar. A basic kategóriát 2013-ban a Pántlika Bisztró nyerte meg egy egyszerűbb, autentikus sajtburgerrel, míg az extrában az Opus Jazz Club különleges, tintahaltól fekete bucis, wasabis mustáros lazacburgere diadalmaskodott. Az Opus amúgy duplázott, kacsaburgerükkel még egy harmadik helyet is sikerült begyűjteniük...
Egy valamire való Hamburger Nap persze nem lenne igazi evőverseny nélkül. A bátor vállalkozók százezer forintos nyereményért szállnak ringbe, az egyenként 10 dekás szendvicsekből kell minél többet elfogyasztaniuk, ehhez mindössze nyolc perc és fél liter víz áll a rendelkezésükre. A tavalyi győztes - akinek amúgy ez volt az első versenye - tíz hamburgert gyűrt le.