galéria megtekintése

Ízkavalkád az utcán

1 komment

Puskás Anikó

Egy-két évvel ezelőtt talán még bizalmatlanul méregettük, de mostanra igaz szerelemmé mélyült az éttermi divatirányzatainak egyik legmeghatározóbb eleme, a street food. Poharas pasztákkal és levesekkel kezdődött, fine dininggal kacérkodó hamburgerekkel folytatódott, most pedit már itt is van a legújabb őrület, a mindenféle finomsággal megpakolt bagel.  

A 21. század embere mindig rohan valahová, így a klasszikus értelemben vett étkezésekre alig jut idő. A street food kifejezés eredetileg az utcán, menet közben elfogyasztható ételekre vonatkozik, melyeket egyszerre jellemzi a gyors hozzájutás és elfogyaszthatóság, valamint a viszonylagos olcsóság. Ideális alternatívát jelent egy-egy zsúfolt napon és  nem véletlen, hogy végül gasztronómiai forradalmat robbantott ki.

Tombol a bagel-őrület... Fotó: Reuters

A street food jóval többet jelent, mint a sarki étteremben kapható gyrost, egy szendvicset valamelyik gyorsétteremben, esetleg kürtős kalácsot a Vörösmarty téren. Szerencsére egyre változatosabb és sokszínűbb a kínálat, a helyek gombamód megszaporodtak, és mind igyekeznek valami újdonsággal előrukkolni.

 

Amíg a macaronnak - ennek a mandulaliszttel és ételszínezővel feltubózott trendi habcsóknak - és a cronutnak - a croissant és a donut, vagyis fánk nászából megszülető töltött vagy töltetlen édességnek- lassan leáldozóban, addig a lengyel-zsidó gyökerekkel rendelkező bagelnek éppen feljövőben van a csillaga.

Bár első látásra talán semmi extrát nem nyújt a lyukas közepű, kerek zsemle, de már a tésztája igazi különlegesség, a hagyományos kenyértésztánál kicsit édesebb, sütés előtt pedig cukros, szirupos vízben kell kifőzni. Az is egyértelmű, hogy egy ilyen elegáns péksüteménybe nem szimpla párizsi dukál: bár a bagel kezdetben a New York-i munkásosztály olcsó eledele volt, mára a füstölt lazacos-krémsajtos és az avokádós is alapváltozat lett a magukra valamit is adó bagelezőkben.

A hamburger mennybemenetele

Noha a sokak által kedvelt húspogácsás szendvics nem számít újdonságnak a street food világában, az viszont igen, hogy egyre több helyen árulnak minőségi, már-már fine dininggal kacérkodó alapanyagokból készülő burgert.

Wall Street Burger Shop
A New York-i Wall Street Burger Shop 175 dolláros burgerére igazi aranypelyhet szórnak. Ám még így sincs sehol a Las Vegas-i, 1990- es Chateau Petrus-szal felszlgált, szarvasgombás ínyencséghez, ami 5000 dollárt kóstál. Fotó: Reuters

Az első hazai Hamburger Day-t tavaly rendezték és a siker láttán nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Az idei felhozatal kimondottan erős, a hamburger szerelmesei június 20 és 22. között 15 burgerező (Johnny's Bistro, W35, Pántlika, BRGR, Sunny Dinner, Kandalló, Bölcső, Pesti Burger& Bár, Sza-sa Burger, Burgerland, Finomító, Barabás Bisztró, Pelikán Gátőrház, Burger's Bar, Tuti Hami) finomságai közül válogathatnak a Millenárison.

A jobbnál jobb hamburgerek most sem csak az önjelölt gourmandok kegyeiért versenyeznek, szakmai zsűri ítéli oda szombaton a „Best of Hamburger" nevű éves vándordíjat. A versenyzőknek a 21 konyhájáért felelő Litauszki Zsoltot, a több szakácskönyvet is jegyző sztárszakácsot, Segal Viktort és az Index gasztromagazinjának stábját kell elvarázsolnia.

A tavalyi győztesek magasra tették a mércét, így alaposan fel kell kötnie a burgerét annak, aki nyerni akar. A basic kategóriát 2013-ban a Pántlika Bisztró nyerte meg egy egyszerűbb, autentikus sajtburgerrel, míg az extrában az Opus Jazz Club különleges, tintahaltól fekete bucis, wasabis mustáros lazacburgere diadalmaskodott. Az Opus amúgy duplázott, kacsaburgerükkel még egy harmadik helyet is sikerült begyűjteniük...

Egy valamire való Hamburger Nap persze nem lenne igazi evőverseny nélkül. A bátor vállalkozók százezer forintos nyereményért szállnak ringbe, az egyenként 10 dekás szendvicsekből kell minél többet elfogyasztaniuk, ehhez mindössze nyolc perc és fél liter víz áll a rendelkezésükre. A tavalyi győztes - akinek amúgy ez volt az első versenye - tíz hamburgert gyűrt le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.