galéria megtekintése

A nap, amikor Kádár lenyomta a királynőt

0 komment

NOL

Archívumunk újabb gyöngyszemei bizonyítják, hogy az igazán fontos hírek nemzetektől és korszaktól függetlenek.  

1953-ban június 2-án koronázták meg II. Erzsébet angol királynőt, amivel az akkor még Szabad nép címen futó Népszabadság 1953. június 3-i száma az őt megillető helyen és terjedelemben számolt be.

Népszabadság/archív

"Június 2-án Londonban megkoronázták II. Erzsébetet. A koronázási ünnepségen résztvettek különböző országok kormányküldöttségei és a diplomáciai testületek tagjai. A Szovjetuniót a koronázáson J. A. Malik, a Szovjetunió nagybritanniai nagykövete képviselte. Jelen voltak a londoni szovjet nagykövetség diplomáciai munkatársai is" - írtuk a ceremóniáról.

 

Pontosan 24 évvel később pedig a címlapon Kádár János Lenin-békedíjáról ad hírt a Népszabadság. A kitüntetés leánykori neve Sztálin-békedíj volt, ezt Hruscsov javaslatára változtatták meg „nemzetközi Lenin-díj a világbéke élharcosainak"-ra. A díjat a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa alapította 1949. december 21-én Sztálin 70. születésnapja tiszteletére, bár a vezér ekkor már 71 éves volt. Az elismerést a Nobel-békedíj szovjet variációjának szánták, ezt azonban többen is megkaphatták egy évben.

Általában prominens kommunisták vagy a Szovjetunió támogatói részesülhettek ilyen magas elismerésben. 1956-ban Sztálin helyett Leninre nevezték át, a korábban átadott kitüntetéseket pedig átcseréltek az újra. Az utolsót díjat 1990-ben Nelson Mandela kapta, aki azonban csak 2002-ben vette át ténylegesen.

Népszabadság/archív

A fenti szűkszavú közleménnyel szemben a címlapon közölt cikkben olvashatjuk gyakorlatilag a rendezvény résztvevőinek teljes névsorát. "Az átadásnál jelen volt Kádár Jánosné. Az ünnepségen részt vett Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Aczél György, Apró Antal, Benke Valéria, Biszku Béla, Fock Jenő, Gáspár Sándor, Huszár István, Maróthy László, Nemes Dezső, Németh Károly...". Pohárköszöntőt mondott Nyikolaj Blohin akadémikus, amire Kádár János válaszolt is. Utóbbit a lap teljes terjedelmében le is közölte a 3. oldalon.

Népszabadság/archív

 A királynőnek táviratban gratuláló Dobi István szintén a Lenin-békedíj kitüntetettje. Kádárt beelőzve 1962-ben kapta meg a díjat. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.