galéria megtekintése

Gyerekeket tanít a tizenkét éves jógi

A kaliforniai Jaysea Devoe még csak 12 éves, de máris saját vállalkozást vezet. Jógaoktatóként gyerekeket tanít meg a hatékony koncentrációra. Az oktatás ingyenes, de támogatást elfogad.

Jaysea Devoe nyugtalan természetű óvodásokat tanít meg arra, hogyan lehet a jóga ősi módszervével megtanulni a koncentrációt. Devoe attól hiteles, hogy átérzi tanítványai helyzetét, hiszen még ő is gyerek. A tizenkét éves lány elvégzett egy kétszáz órás tanárképzést, és ezzel ő lett a legfiatalabb női jógaoktató az Egyesült Államokban - írja a Reuters.

Jaysea Devoe 12 évesen az USA legfiatalabb jógaoktatója
Jaysea Devoe 12 évesen az USA legfiatalabb jógaoktatója
Mike Blake / Reuters

A hosszú, szőke hajú, tipikus kaliforniai tini nemcsak négy és hat éveseket tanít, hanem kamaszokat is, és hamarosan elindítja a családi jógaóráit, melyen több generáció együtt vehet részt a San Diegótól 25 mérföldre található Encinitasban. A lány már meg is kérte édesapját, hogy találjon és szerezzen környezetbarát jógaszőnyegeket a vállalkozásához. Az órák egyébként ingyenesek, hisz Jaysea még kiskorú, de adományokat elfogadhat.

 

A lány nem az egyetlen gyerek a családban, aki ilyen elkötelezetten dolgozik azért, hogy hobbijából majd valamikor a megélhetését is megoldhassa. Ikerbátyja szponzorált szörfversenyző, emellett egy szörfdeszkagyártó cégnél dolgozik, 15 éves idősebb testvérük pedig „profi vízi ember", aki lándzsával és horoggal is halászik, eszközöket talál ki és gyárt le, illetve tanítja is ezeket.

Apja szerint Jaysea mindig is spirituálisan szemlélte a világot
Apja szerint Jaysea mindig is spirituálisan szemlélte a világot
Mike Blake / Reuters

Úgy tűnik, a tengerparti Encinitas csak úgy ontja magából a gyermekként sztárrá váló sportolókat és vállalkozókat. Itt van a székhelye ugyanis a gördeszkás srácból üzletemberré lett Tony Hawknak és az olimpiai aranyérmes snowboardos Shaun White-nak is.

A Devoe szülők, Rick és Julie is úgy döntöttek, a gyerekeknek kevesebb időt kell tölteniük az iskolában, és többet azokban a szervezetekben, melyek a jövőjükre vonatkozó terveiket támogatni tudják.

„Ők csak háromszor mennek iskolába egy héten, és mindig azt mondjuk nekik, hogy találják ki, mivel szeretnének foglalkozni a fennmaradó négy napban, de azt csinálják is" – mondja Rick, aki zenekarokat és szörfösöket menedzsel. „Reméljük, hogy mire végeznek a középiskolában, már lesz választott karrierjük" – teszi hozzá a szabadelvű apa.

Amikor lányuk azt mondta nekik, hogy jógaoktató szeretne lenni, és beiratkozna egy 200 órás képzésre, a szülők azért dobtak egy hátast, de mikor látták, hogy Jaysea milyen rendíthetetlenül csinálja a házi feladatait, és egyszer sem maradt el az órákról, már büszkék voltak arra, sőt, megtisztelve érezték magukat, hogy ők tették lehetővé a kislány álmának megvalósulását.

Jaysea most adományokból működő jógastúdióban dolgozik, ahol az első órája után 136 dollár került be a gyűjtődobozba. A kislány úgy érzi, készen áll arra, hogy a szülőkkel is foglalkozzon. Ez persze azt is jelenti, hogy a felnőtteknél előforduló mozgási nehézségekkel, sérülésekkel is foglalkoznia kell majd, de Jaysea határozottan állítja, jó képzést kapott, és mindenféle korosztállyal együtt tud dolgozni.

Már felnőtt csoportokkal is foglalkozik
Már felnőtt csoportokkal is foglalkozik
Mike Blake / Reuters

A 12 éves lány a legfiatalabb, de nem az egyetlen a jógaoktatók sorában, aki még nem nagykorú. Barátnői, Kaya Hughes (13) és Rachael Stern (14) szintén azzal töltik a szabadidejük egy jó részét, hogy hivatásos tanárként korosztálytársaikat és náluk fiatalabbakat tanítsanak meg arra, hogyan lehetnek nyugodtak, koncentráltak és ellazultak az iskolában is. Mint mondják, az iskola nagyon fontos, de az is, közben megtanulják kezelni a feszültségeket, hisz ez az iskolai teljesítményre is jó hatással van.

Jaysea, testvérei és barátaik igazi Z generációs gyerekek, akik a digitális korban szocializálódtak. Ennek a generációnak a tagjait nevezik „digitális bennszülötteknek is". Ők teljesen más nyelvet beszélnek, és máshogy is gondolkodnak, mint a korábbi generációk, ami nagy kihívást jelent már most az oktatási rendszer számára.

Mike Blake / Reuters

Ez a nemzedék előnyben részesíti a játékot a komoly munkával szemben, illetve már gyerekként elkezdenek azon dolgozni, hogy a hobbijuknak élhessenek. A munka és a karrier számukra nem a megélhetés miatti szükséges rossz, hanem a pénzkeresés egyszerűen mellékterméke annak, hogy azt csinálják, amit szeretnek.

A Z generáció ilyen jellemzése persze főleg a jóléti társadalmakban felcseperedőkre érvényes, hisz a digitális írástudás (melynek elsajátítása megelőzi a írni-olvasni tudást) és az ehhez szükséges technológiai felszereltség alapfeltétele annak, hogy digitális bennszülötté válhasson valaki. Ehhez pedig olyan szülők is kellenek, akik támogatni tudják gyermekeiket abban, hogy kedvteléseiknek élhessenek.

Ám a témával foglalkozó társadalomtudósok szerint a Z-ket szüleik már olyan hamar önállóságra fogják szoktatni, hogy a mai húszas-harmincas korosztály (ők az X, illetve Y generáció) elhúzódó kamaszkora már nem lesz jellemző rájuk, vagy legalábbis nem a szülők fogják finanszírozni azt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.